Ugotowani
Sezon 1 odcinek 2
Artur:
Przystawka: Krem z pora
Cudze chwalicie swojego nie znacie czyli krem z pora
3 ładne pory2 ziemniakilitr bulionu warzywnego100 ml mleka120 ml gęstej śmietany 22 %masło do smażeniasólpieprzgałka muszkatołowaposiekana natka lub szczypiorek do posypaniagrzanki (wykonane samodzielnie smakują najlepiej, może być też groszek ptysiowy)
Dokładnie oczyszczamy pory, starając się usunąć całą ziemię spomiędzy liści, a następnie kroimy w plasterki. Rozgrzewamy masło w rondlu, wrzucamy pokrojone pory i lekko podduszamy, uważając, aby nie zarumieniły się za mocno. Po paru minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy całość i wlewamy bulion. Nie dodajemy soli, bo bulion jest już słony. Gotujemy na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem razem z mlekiem. Przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i – jeśli trzeba – szczyptą soli. Łączymy ze śmietaną i gotujemy, mieszając. Przed podaniem posypujemy natką albo szczypiorkiem. Podajemy najlepiej z grzankami wykonanymi w domu. Wykorzystujemy w tym celu kawałek czerstwego chleba może być też świeży. Odkrajamy skórkę i kroimy środek na równe części, a następnie wrzucamy na patelnię, najlepiej teflon. Dodajemy łyżkę masła i obsmażamy aż chleb się zarumieni i zrobi się chrupiący. Grzankami dekorujemy zupę.
„Przez miód do serca” czyli Grillowana pierś z kurczaka w imbirze, pomarańczach i miodzie2 podwójne piersi kurczaka5 pomarańczy1 limonka lub cytryna100 ml soku z pomarańczy1 mały korzeń świeżego imbiru6 łyżek miodu (najlepiej wielokwiatowego lub spadziowego musi być delikatny w smaku)100 ml bulionu drobiowego1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanejszklanka ryżupłatki migdałów do dekoracjiszczypiorek do dekoracjisól, pieprz cytrynowy, chilliłyżeczka kurkumy lub curry
Pierś z kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, następnie kroimy w 4 szerokie paski. Wrzucamy je do miski i zalewamy sokiem z jednej świeżej pomarańczy i połówki limonki. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku, dwie łyżki miodu, szczyptę soli, szczyptę pieprzu cytrynowego, szczyptę chilli i łyżkę oliwy. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Trzy pomarańcze filetujemy i kroimy w drobną kostkę. Bulion podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niego: pomarańcze, starty imbir, pokrojoną cebulę w grube plastry, jeden ząbek czosnku, łyżeczkę kurkumy, pięć łyżek miodu, połówkę soku z limonki. Dusimy na wolnym ogniu i dodajemy do smaku wedle uznania chilli, pieprz i sól. Na koniec zagęszczamy sos mąką kukurydzianą. Ryż płuczemy pod zimną wodą, a następnie gotujemy na wolnym ogniu. Wcześniej przygotowane piersi z kurczaka kładziemy na grilla elektrycznego lub grillową patelnię. Smażymy około 5-8 minut. Z ryżu formujemy krążki. Grillowaną pierś układamy obok ryżu i polewamy sosem imbirowo-pomarańczowym. Dekorujemy prażonymi płatkami z migdałów i całymi źdźbłami szczypiorku oraz pokrojonymi w plastry pomarańczami lub listkami mięty. Do dania można podawać także warzywa na parze lub mieszankę sałat.
