BARSZCZ UKRAIŃSKI
40 dag pomidorów,
20 dag kartofli,
2 marchewki,
1 pietruszka,
15 dag kapusty białej lub włoskiej,
10 dag fasoli perłowej,
4 buraki,
13 dag śmietany,
1 łyżka masła,
2 łyżki soku cytrynowego,
1 ząbek czosnku,
1 liść laurowy,
½ pęczka zielonej pietruszki,
sol, pieprz, cukier,
1½ l wody.
Fasole opłukać, namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie (najlepiej na noc). Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Posolić pod koniec gotowania.
Jarzyny obrać, opłukać. Kartofle pokroić w kostkę. Buraki, marchewki i pietruszkę pokroić w cienkie paseczki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skorki. Pokroić na kawałki, ugotować w malej ilości wody.
Przetrzeć przez sito. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 5 min. Odcedzić. Z polowy buraków, jednej marchewki, pietruszki i lekko osolonej wody ugotować wywar. Odcedzić. Pozostałe buraki i marchewkę poddusić na maśle. Zalać gorącym wywarem.
Dodać sol, liść laurowy, cukier i przetarte pomidory. Gotować 25 min. Wrzucić kartofle i kapustę. Gotować, aż kartofle będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać fasole, czosnek roztarty z sola, cukier i sok cytrynowy. Przed podaniem doprawić śmietaną i posypać zielona pietruszką.
Gryzmek