Ciasto brzoskwiniowe z kandyzowanym imbirem
Składniki na ciasto:
1 szkl. mąkiszczypta soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sproszkowanego imbiru1/2 łyżeczki cynamonu1/4 szkl. miękkiego masła (60 g)1 łyżeczka otartej skórki z cytryny3/4 szkl. drobnego cukru (ważne, żeby był drobny)1 jajko1 żółtko3/4 szkl. zmiksowanych świeżych brzoskwiń (1-2 owoce w zależności od wielkości)2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, sproszkowany imbir i cynamon. Odłożyć na bok.Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zmiksować na puree.
W następnej misce bardzo dokładnie rozetrzeć masło ze skórką cytrynową (do białości). Stopniowo wsypywać cukier i miksować aż masa będzie biała i puszysta. Dodać jajko, dobrze zmiksować. Dodać żółtko i znów zmiksować. Teraz zmniejszyć obroty na najwolniejsze (lub w ogóle odłożyć mikser i wziąć łyżkę). Połowę mieszanki mącznej przesiać do masy maślano - jajecznej i wymieszać delikatnie tylko do momentu połączenia się składników. Wlać puree brzoskwiniowe i wmieszać je w masę. Teraz dodać drugą połowę mąki i kandyzowany imbir i znów delikatnie wymieszać, aby składniki tylko się połączyły.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej maką lub bulką tartą formy, wstawić do nagrzanego na 175st piekarnika i piec około 35 min.Wyjąć, ostudzić przez 10 min i wyjąć z formy. Przygotować macerowane brzoskwinie i/lub bitą śmietanę.Podawać w jednym z wariantów.
Macerowane brzoskwinie:
1 duża brzoskwiniasok z pół cytryny1 łyżeczka cukru pudru
Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić na ósemki i jeszcze na pół (lub mniejsze, jak ktoś woli). Cukier wsypać do miseczki, zalać sokiem z cytryny, wymieszać. Dołożyć pokrojone brzoskwinie i całość wymieszać.
jason567