Deser: „Każdy Polak to zrobi” czyli pieczone jabłka z rodzynkami, miodem, czekoladą i lodami4 nieduże jabłka4 łyżeczki rodzynek4 łyżki miodu4 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki lub cynamonSos:2 tabliczki dobrej białej czekolady100 ml śmietany kremówkilaska waniliigranat świeży do dekoracji4 gałki lodów waniliowych
Piekarnik rozgrzewamy do 180°. Odcinamy 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i wycinamy gniazdo nasienne. Jabłka układamy w blaszce do pieczenia. Do środka wkładamy po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki. Przykrywamy ściętą górą jabłka i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut (bardzo duże jabłka przez około 40 minut). Podajemy gorące z gałką lodów waniliowych. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy dodając wanilię i śmietanę kremówkę. Tak przygotowanym sosem polewamy jabłko i brzegi talerzyka. Dekorujemy kulkami z granatu, listkami mięty, bazylii lub też startą we wstążki skórką pomarańczy.
Beata:
Przystawka: Ser własnej roboty
- świeże mleko od krowyKlag (lub inaczej podpuszczka) czyli wyciąg z żołądków cielęcych – można go kupić w zakładach mleczarskich lub w niektórych aptekach. Występuje też w formie proszku, który można kupić na bazarach.
Mleko podgrzewamy w dużym garnku do temperatury ok. 50-55°. Dodajemy do mleka odrobinę klagu uprzednio rozpuszczonego w małej ilości wody. Po ścięciu się mleka tniemy ser łyżką na cztery, tak aby żętyca (czyli serwatka) mogła się wydostać na powierzchnię. Czekamy kilka minut i odcedzamy zawartość garnka przez gazę. Potrząsamy gazą kilka razy, tak żeby żętyca odciekła i wieszamy ser w gazie do całkowitego odsączenia. Podajemy z pomidorami, bazylią i oliwą.
Danie główne: Cycki w śmietanie
Cycki w śmietanie podawane z sałatą w sosie czosnkowym (zapomniała kupić sałatę)
4 piersi z kurczaka1 zupa cebulowa z torebkiŚmietana 22 %2 ząbki czosnkunatka pietruszkiSałata z czosnkiemSałata lodowa3 szklanki oliwy z oliwek1 szklanki przegotowanej letniej wodysólcukierświeżo zmielony pieprzczosneksok z cytrynykoper
Piersi kroimy wzdłuż, obtaczamy w zupie cebulowej i lekko obsmażamy na oliwie. Musimy często zmieniać oliwę, ponieważ piersi szybko się przypalają. Usmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną i posypujemy pokrojonym czosnkiem i poszatkowaną natką pietruszki. Wkładamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i zapiekamy. Po wyjęciu na talerz posypujemy pokrojonym koperkiem. Podajemy z ryżem lub bułką.Sałata z czosnkiemSałatę lodową rwiemy na małe kawałki, można dodać pokrojone pomidory. Na koniec polewamy sosem czosnkowym, który przygotowujemy, mieszając 3 szklanki oliwy z oliwek, 1 szklanki przegotowanej wody. Sól, cukier, świeżo zmielony pieprz, czosnek i sok z cytryny do smaku.
Deser: Tort malinowy
Ciasto – proporcje na małą tortownicę:5 jaj15 dag cukru10 dag mąkicukier waniliowy
Masa:2 kostki prawdziwego masła2 żółtkacukier pudermaliny
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę i lekko mieszamy. Wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i dobrze nasączamy mlekiem i czystą wódką.Ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką masę i dodajemy żółtka. Następnie wrzucamy po kilka malin ciągle ucierając. Uwaga! Dodajemy tylko po kilka malin, ponieważ jeśli dodamy za dużo, masa może się nam ściąć. Przekrojone ciasto przekładamy masą i dekorujemy malinami. Zalewamy galaretką w kolorze czerwonym i odstawiamy do lodówki.
Grzegorz:
Przystawka: Sałatka tajska
makaron ryżowy30 dag wołowiny lub polędwicy2 papryki1 cebula5 ząbków czosnkusezamolej sezamowykiełki soi i bambusa do dekoracji
Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Wołowinę kroimy w cieniutkie paski i przekładamy do naczynia. Skrapiamy ją olejem sezamowym i posypujemy sezamem i papryką chilli. Odstawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy na patelni olej sezamowy i olej zwykły, a następnie wrzucamy paski wołowiny i obsmażamy. Oddzielnie dusimy paprykę, cebulę i czosnek. Układamy warstwami i dekorujemy kiełkami soi i bambusa.
Danie główne: Grillowany karczek z pieczonymi ziemniakami i sałatką grecką
Grillowany karczek4 kotlety ze schabu karkowegooliwa z oliwekocet winnyczosnekprzyprawy do grillaPieczone ziemniaki ziemniakimajeranekprzyprawa currySałatka grecka3 pomidory1 ogórek zielonypapryka zielonaoliwkicebulaser feta lub mozzarellabazyliaoliwa z oliwekocet winnypieprzsóloreganoSos tzatzykiogórek zielonyjogurt naturalny (bez cukru)serek twarogowyczosnekkopereksok z cytrynyoreganotymianeksólpieprz
Mięso rozbijamy pięścią. Z pozostałych składników robimy marynatę. Zalewamy karkówkę i odstawiamy na kilka godzin. Grillujemy około 10 minut z każdej strony. Podajemy na gorąco z sosem tzatzyki.Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Pod koniec gotowania dodajemy curry. Odcedzamy, kładziemy na blachę i posypujemy majerankiem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy dotąd aż uzyskają złocisty kolor.Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę, kładziemy na pomidorach, a następnie układamy pociętą w kostki paprykę. Pokrojoną w pierścienie cebulą i oliwkami dekorujemy sałatkę. Na wierzch kruszymy ser. Przyrządzamy sos z oliwy, octu, przypraw i polewamy nim całość. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.Ogórka ścieramy na grubej tarce i dodajemy jogurt, serek, posiekany koperek i drobno poszatkowany czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy do grillowanych mięs i pieczonych ziemniaków.
Deser: Ognista szarlotka z lodami
4 żółtka1 szklanka cukru1 1/2 łyżki śmietany15 dag margaryny3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1l prażonych jabłekcynamon2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka, cukier, śmietanę i margarynę lekko miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 3/5 ciasta rozkładamy na formie do pieczenia i posypujemy cynamonem. Na ciasto wykładamy jabłka wymieszane z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostałą część ciasta układamy na wierzchu. Pieczemy ok. 45 – 50 minut w temperaturze 180 – 200oC. Porcję ciasta dekorujemy lodami i bitą śmietaną. Obok kładziemy kostki cukru nasączone spirytusem. Podpalamy i podajemy gościom przy zgaszonym świetle.
Olga:
Przystawka: Zapiekany ser kozi
Zapiekany ser kozi podany na sałacie z truskawkami, mango i z sosem balsamicznym200 g koziego sera twarogowego12 plastrów wędzonego boczkumieszanka sałat lub młody szpinakSos:kilka truskawekdojrzałe mangosok z cytryny lub pomarańczyocet balsamicznysól, pieprz
Z koziego sera twarogowego robimy 12 kulek jednakowej wielkości. Każdą owijamy w kopertę z cienkiego plastra wędzonego boczku tak, aby ser był całkowicie schowany. Wstawiamy do gorącego piekarnika (200°) na 5 do 8 minut, aż boczek będzie chrupiący. Dowolną sałatę, mieszankę sałat lub młody szpinak myjemy i przekładamy do miski. Przygotowujemy sos, miksując kilka truskawek, kawałek dojrzałego mango, sok z cytryny lub pomarańczy i ocet balsamiczny. Wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Uwaga: sos powinien być bardziej owocowy niż balsamiczny. Mieszamy sałatę z sosem. Tuż przed podaniem przekładamy sałatę na talerze i układamy na niej kilka pokrojonych w ćwiartki truskawek i po kawałku mango pokrojonego w cienkie plasterki. Na każdej porcji kładziemy po 3 kawałki gorącego sera zawiniętego w boczek.
Danie główne: Kaczka w czerwonym winie
Kaczka w czerwonym winie z kasztanowym ragout oraz ziemniakami z patelni4 filety z piersi kaczki250 ml wywaru drobiowego250 ml czerwonego wina2 kwaśne jabłka100-150 g kasztanówziemniakiczosneknatka pietruszki
4 filety z piersi kaczki ze skórą doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto na maśle z każdej strony. Obtaczamy w mące, podlewamy fondem z kaczki lub wywarem drobiowym (ok. 250 ml) i taką samą ilością czerwonego wytrawnego wina. Uwaga: powinniśmy podać takie samo wino do posiłku. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Po tym czasie podsmażamy na maśle 2 pokrojone na ósemki kwaśne jabłka ze skórką i dodajemy do kaczki razem z ugotowanymi kasztanami. Całość dusimy ok. 40 minut i sprawdzamy widelcem, czy kaczka jest miękka - powinna być delikatna, rozpadająca się. Można dusić dłużej!ZiemniakiGotujemy ziemniaki na półtwardo w osolonej wodzie, kroimy na cienkie plasterki, smażymy z czosnkiem na skórce z kaczki lub na gęsim tłuszczu. Przed podaniem posypujemy drobno krojoną natką pietruszki.
Café Gourmand
Café Gourmand, czyli kawa po paryskuW każdym café gourmand znajdziemy mocną kawę i kilka małych deserów - mniej lub bardziej typowych. To idealny deser dla niezdecydowanych smakoszy. U mnie, obok kawy, znajdziecie: fondant au chocolat czyli czekoladowe ciasteczko z płynnym środkiem podawane na gorąco truskawkową verrine z mascarpone i amaretto fondue z białej czekolady z owocami.Fondant au chocolat(przepis na 10 foremek)300 g wytrawnej czekolady (minimum 70% kakao)300 g miękkiego masła12 łyżeczek cukru4 całe jaja + 4 żółtkaszczypta soli4 kopiaste łyżki mąki pszennejTruskawkowa verrineVerrine to sposób podawania różnych drobnych potraw głównie przystawek i deserów w przezroczystej szklance tak, aby można było zobaczyć warstwy - miły i dekoracyjny wynalazek.1 kg truskawekcukierAmarettomascarponeskórka z pomarańczy lub cytrynaziarenka waniliiFondue z białej czekolady2 tabliczki białej czekoladyśmietana 30%dowolne owoce
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Dobrze mieszamy i odstawiamy aż masa będzie lekko ciepła. Całe jaja i żółtka rozbijamy dokładnie z cukrem i łączymy z masą czekoladową. Dodajemy sól, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.Masę przelewamy do 8-10 foremek (tzw. ramekinów) wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia (idealne są foremki silikonowe). Pieczemy 7-9 minut w temperaturze 200° (temperatura dla piekarnika z termoobiegiem). Ciasto powinno być ścięte na zewnątrz i lejące w środku.Kroimy truskawki na ćwiartki (im dojrzalsze, tym więcej sosu). Wrzucamy do garnka o grubym dnie i posypujemy kilkoma łyżkami cukru. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i dodajemy chlust Amaretto (chluśnijcie tyle, ile lubicie zakładając, że Amaretto to dodatek). Sos musi się zrobić zawiesisty. Truskawki powinny jednak trzymać fason i wyglądać jak truskawki. Mieszamy mascarpone z odrobiną cukru pudru (masa ma być lekko słodka; pamiętajmy, że sos będzie bardzo słodki) i startą skórką z pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ziarenka wanilii i dolewamy odrobinę Amaretto. Idealnie, jeśli krem będzie miał lekko słodko-gorzki smak (gorycz z pomarańczy i Amaretto).Przygotowujemy małe szklaneczki lub kieliszki do likieru i nakładamy warstwy na przemian: masę z mascarpone, truskawki w sosie, masę i truskawki. Całość dekorujemy listkiem mięty lub melisy. Można posypać pokruszonym ciasteczkiem korzennym lub maślanym.2 tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietanki 30%. Po całkowitym rozpuszczeniu podajemy gorącą czekoladę w płynnej wersji w małym naczynku z szaszłykiem z dowolnych owoców.
no_idea