BOTWINKA.doc

(26 KB) Pobierz
BOTWINKA

 

 

 

                                    BOTWINKA

 

 

                                     2 l wody,

                                     ½ kg chudych kości (porcja rosołowa z

                                         kurczaka, kości od schabu),

                                      1 marchewka,

                                      3 średnie ziemniaki

                                      1 pietruszka,

                                        spory pęczek botwiny,

                                po 1 pęczku koperku,

                                        szczypioru i natki pietruszki,

                                     3 jajka,

                                    ½ szklanki śmietany,

                                        listek laurowy, pieprz,sól

                                     3 ziarenka ziela angielskiego,

 

 

 

    Kości i mięso opłukać, zalać zimną wodą w garnku i zagotować. Po chwili gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować.

   Obrane ziemniaki pokroić w dość duże kawałki (młode zostawić w całości lub tylko w ćwiartkach), dorzucić do zupy, osolić. Botwinkę i zieleninę umyć, drobno posiekać. Gdy ziemniaki prawie miękkie, dorzucić botwinę i zieleninę.

   Gotować jeszcze ok. 8-10 minut. Zabielić śmietaną. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do zupy. Wybornym dodatkiem jest świeży chleb pszenny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin