Owocowe ciasto z anielskim kremem
CIEMNY BISZKOPTjajka 4 sztmąka tortowa 1 łyżkamąka ziemniaczana 4 łyżkicukier puder 1/2 szklankiKasia 10 dkgkakao - 3 łyżkiAnielski kremmleko skondensowane niesłodzone 1 puszkagalaretka ananasowa 1 sztukawrzątek 1 szklankaOZDOBA OWOCOWEGO CIASTApokrojone ananasy z puszkigalaretka ananasowa 1 sztukawrzątek 2 szklanki
Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu:1. Ubić na sztywno (mikserem) białko z cukrem pudrem.2. Dodać do ubitych białek żółtka jajek - dalej miksować. na koniec dodać kakao.3. Następnie dodać do powstałej masy wymieszane wcześniej sypkie składniki, tj. mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Przelać masę do wysmarowanej Margaryną Kasia formy (mała blacha) i upiec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić. Biszkopt przekroić na 2 packi, które będziemy przekładać anielskim kremem.Wykonanie anielskiego kremu.Rozpuścić cytrynową galaretkę z 1 szklanką wrzątku i pozostawić rozpuszczoną galaretkę do stężenia. Połowę zawartości puszki mleka niesłodzonego (ok .1 szklanki ubić mikserem na ścisłą pianę i dodać do tej piany stężałą galaretkę ananasową . UWAGA! Połowę powstałej piany ananasowej "wylać" na ostudzony biszkopt. Następnie kładziemy drugą warstwę biszkoptu i przykrywamy pozostałym anielskim kremem. Udekorować na wierzchu kawałkami ananasu i na koniec całość zalać galaretką ananasową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
cris-57