placek z pianą
Składniki
ciasto:3 1/2 szkl mąki6 żółtek1 1/2 kostki margarynyłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szkl cukru2 płaskie łyżki kakaopiana:6 białek1 1/2 szkl cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanejZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do jednej dosypać kako wymieszać. Jedną część jasną i ciemną włożyć do zamrażalnika na ok 2-3 godz. Trzecia część do lodówki.Blaszkę o wymiarach 30x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem z lodówki na dnie. Rozsmarowac dżem. Następnie zetrzeć na nie na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Ubić pianę z białek dodając na końcu cukier i mąkę. Pianę wyłozyc na ciemne ciasto i zetrzeć na tarce trzecią, jasną porcję ciasta. Wstawić do zimnego piekarnika i piec przez ok 1 godzinę, aż wierzch się zezłoci. pierwotny przepis pochodzi z kalendarza Poradnika Domowego, jest jednak nieco zmieniony
dżem morelowy (ok. 2 słoiczków po 300 g każdy)
inka40