Milky way
Składniki
Biszkopt:,
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2-3 łyżki kakao,
Masa mleczna:,
½ szklanki mleka,
¾ szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
25 dag margaryny,
2 szklanki mleka w proszku ("pełnego"),
Polewa:,
15 dag czekolady mlecznej,
około 6 łyżek mleka,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Sposób wykonania biszkoptu: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
2. Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
3. Polewa: . Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!!!!
Violetta91