WINO-PRZEPISY.pdf
(
1329 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Dokument1
2. Mocne
Na 1 litr moszczu 1 litr roztworu cukrowego trzeba zu y 0.5 kg cukru.
PUCHATEK
Wino z agrestu
1. Sto owe
Sk adniki:
5 l moszczu
2.125 kg cukru
5 l wody
dro d e winne
Aby uzyska 10 l wina sto owego o mocy do 13% nale y wla do butli 5 l moszczu z
dojrza ego agrestu i cukier wymiesza z przegotowan i ostudzon wod . Do tego dodajemy
ostudzon matk dro d ow .
3. Mieszane
Sk adniki
7.5 l soku z agrestu
1.5 l soku z porzeczek
1 l soku z jab ek
250 g rodzynek
600 g miodu
4 kg cukru
Na 10 l nastawu wymiesza soki.
Miód rozpu ci z cukrem, rodzynki zala gor c wod i pozostawi na 24 godziny. Nast pnie
niezbyt zimn zalew z rodzynkami wla do butli z nastaw .
Po dwóch latach otrzymamy dobre wino o mocy 14%.
Wino z dyni
Dyni oraz 1 kg jab ka mieli (mo na maszynce do mi sa), zala 3 litrami wrz cej wody. Gdy
przestygnie wycisn sok, doda 20 g dro d y oraz oraz przestudzony litr wody
przegotowanej z 1 kg cukru.
Pozostawi do sfermentowania.
Gdy przestan wyp ywa ba ki gazu, a dro d e i szumowiny opadn na dno naczynia, rozla
wino do butelek tak, aby jak najmniej by o nad nim powietrza. Zakorkowa . Gdyby jeszcze
zm tnia o - przela ponownie.
Spo ywa po pe nym sklarowaniu.
Wino z owoców dzikiej ró y
1. Przepis I
Sk adniki:
5 kg owoców
6 litrów a pó niej jeszcze 2 litry wody
3 kg cukru
10 g kwasu cytrynowego
4 g po ywki fosforanu amonowego
1
Sk adniki:
2.5 kg obranej dyni
1 kg jab ek (z upinami)
4 l wody
20 g dro d y
dro d e winne rasy Madera
Butl zatka korkiem z rurk fermentacyjn . Po kilku tygodniach ci ga wino. Czeka do
sklarowania. Po pewnym czasie rozla do butelek.
PUCHATEK
Oczyszczone, dojrza e (najlepiej po przemarzni ciu) owoce zala gor c wod . Po
ostygni ciu cz p ynu zla , rozpu ci w nim 50 dag cukru, kwasek cytrynowy, po ywk
oraz dro d e, najlepiej przygotowane ju jako matka dro d owa. Wszystko razem
wymiesza , doda do owoców zalanych wod , zatka otwór butli korkiem z waty. Postawi w
do ciep ym pomieszczeniu przez 5 dni. Kilkakrotnie wstrz sa . Nast pnie wyla wszystko,
przecedzi przez sito, owoce wycisn . Wyt oczyny zala 2 litrami ciep ej wody i po 24
godzinach wygnie i przecedzi .
Przepis II
Proporcje:
1 kg owoców
1 kg cukru
2 - 3 l wody
Owoce umy , wsypa do 1/3 obj to ci butli. Zala przegotowan wod (ostudzon ) do 3/4
wysoko ci butli, doda dro d e zwyk e lub Madera i zostawi w temperaturze pokojowej,
zatykaj c rurk fermentacyjn .
Po 3 miesi cach gotowe wino ci gn znad osadu do butelek. Na owoce w butli nala now
porcj wody z cukrem i po 2 - 3 miesi cach b dzie nowe dobre wino.
Wino z g ogu
Pozostawi butl w temperaturze pokojowej na 3 miesi ce, nie ruszaj c z miejsca. Po ty
czasie zla z jednej butli do drugiej i zostawi zakorkowane z rurk fermentacyjn na 2
miesi ce, aby si sklarowa o. Po tym czasie wino jest gotowe do rozlania do butelek.
Rozmoczony g óg mo na jeszcze raz u y do wyrobu wina zalewaj c 7 litrami wody
przegotowanej z 11 dag cukru. Nie potrzeba dodawa przypraw.
Wino z jab ek
1. Ze spadów i kwa nych jab ek
Przy u yciu dro d y Tokaj doda cukru od 240 - 340 dag, przy innych dro d ach 200 lub 160
dag. Post powa jak z ka dym winem owocowym.
2. Z jab ek s odkich
Na 10 l wody u ywa si 6 - 7 kg jab ek. Doda 160 dag cukru. Je li moszcz b dzie ma o
kwa ny - doda 5 g kwasku cytrynowego.
3. Wino jab kowe mocne
Na 10 l moszczu z jab ek doda 5 l roztworu cukrowego z 2 kg cukru, 35 g kwasku
cytrynowego, 6 g po ywki (fosforanu amonowego).
2
Zla oba moszcze i je li nie b dzie 10 litrów uzupe ni woda z pozosta ym cukrem, je li
b dzie, to w cz ci p ynu rozpu ci cukier.
5 kg g ogu oczy ci i dok adnie wyp uka . Zagotowa 10 l wody z 4 kg cukru, ostudzic i
zala g óg wsyany do butli.
Utrze w mo dzierzu 12 dag rodzynek, zala ciep wod i postawi w ciep ym miejscu na 3
dni. Nast pnie wla do butli i zamkn korkiem z rurk fermentacyjn .
4 - 5 kg jab ek umy , pokraja , zala 6 l wrz cej wody, przykry . Po ostudzeniu doda 3 g
po ywki (fosforan amonowy) i wla do butli na 10 l.
PUCHATEK
4. Wino z jab ek suszonych
Sk adniki:
2 kg suszu z jab ek
8 l wody
3 kg cukru
3 g po ywki (fosforanu amonowego)
dro d e winne
Przygotowa matk dro d ow . Suszone owoce umy , ods czy , zala wrz c wod i
ostudzi . 1/3 ilo ci cukru wymiesza z niewielk ilo ci wody, matk dro d ow , po ywk i
doda do moszczu. Wymiesza i zamkn butl korkiem z waty. po 24 h przela przez sito i
ponownie wla do umytej butli.
Po 3 dniach doda kolejn cz (1/3) cukru rozmieszanego z niewielk ilo ci letniej wody.
Wymiesza , zamkn szyjk butli korkiem z waty.
Po kilku tygodniach, gdy sko czy si fermentacja, zla wino i jeszcze przez pewien czas
pozostawi z rurk fermentacyjn . Nast pnie zla znad osadu i powinno dojrzewa w
zamkni tej butli do pe nego sklarowania. Po tym rozla do butelek
5. Wino z jab ek z rodzynkami
3 kg jab ek
1 kg cukru
2 l wody
10 g dro d y
50 g rodzynek
Umyte jab ka zemle z upina w maszynce. Sok wygnie , zla do butli, doda rodzynki,
dro d e i ostudzony przegotowany z wod cukier.
Butl obwi za gaz lub zakorkowa rurk fermentacyjn i postawi na 6 - 7 tygodni.
Wyklarowane wino zla do butelek i zakorkowa .
Wino z jarz biny
Sk adniki:
4 kg dojrza ych owoców
6 l wody
3 g po ywki (fosforanu amonowego)
2 g kwasu cytrynowego
2,5 - 3 kg cukru
Przygotowa matk dro d ow . owoce umyte i obrane zmia d y lub ugnie zala wrz c
woda z której litr odla i przegotowa z 1 kg cukru.
Po przestudzeniu po czy moszcz z wod z cukrem, po ywk matk dro d ow i kwaskiem
cytrynowym. Dobrze wymiesza c. Butl zamkn korkiem z waty. Po tygodniu przela przez
g ste sito, doda pozosta y cukier rozpuszczony w niewielkiej ilo ci moszczu. Za o y korek
z rurk fermentacyjn . Pierwszy raz ci gn po 6 - 8 tygodniach. Dojrzewa przez rok.
Wino z porzeczek
Na litr uzyskanego z wyci ni tych porzeczek (czerwonych, bia ych lub czarnych) soku wzi
1 lub 2 litry wody i 200 do 300 g cukru. Mo na przez kilka dni fermentowa ca miazg i
dopiero po tym czasie wycisn moszcz. Post powa jak przy ka dym winie owocowym. Nie
potrzeba dodawa kwasu cytrynowego.
3
Po 3 kolejnych dniach doda ostatni cz cukru z ma ilo ci wody i fermentowa w butli
zamkni tej korkiem z rurk fermentacyjn .
Po 3 miesi cach gotowe wino ci gn znad osadu do butelek. Na owoce w butli nala now
porcj wody z cukrem i po 2 - 3 miesi cach b dzie nowe dobre wino.
PUCHATEK
Wino z owoców ró y
1 kg owoców
1 kg cukru
2 - 3 l wody
Owoce umy , wsypa do 1/3 obj to ci butli. Zala przegotowan wod (ostudzon ) do 3
wysoko ci butli, doda dro d e zwyk e lub Madera i zostawi w temperaturze pokojowej,
zatykaj c rurk fermentacyjn .
Wino z ry u
Kilogram ry u wsypa do butli i zala 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru
(ostudzonej), dodaj c 120 g rodzynek i 7 dag dro d y.
Butl zamkn korkiem z rurk fermentacyjn i postawi w ciep ym pomieszczeniu na 15 dni.
Nast pnie zla ostro nie wino, zrobi karmel z 80 dag cukru (nie przypali ) i doda do wina,
aby nabra o barwy. Zostawi do sklarowania. Rozla do butelek.
Wino z ry u jest smaczniejsze i mocniejsze od owocowego.
Wino gronowe z winogron
Sk adniki
10 kg owoców
3,5 kg cukru
5 l wody
dro d e winne rasy Tokaj lub Madera
Przygotowa matk dro d ow . Z umytych owoców wycisn sok i zmiesza z przegotowan
letni wod ( lub sokiem ze s odkich jab ek lub gruszek).
Po ow ilo ci cukru wymiesza z niewielk ilo ci moszczu i doda razem z matk
dro d ow do zastawu. Po dwóch dniach dodaje si reszt cukru i butelk zamyka korkiem z
rurk fermentacyjn .
Po miesi cu burzliwej fermentacji ci ga si wino i poddaj kolejnej fermentacji. Kolejne
ci gni cia wina znad osadu pozwala na jego dojrzewanie przez miesi c. Nast pnie rozlewa
si do butelek.
Wino z wi ni
Owoce umy , wydrylowa i odstawi . Na drugi dzie wycisn sok, zala ponownie,
wycisn , mieszaj c z poprzednim.
Po fermentacji burzliwej i cichej zla do czystej butli znad osadu, gdzie przez miesi c niech
dojrzewa.
Potem rozla do butelek ci gaj c znad osadu.
Wino z yta
Aby uzyska 10 litrów wina zu ywamy 2,5 kg yta, gar rodzynek, 2,25 kg cukru oraz 6 -8
4
Proporcje cukru, owoców i wody:
Winogrono ugnie lub zmia d y t uczkiem w misie kamionkowej lub sokowirówce. Zala
wrz c wod wyt oki i po 3 dniach miazg przecedzi .
Do moszczu wi niowego dodaje si 25 - 33 dag cukru na ka dy litr p ynu. Wla moszcz do
butli (g siora), doda matk dro d ow (np. dro d y Bordeaux), 3 g fosforanu amonowego
na ka de 10 litrów moszczu.
Po kilku godzinach dola 5 litrów roztworu wody z 1,5 kg cukru (2/3 przewidzianego cukru)
Doda 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie fermentuj cej matki dro d owej (najlepiej
rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5).
Zamkn butl korkiem z rurk fermentacyjn .
dag kwasu cytrynowego, 4 g fosforanu amonowego.
Oczyszczone yto op uka szybko zimn wod . Ziarno odcedzi i wsypa do butli o
pojemno ci 15 l (wino z yta burzliwie fermentuje). Zala 2 litrami przegotowanej i
ostudzonej wody z zawarto ci kwasu cytrynowego.
Po 4 - 5 dniach burzliwej fermentacji doda reszt roztworu cukrowego (ok. 2 - 3 litrów) tak,
aby by o 10 litrów moszczu w butli oraz 1 gram po ywki (fosforanu amonowego).
Po 3 - 4 tygodniach m ode wino zla do innej butli na spokojn fermentacj , która rwa ok. 3
tygodni. Nast pnie ci gn wino do dojrzewania.
Wino z yta szybko si klaruje i dojrzewa.
W ci gu nieca ego roku jest gotowe do spo ycia.
5
PUCHATEK
Plik z chomika:
Galero
Inne pliki z tego folderu:
AJERKONIAK NA GESTO - Domowy wyrob wodek Wirtualna Kuchnia Polska.htm
(1 KB)
Zapiekanki.rar
(32084 KB)
Koktajl Bar GData PL.rar
(6242 KB)
Książka Kucharska dla Najmłodszych.zip
(460 KB)
Drugie danie(1).rar
(407 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
Dla Dzieci
Dokumenty
DVD
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin