FUNKCJE KIEROWNICZE
1. PLANOWANIE
Dobry plan powinien być :
wykonalny,
operatywny
elastyczny
odpowiednio szczegółowy
terminowy
odpowiednio długodystansowy
kompletny
racjonalny
ETAPY OPRACOWANIA PLANU:
] Określenie i analiza przyszłych warunków działania.
] Sformułowanie celów pośrednich.
] Ustalenie zasobów, które trzeba pozyskać.
] Ustalenie czasu, miejsca i kolejności działań cząstkowych.
Rodzaje planów :
- Długoterminowe: grafiki pracy, urlopów, inwestycji, remontów.....
- tygodniowe,
- ramowe plany dzienne – harmonogramy.
2. ORGANIZOWANIE
] Tworzenie odpowiednich zespołów i komórek wykonujących określone zadania.
] Przydzielanie zadań cząstkowych.
] Wyznaczanie czasu rozpoczęcia i zakończenia zadań.
Organizowanie dotyczy :
- Stworzenia warunków,
- Pozyskania środków i zasobów niezbędnych do wykonania zakładanych celów.
Czynności przygotowawcze (pomocnicze), które należy wykonać przed lub po czynnościach właściwych :
przygotowanie warunków,
przygotowanie terenu działania,
przygotowanie środków pracy,
przygotowanie budynków.
rozmieszczenie narzędzi i urządzeń,
zaopatrzenie bieżące.
3. MOTYWOWANIE
Pobudzanie, powodowanie czyjegoś działania.
Zachęcanie do robienia czegoś.
Wpływać mobilizująco.
Skłanianie pracowników do rozwijania aktywności na rzecz efektywności pracy.
Bodźce - narzędzie działania kierownika :
Ekonomiczne : negatywne, pozytywne
Pozaekonomiczne : negatywne pozytywne
Bodźce posłuszeństwa – skłaniają do posłuszeństwa, zanim
znana jest treść zadania. U podwładnych często łączą się z
poczuciem, że działają pod przymusem. Długotrwałe ich
stosowanie z czasem zaciera to poczucie i wytwarza nawyk
posłuszeństwa.
Wybór bodźca zależy od :
sytuacji, jaka zaistniała,
pracownika, do którego ma być zastosowany bodziec,
zdolności i osobowości kierownika,
obowiązujących przepisów i regulaminów.
4. KONTROLOWANIE
Sprawdzanie, czy stan rzeczywisty zgadza się ze stanem pożądanym. Badanie w toku realizacji zgodności wykonywanego zadania z planem i wymaganiami.
Zasadniczą treścią kontroli jest „wykrywanie” i korygowanie wszystkich odchyleń występujących w działaniu oraz wyciąganie wniosków o braku odchyleń.
Kontrola nie jest działaniem jednorazowym. Jest to proces składający się z następujących operacji :
A/ Określenie aktualnego stanu zadania.
B/ Porównywanie wykonania z wzorcem – planem.
C/ Ocena stwierdzonych różnic.
D/ Zaplanowanie ewentualnych czynności korekcyjnych.
E/ Wykonanie czynności korekcyjnych.
F/ Ponowne określenie stanu wykonania zadania.
Kontrola jest KLUCZEM do osiągnięcia efektywności organizacji.
ODPOWIEDNI STOPIEŃ KONTROLI.
Rodzaje kontroli :
· Kontrola wstępna.
· Kontrola sterująca.
· Kontrola akceptująca lub odrzucająca.
· Kontrola końcowa.
Systemy kontroli :
◦ Rodzaj pomiarów:
- Mierniki historyczne.
- Mierniki zewnętrzne.
- Normy techniczne.
- Normy pracy : wydajności, obsady, obsługi.
- Normy subiektywne.
◦ Liczba pomiarów.
◦ Uprawnienia do ustanawiania mierników i norm.
◦ Elastyczność norm.
◦ Częstotliwość pomiarów.
◦ Kierunek sprzężeń zwrotnych.
Cechy skutecznych systemów kontroli :
Q Ścisłość.
Q Aktualność.
Q Obiektywizm i zrozumiałość informacji.
Q Koncentracja na punktach strategicznych.
Q Realizm ekonomiczny.
Q Koordynacja.
Q Elastyczność.
Q Akceptacja przez członków organizacji.
2
dida1979