Wykaz aktualnie stosowanych metod badania żywności-mikroflory.pdf
(
56 KB
)
Pobierz
Wykaz-Metody badawcze -¿ywnoœæ mikrob. 26.03.09
WYKAZ AKTUALNIE STOSOWANYCH METOD BADAWCZYCH
śYWNOŚĆ
P S S E w K o n i n i e - ODDZIAŁ LABORATORYJNY
SEKCJA BADAŃ MIKROBIOLOGICZNYCH śYWNOŚCI, WODY I GLEBY
______________________________________________________________________________________________________
Lp.
Parametr
Normy
Badanie
akredyt
owane
Niepewność
pomiaru
1.
Liczby drobnoustrojów – Metoda horyzontalna,
płytkowa w temperaturze 30º C
PN-EN ISO 4833:2004
+Ap1:2005
Q
± 36 %
2.
Liczba bakterii z grupy coli – Metoda płytkowa
PN- ISO 4832: 2007
Q
± 34 %
Liczba bakterii z grupy coli – Metoda najbardziej
prawdopodobnej liczby (NPL)
PN-ISO 4831:2007
Q
Na podstawie
norm – odczyt
w razie
potrzeby
3.
4.
Obecność pałeczek Salmonella spp- Metoda
horyzontalna
PN-EN ISO 6579:2003
Q
-
5.
Liczby
Enterobacteriaceae
– Metoda horyzontalna,
płytkowa
PN-ISO 21528-2:2005
Q
± 34 %
6.
Horyzontalna metoda oznaczania liczby
¦-glukuronidazo-dodatnich
Escherichia coli .
Metoda płytkowa w temperaturze 44ºC z
zastosowaniem 5-bromo-4-chloro-3-indolilo
¦-D-glukuronidu
PN-ISO 16649-2:2004
-
-
7.
Obecność
Listeria
monocytogenes-
Metoda
horyzontalna
PN-EN ISO 11290-
1:1999+A1:2005
Q
-
8.
Liczba
Listeria
monocytogenes-
Metoda horyzontalna
PN-EN ISO 11290-:2000
+A1:2005+Ap1:2006+
Ap2:2007
Q
±33%
9.
Liczba gronkowców koagulazododatnich –Metoda
horyzontalna z zastosowaniem poŜywki agarowej z
plazmą króliczą i fibrynogenem
PN- EN ISO 6888-
2:2001+A1:2004
Q
±27%
10.
Horyzontalna metoda oznaczania liczby gronkowców koagulazo-
dodatnich (
Staphylococcus aureus
i innych gatunków) Wykrywanie
obecności i oznaczanie małych liczb metodą NPL
PN- EN ISO 6888-
3:2004/AC:2005
-
-
11.
Liczba przypuszczalnych
Bacillus
cereus
– metoda
horyzontalna liczenia kolonii w temperaturze 30º C.
PN-EN ISO 7932: 2005
Q
±33%
12.
Liczba pleśni – Metoda płytkowa w 25ºC
PN-ISO 7954:1999
Q
Pleśnie
±37%
13.
Liczba droŜdŜy – Metoda płytkowa w 25ºC
PN-ISO 7954:1999
Q
DroŜdŜe
±35%
Badanie szczelności opakowań
hermetycznie zamkniętych
Przetwory owocowe,
warzywne i warzywno-mięsne
PN-90/A-75052.02
-
14.
-
Mięso i przetwory mięsne
PN-A-82055-
4:1997/Az1:2002
Badanie trwałości konserw metodą
próby termostatowej
Przetwory owocowe,
warzywne i warzywno-mięsne
PN-90/A-75052.03
-
15.
-
Mięso i przetwory mięsne
PN-A-82055-5:1994
Aktualizacja: 26.03.2009
Q – badania akredytowane zamieszczone w Zakresie Akredytacji PCA Nr AB 648
( wydanie nr 5 z 25 marca 2009 r. )
Plik z chomika:
kiniaz05
Inne pliki z tego folderu:
Wykaz aktualnie stosowanych metod badania żywności-mikroflory.pdf
(56 KB)
Mikrobiologia żywności-źródła zagrożeń.doc
(38 KB)
Wytyczne mikrobiologiczne dla żywności gotowej do spożycia.pdf
(124 KB)
mięso a zdrowie.pdf
(468 KB)
jakość mięsa wieprzowego.pdf
(90 KB)
Inne foldery tego chomika:
agh i inne
Analiza i ocena jakości żywności
analiza żywności
Anatomia i Fizjologia
Angielski - Szybki kurs mówienia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin