Opis
Doskonały barszcz czerwony, najlepszy jaki jadłam, idealny na co dzień, jak i na Wigilię.
Składniki
* buraki czerwone 3 sztuki średnie
* włoszczyzna 1 pęczek
* ziele angielskie kilka ziarenek
* liśc laurowy 3 szt
* czosnek 3 ząbki
* suszony majeranek 1 łyżka
* sok z cytrny 2 łyżki
* pieprz
* sól
Sposób przyrządzenia
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać. Do garnka dodać obrane i pokrojone na połówki buraki oraz ziarna ziela, liście laurowe, pieprz, sól oraz ząbki czosnku i majeranku. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Można dodać także trochę przypraw z suszonych i krojonych warzyw.
Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z kuchenki, trochę przestudzić i dodać surowego startego buraka dla uzyskania bardziej intensywnego koloru.
Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować!
Barszcz nalewać przez sitko. Podawać można z uszkami, pasztecikami czy też pasztecikami. Zastosowanie dowolne.
janekb12