Monika:
Czas przygotowania: 20 min.• garść rukoli • garść młodych liści szpinaku • mix sałat • świeża bazylia • 4 dojrzałe truskawki pokrojone na połówki • 5 plastrów sera mozzarella• 5 kostek sera gorgonzola • garść łuskanych pestek słonecznika • świeżo zmielony czarny pieprz • 2 kostki/łyżeczki brązowego cukru • ocet balsamiczny • oliwa z oliwek
Sos balsamiczny 20 ml octu balsamicznego wlewamy do naczynia. Naczynie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki brązowego cukru. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.Sałatka Szpinak, rukolę, mix sałat osuszamy i odcinamy twarde łodyżki. Układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, ewentualnie sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w plastry truskawki, mozzarellę oraz ser gorgonzola. Dodajemy pestki słonecznika, które wcześniej smażymy ok. 5-7 min na suchej, rozgrzanej patelni. Posypujemy pieprzem i doprawiamy listkami świeżej bazylii. Całość polewamy sosem balsamicznym.
· Łosoś:
Łososia suszymy i usuwamy z niego ości. Filet układamy na folii aluminiowej. Następnie nakłuwamy go widelcem, po czym polewamy sokiem z cytryny. Całość zawijamy szczelnie w folię tak, aby do środka nie wlewała się woda. Napełniamy patelnię do połowy wrzącą wodą i kładziemy na niej zawiniętą rybę. Dusimy na parze przez ok. 10 minut. Należy uważać, aby nie przesuszyć łososia. Powinien być miękki w środku i rozpuszczać się w ustach jak mus czekoladowy.
· Tagliatelle
Do 1 litra gotującej wody wrzucamy 100 gram makaronu. Dodajemy kostkę bulionową z oliwą z oliwek i solimy. Można dodać trochę oliwy, która zapobiegnie przywieraniu oraz sklejaniu się makaronu. Gotujemy do uzyskania al dente. Odcedzamy i mieszamy z kawałkiem masła lub odrobiną oliwy.
· Szpinak:
Szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy oliwę i lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, aż szpinak zmięknie. Na koniec dodajemy śmietankę i pokrojony ser gorgonzola (można ewentualnie doprawić solą, pamiętajmy jednak, że gorgonzola sama w sobie jest dosyć słona).
Czas przygotowania: ok. 2 godz.ryż do sushizaprawa do sushi (własnego wyrobu lub gotowa)wodorosty norimąka tempurawoda gazowanarzodkiew japońskatykwaogórek długi szklarniowy2 dojrzałe avocadoryba: łosoś, tuńczyk,paluszki krabowe surimikrewetkijapoński chrzan wasabi (zielony proszek lub gotowa pasta)biały i czarny sezamsałata karbowanaserek do smarowaniasos sojowyimbir marynowanysos teriyakipłatki migdałówPotrzebne przybory:matka bambusowa (owinięta najlepiej w folię streach)
3 szklanki ryżu dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i wsypujemy do garnka. Dodajemy 4 szklanki wody i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut pilnując, by ryż nie przywarł do dna garnka. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy na 15 minut. Następnie przekładamy ryż do dużej misy i wlewamy ok. 15-17 łyżek stołowych zaprawy do ryżu. Wszystko mieszamy. Przykrywamy misę wilgotna szmatką, żeby ryż nie wysechł.Kroimy w długie pasy tykwę, rzodkiew, ogórka, avocado, tuńczyka lub płaty łososia.Kładziemy nori na macie. Formujemy mokrą ręką kulkę ryżu i wgniatamy ją mniej więcej w 1/3 powierzchni nori. Układamy składniki według uznania, wzdłuż poziomej krawędzi. Dobrze by w każdym sushi był przynajmniej jeden składnik mięsny. Wszystkich składników nie powinno być więcej niż 5.Zwijamy matę razem z nori, ryżem oraz składnikami w środku. Koniec nori pocieramy mokrym palcem lub pędzelkiem, aby nori się lepiej kleiło. (Można też potrzeć ogórkiem). Po zwinięciu rulonu kroimy go mokrym nożem na pół, następnie każdą z połówek jeszcze dwa razy na pół. Kawałki posypujemy uprażonym sezamem. Do innych sushi do środka można dodać sałatę uprzednio smarując ryż serkiem. Możemy również posmarować ryż wasabi.Do sushi w cieście tempura należy przygotować ciasto. Do zimnej, mocno schłodzonej wody gazowanej dolewamy mąkę tempura, tak by uzyskać gęste ciasto, podobne do tego, które przygotowujemy na naleśniki. Sushi należy zwinąć tak, jak polskiego krokieta. Następnie dobrze obtaczamy w cieście tempura i posypujemy płatkami z migdałów. Smażymy kilka minut w głębokim oleju we frytkownicy – w temperaturze180°C.Usmażone sushi ostrożnie wyjmujemy, odczekujemy aż odcieknie i kroimy na 4-5 części.Sushi podajemy z imbirem, małą kulką wasabi oraz sosem sojowym. Sushi w tempurze jemy, gdy jest jeszcze ciepłe i chrupiące. Najlepiej smakuje ze słodkim sosem teriyaki.
DESER: Mgławica M13
Deser "Mgławica M13" należy do potraw kuchni molekularnej wykorzystującej w gotowaniu wiedzę naukową. Jednym ze składników deseru jest ciekły azot, dlatego jego przygotowanie jest bardzo niebezpieczne i wymaga szczególnej ostrożności. Deser ten może być przygotowany wyłącznie przez profesjonalistę z użyciem odpowiednich środków zabezpieczających. W związku z tym redakcja programu "Ugotowani" zdecydowała się nie zamieszczać przepisu na stronie internetowej. Autor tego deseru jest z wykształcenia fizykiem, zatem wiedza, którą dysponuje pozwalała mu na bezpieczne przygotowanie deseru "Mgławica M13".
Rafał:
Czas przygotowania: 30 min
· krewetki (24 sztuki, najlepiej Tiger Prawns czyli krewetki Tygrysie, ze względu na rozmiar)
· mąka kukurydziana
· 2 jajka
· 4 pomidory
· brokuły
· sałata
· 2 marchewki
· sól, pieprz
· sosy (chilli, miodowy, pepper sauce)
Krewetki zanurzamy w panierce (zmieszane jajka i przyprawy), a następnie obtaczamy je w mące kukurydzianej. Odstawiamy na kilka minut. Wrzucamy krewetki na rozgrzany olej, podsmażamy ok.10 minut. W tym czasie komponujemy sałatkę. Kroimy świeże warzywa i mieszamy je ze sobą. Usmażone krewetki wyciągamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krewetki układamy na talerzu, dodajemy sałatkę, a w sosjerkach podajemy sosy.
Wersja Sai Sapparot czyli serwowana w ananasie
· 2 piersi z kurczaka
· 1-2 łyżki stołowe pasty red curry
· 0,5 l mleka kokosowego
· parę kropel sosu rybnego
· 1-2 łyżki stołowe cukru
· 4 ananasy
Czas przygotowania: 10 min
· 4 banany
· 4 brzoskwinie w syropie
· 4 kiwi
· serek waniliowy
· rodzynki
· orzechy laskowe
· polewa czekoladowa
Czas przygotowania: 2 godz.
1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasolimrożony mix warzyw2 cebuleprzecier pomidorowyczosnekpapryka zielonapapryka czerwonapapryka żółta500 g mięsa mielonego, najlepiej indyczegosólpieprzkostka rosołowaprzyprawa do zupser żółty
Podsmażamy pokrojoną cebulę z mięsem mielonym, następnie całość wrzucamy do garnka. Resztę składników kroimy i również umieszczamy w garnku. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotujemy aż składniki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Zupę posypujemy sporą ilością startego sera i podajemy ze świeżym i chrupiącym pieczywem, najlepiej bagietką.
Czas przygotowania: 40 min.
· 1 serek mascarpone
· 4 żółtka
· 1 śmietana 300 ml 36%
· 1/3 szklanki cukru pudru
· paczka cukru wanilinowego
· 1 paczka biszkoptów do tiramisu
· 50g koniaku lub grappy
· 1 szklanka posłodzonej kawy ekspresowej
· 2 łyżeczki kakao
Ucieramy mikserem żółtka z cukrem na kogel mogel...
no_idea