Aspartam - Śmiertelna trucizna.pdf

(130 KB) Pobierz
Aspartam - Śmiertelna trucizna
Aspartam – Śmiertelna trucizna
Ze wszystkich dostępnych na rynku, ASPARTAM (znany też jako dodatek E 951) jest
najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności!!!
Aspartam jest nazwą techniczną nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful i Equal-
Measure.
Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do
żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z
atakami padaczki i zgonami. Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów
powodowanych przez aspartam to: bóle i zawroty głowy, migreny, napady epilepsji,
nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie,
drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje
serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w
uszach, utrata pamięci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie
aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub
pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie
rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba Parkinsona, choroba
Alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!).
Aspartam jest kombinacją trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego (40%),
Fenyloalaniny (40%) i Metanolu (10%).
KWAS ASPARAGINOWY (40% Aspartamu)
Nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas asparaginowy i
glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne chroniczne choroby neurologiczne i
mnóstwo innych ostrych symptomów. Asparaginian i glutaminian działają jako
neurotransmitery w mózgu ułatwiając przesyłanie informacji od neuronu do neuronu.
Nadmiar asparaginianu lub glutaminianu w mózgu zabija pewne neurony powodując
wpłyniecie do komórek za dużej ilości wapnia. Wpłyniecie za dużej ilości wapnia wyzwala
nadmierną ilość wolnych rodników, które zabijają komórki. Kwas asparaginowy jest
aminokwasem. W swojej wolnej formie (niezwiązany z białkami) podnosi znacząco poziom
asparaginianu i glutaminianu we krwi.
Nadmiar asparaginianu i glutaminianu niebawem po spożyciu aspartamu lub produktu
zawierającego wolny kwas glutaminowy (prekursor glutaminianu) prowadzi do wysokiego
poziomu tych neurotransmiterów w pewnych obszarach mózgu. Nadmierna ilość
glutaminianu i asparaginianu powoli zaczyna niszczyć neurony. Większość (ponad 75%)
komórek nerwowych w pewnym szczególnym obszarze mózgu zostaje zabitych zanim
zauważalne staną się jakiekolwiek kliniczne symptomy choroby chronicznej. Niektóre z
pośród wielu chorób chronicznych, w przypadku których zostało wykazane, że długotrwałe
eksponowanie na działanie pobudzających aminokwasów przyczynia się do powstania
obserwowanych uszkodzeń, to: stwardnienie rozsiane, utrata pamięci, problemy hormonalne,
utrata słuchu, epilepsja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, niedobór glukozy we krwi
(hypoglycemia), demencja towarzysząca AIDS, uszkodzenia mózgu, i rozstroje
neuroendokrynowe. Z raportów przesyłanych do FDA wynika, że do reakcji zaliczają się też:
bóle głowy / migreny, nudności, bóle brzucha, zmęczenie (blokowanie dostępu do mózgu
wystarczającej ilości glukozy), problemy ze snem, problemy z widzeniem, napady niepokoju,
depresja, i astma, ucisk w piersi. Wspólną skargą osób cierpiących na skutki wywołane przez
aspartam jest utrata pamięci.
FENYLOALANINA (40% ASPARTAMU)
Fenyloalanina jest aminokwasem normalnie znajdowanym w mózgu. Osoby z wadą
genetyczną, fenyloketonurią (PKN) nie mogą metabolizować fenyloalaniny. Prowadzi to do
niebezpiecznie wysokich poziomów fenyloalaniny w mózgu (czasami śmiertelnych). Zostało
wykazane, że spożywanie aspartamu, szczególnie razem z węglowodanami może prowadzić
do nadmiernego poziomu fenyloalaniny w mózgu nawet u osób, które nie mają
fenyloketonurii. Nie jest to tylko teoria, gdyż badania prowadzone u wielu ludzi niemających
fenyloketonurii, którzy zjadali duże ilości aspartamu przez długi okres czasu, wykazały
nadmierne poziomy fenyloalaniny we krwi. Nadmierne poziomy fenyloalaniny w mózgu
mogą powodować obniżenie poziomu serotoniny w mózgu, prowadząc do zaburzeń
emocjonalnych takich jak depresja. W testach prowadzonych na ludziach zostało wykazane,
że u osób, które nieustannie używały aspartamu, poziom fenyloalaniny we krwi był znacznie
podwyższony. Nawet pojedyncze spożycie aspartamu podnosiło poziom fenyloalaniny we
krwi. W przypadku podwyższonego poziomu we krwi, fenyloalanina może być kumulowana
w częściach mózgu i jest specjalnie niebezpieczna dla noworodków i płodów. Nadmierne
gromadzenie się fenyloalaniny w mózgu może powodować schizofrenię lub podatność na
napady padaczkowe. Dlatego, długotrwałe, nadmierne używanie aspartamu może
spowodować wzrost sprzedaży inhibitorów resorpcji serotoniny takich, jak Prozac i leków
kontrolujących schizofrenię i napady padaczki.
METANOL (ALKOHOL DRZEWNY – TRUCIZNA, 10% ASPARTAMU)
Metanol (spirytus drzewny) jest śmiertelną trucizną. Niektórzy ludzie mogą pamiętać metanol
jako truciznę, która oślepiła lub zabiła ubogich alkoholików. Pod wpływem enzymu
chymotrypsyny napotykanego w jelicie cienkim metanol jest stopniowo uwalniany z grupy
metylowej aspartamu. Absorpcja metanolu przez organizm jest znacznie szybsza, gdy
spożyciu ulega metanol w stanie wolnym. Wolny metanol uwalnia się z aspartamu, kiedy
zostaje on podgrzany powyżej 30°C. Może to mieć miejsce, gdy produkty zawierające
aspartam są niewłaściwie przechowywane lub gdy są one podgrzewane (np. jako część
produktu spożywczego takiego jak dietetyczny deser żelujący).
Do symptomów zatrucia metanolem zaliczają się bóle głowy, brzęczenie w uchu, zawroty
głowy, nudności, niepokój żołądkowo-jelitowy, osłabienie, dreszcze, zaniki pamięci,
drętwienie i kłujące bóle w kończynach, zaburzenia behawioralne i zapalenie nerwu. Najlepiej
poznane symptomy zatrucia metanolem to problemy z widzeniem włącznie z zamgleniem
obrazu, postępowe zawężanie pól widzenia, zaciemnienie widzenia, uszkodzenia siatkówki i
ślepota. Formaldehyd jest znanym czynnikiem rakotwórczym, powoduje uszkodzenia
siatkówki, zakłóca replikację DNA, powoduje wady wrodzone. Oddziały Operacji Pustynna
Burza były “pojone” wielkimi ilościami napojów słodzonych aspartamem, które ogrzewały
się w słońcu Arabii Saudyjskiej do temperatur przekraczających 30°C. Wielu z nich wróciło
do domu z licznymi zaburzeniami podobnymi do tych, które występują u ludzi zatrutych
chemicznie formaldehydem. Uwalniający się w napojach metanol mógł przyczynić się do
powstania tych chorób. Czynnikiem, który mógł również przyczynić się do ich powstania
mogą być inne produkty metabolizmu aspartamu takie jak omówiona poniżej DKP.
DWUKETOPIPERAZYNA (DKP)
Czwartą trucizną, którą daje nam „najlepszy słodzik świata” jest DKP. Nie jest to składnik
Aspartamu, ale uboczny produkt jego metabolizmu. DKP powstaje w płynach zawierających
aspartam w czasie przedłużonego magazynowania. Podczas nitrozowania w jelicie, DKP daje
związek, który jest podobny do N-nitrozomocznika, związku chemicznego o silnym działaniu,
powodującego guzy mózgu. N-Nitrozomocznik i wszystkie n-nitrozoaminy to niezwykłe
trucizny, które są tak samo pewne jak cyjanek potasu czy currara, lecz działają mniej
gwałtownie i spektakularnie. Przy odpowiedniej dawce, nieuchronnie i w dość krótkim czasie,
prowadzą do powstania raka i śmierci ofiary. Nitrozoaminy dają dodatkową “korzyść”: Po
wywołaniu nowotworu mogą zostać wydalone z organizmu zanim ofiara umrze i zbrodnia
może być doskonała!
DOLEGLIWOŚCI POWODOWANE PRZEZ ASPARTAM
Substancje wchodzące w skład aspartamu mogą prowadzić do szerokiej gamy dolegliwości.
Niektóre z tych problemów narastają stopniowo, inne występują nagle i powodują ostre
reakcje. Istnieje olbrzymia liczba ludzi, u których występują przynoszące cierpienie
symptomy, do których wystąpienia przyczynia się aspartam a którzy nie mają zielonego
pojęcia, dlaczego zioła lub leki nie przynoszą ulgi w ich problemach. Istnieją również inni
użytkownicy aspartamu, którzy wydają się nie odczuwać gwałtownych reakcji na aspartam.
Ale nawet te osoby są podatne na szkody spowodowane długotrwałym działaniem
pobudzających aminokwasów, fenyloalaniny, metanolu i DKP. Szczególny niepokój
wywołują zaburzenia takie jak:
Wady wrodzone.
Aspartam jest podejrzewany o powodowanie uszkodzeń mózgu u osób podatnych. Z powodu
tych efektów płód może być wystawiony na niebezpieczeństwo. Niektórzy badacze sugerują,
że wysokim dawkom aspartamu mogą być przypisywane problemy począwszy od zawrotów
głowy i subtelnych zmian w mózgu do niedorozwoju umysłowego.
Rak (Rak mózgu).
W trwających dwa lata badaniach przeprowadzonych przez producenta aspartamu u dwunastu
spośród 320 szczurów karmionych normalną dietą i aspartamem rozwinął się nowotwór
mózgu, podczas gdy w grupie kontrolnej nowotwór nie rozwinął się u ani jednego szczura.
Pięć z pośród tych dwunastu nowotworów rozwinęło się u szczurów karmionych niską dawką
aspartamu. Nie należy więc pocieszać się jego niską dawką! Interesujące jest, że liczba
nowotworów mózgu u osób powyżej 65 roku życia wzrosła o 67% między rokiem 1973 a
1990 (więc od momentu, gdy dopuszczono do użytku Aspartam). Nowotwory mózgu u
wszystkich grup wiekowych „podskoczyły” o 10%. Największy wzrost nastąpił w latach 1985
- 1987. W swojej książce „Aspartam (Nutra Sweet). Czy to jest bezpieczne?” Roberts
prezentuje dowody na to, że aspartam może powodować szczególnie niebezpieczną formę
raka - pierwotnego chłoniaka mózgu.
Cukrzyca.
Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca tę chemiczną truciznę osobom
chorym na cukrzycę, ze względu na brak zawartości cukru jako słodzik. Zgodnie z badaniami
przeprowadzonymi przez H.J. Roberts’a, specjalisty diabetologa, członka ADA i autorytetu w
dziedzinie środków słodzących, aspartam 1. Prowadzi do wywołania cukrzycy klinicznej, 2.
Osłabia kontrolę cukrzycową u chorych na insulinie lub lekach doustnych, 3. Prowadzi do
pogorszenia pogorszenia powikłań cukrzycowych takich, jak retinopatia, katarakta, neuropatia
i gastropareza, 4. Powoduje drgawki.
W stwierdzeniu dotyczącym spożywania produktów zawierających aspartam przez chorych
na cukrzycę lub hipoglikemię, Roberts mówi: „Niestety u wielu pacjentów w mojej praktyce i
innych, których widziałem podczas konsultacji, rozwinęły się poważne metaboliczne,
neurologiczne i inne komplikacje, które mogły być przypisane specyficznie produktom
zawierającym aspartam. Zostało to udowodnione przez „Utratę kontroli cukrzycowej,
intensyfikację hipoglikemii, występowanie przypuszczalnych „reakcji insulinowych”
(włącznie z drgawkami), które okazały się być reakcją na aspartam i wystąpienie pogorszenia,
czy powikłań (szczególnie osłabienia widzenia i neuropatii) w czasie używania tych
produktów. „Dramatyczna poprawa takich cech po odstawieniu aspartamu i szybki,
przewidywalny ich nawrót po tym, jak pacjent ponownie spożywał produkty zawierające
aspartam, świadomie lub przypadkowo.” Roberts idzie dalej mówiąc: Żałuję, że inni lekarze
oraz Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) nie przekazuje pacjentom i
konsumentom właściwych ostrzeżeń opartych o te powtarzające się odkrycia, które zostały
opisane w moich, niezależnych od żadnej korporacji, badaniach i publikacjach.” Blaylock
stwierdził, że excitotoxins takie jak wchodzące w skład aspartamu (asparaginian) mogą
wywoływać cukrzycę u osób genetycznie podatnych na tą chorobę.
Zaburzenia emocjonalne.
Dr Ralph G. Walton po przeprowadzeniu badań i prób wpływu aspartamu na osoby z
zaburzeniami nastroju konkludował: „osoby z zaburzeniami nastroju są szczególnie wrażliwe
na ten sztuczny słodzik, używanie go przez tą grupę powinno być odradzane.”, „Wiem, że
aspartam wywołuje napady padaczki. Jestem również przekonany, że definitywnie powoduje
on zmiany behawioralne. Jestem oburzony, że ta substancja funkcjonuje na rynku. Osobiście
kwestionuję rzetelność i prawdziwość jakichkolwiek badań finansowanych przez NutraSweet
Company”. Istnieją liczne doniesienia o przypadkach obniżonego poziomu serotoniny w
mózgu, depresji i innych zaburzeniach emocjonalnych łączonych z aspartamem i
ustępujących po odstawieniu aspartamu.
Epilepsja/Ataki padaczki.
Przykro jest patrzeć, jak wraz ze wzrostem ilości ataków padaczki spowodowanych przez
aspartam, Fundacja Epilepsji promuje „bezpieczeństwo” aspartamu. W Massachusetts
Institute of Technology poddano oględzinom 80 osób, które dostały ataku padaczki po
spożyciu aspartamu. Community Nutrition Institute (Społeczny Instytut Żywienia)
konkludował to badanie następująco: „Te 80 przypadków spełnia własną definicję FDA
nieuchronnego zagrożenia zdrowia publicznego, która wymaga od FDA przyspieszonego
usunięcia produktu z rynku.” Liczne artykuły prasowe podkreślają, że spożywanie aspartamu
może spowodować (zwłaszcza u pilotów) podatność na napady padaczki i zawroty głowy.
Jedną z oryginalnych prób badawczych przeprowadził w 1960 niezależny naukowiec, Dr
Harry Wiesman. Badał on wpływ aspartamu na „niemowlęta” naczelnych. Z pośród siedmiu
„niemowląt” małp jedno zmarło po 300 dniach a pięć miało grand mai (ciężkie) ataki
padaczki. Oczywiście te negatywne wyniki nie zostały przedstawione FDA w czasie procesu
dopuszczeniowego przez NutraSweet Co.
Opracowano na podstawie artykułu zaczerpniętego z biuletynu
Dr Mercola z Townsend Letter for Doctors and Patients (Tłum. M. Trojanowskiego)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin