BARSZCZ CZERWONY.rtf

(81 KB) Pobierz

Opis

 

Doskonały barszcz czerwony, najlepszy jaki jadłam, idealny na co dzień, jak i na Wigilię.

Składniki

 

    * buraki czerwone 3 sztuki średnie

    * włoszczyzna 1 pęczek

    * ziele angielskie kilka ziarenek

    * liśc laurowy 3 szt

    * czosnek 3 ząbki

    * suszony majeranek 1 łyżka

    * sok z cytrny 2 łyżki

    * pieprz

    * sól

Sposób przyrządzenia

 

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać. Do garnka dodać obrane i pokrojone na połówki buraki oraz ziarna ziela, liście laurowe, pieprz, sól oraz ząbki czosnku i majeranku. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Można dodać także trochę przypraw z suszonych i krojonych warzyw.

Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z kuchenki, trochę przestudzić i dodać surowego startego buraka dla uzyskania bardziej intensywnego koloru.

Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować!

Barszcz nalewać przez sitko. Podawać można z uszkami, pasztecikami czy też pasztecikami. Zastosowanie dowolne.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin