BARSZCZ UKRAIŃSKI.doc

(27 KB) Pobierz
BARSZCZ UKRAIŃSKI

 

 

                                   BARSZCZ UKRAIŃSKI

 

                                      40 dag pomidorów,

                                      20 dag kartofli,

                                        2 marchewki,

                                        1 pietruszka,

                                      15 dag kapusty białej lub włoskiej,

                                      10 dag fasoli perłowej,

                                        4 buraki,

                                      13 dag śmietany,

                                        1 łyżka masła,

                                        2 łyżki soku cytrynowego,

                                        1 ząbek czosnku,

                                        1 liść laurowy,

                                       ½ pęczka zielonej pietruszki,

                                           sol, pieprz, cukier,

                                     1½ l wody.

 

 

     Fasole opłukać, namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie (najlepiej na noc). Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Posolić pod koniec gotowania.

    Jarzyny obrać, opłukać. Kartofle pokroić w kostkę. Buraki, marchewki i pietruszkę pokroić w cienkie paseczki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skorki. Pokroić na kawałki, ugotować w malej ilości wody.

    Przetrzeć przez sito. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 5 min. Odcedzić. Z polowy buraków, jednej marchewki, pietruszki i lekko osolonej wody ugotować wywar. Odcedzić. Pozostałe buraki i marchewkę poddusić na maśle. Zalać gorącym wywarem.

    Dodać sol, liść laurowy, cukier i przetarte pomidory. Gotować 25 min. Wrzucić kartofle i kapustę. Gotować, aż kartofle będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać fasole, czosnek roztarty z sola, cukier i sok cytrynowy. Przed podaniem doprawić śmietaną i posypać zielona pietruszką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin