Mieso.doc

(77 KB) Pobierz
Gołąbki z pieczarkami

Gołąbki z pieczarkami.-mała główka kapusty,

40 dag  pieczarek,

łyżka oleju,

25 dag wędzonego boczku ze skórą,

2 łyżki kaszy manny,

1/2 l. rosołu ( z kostki ).

 

SOS

2 cebule,

2 łyżki przecieru pomidorowego,

1/2 szklanki rosołu ( z kostki ),

2łyżki oleju,

sól,

pieprz.

 

Pieczarki obrać, pokroić. Z boczku odciąć skórę, pokroić

w paseczki. Podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę dusić.

Przyprawić. Dodać kaszę mannę.

Kapustę spażyć, wyciąć głąb, wybrać najmniejsze liście.

Na każdy nałożyć farsz, zwinąć. Na dno garnka położyć

skórę z boczku, wyłożyć pozostałymi liśćmi i ciasno

układać kapustę. Zalać rosołem, przykryć, gotować na

małym ogniu.

Cebule obrać, pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać

przecier pomidorowy, przyprawy, zalać rosołem. Dusić

do miękkości.

Gołąbki podawać z duszoną cebulą i pieczywem.Kaczka w pomarańczach.Pkaczka o wadze ok. 1 kg.,

0,2 l. soku z pomarańczy,

2 duże pomarańcze,

3 świeże liście szałwi,

gałązka tymianku,

50 g. masła,

sól,

pieprz.

 

Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz

i od środka. Pomarańczę obrać, pokroić w plastry i razem

z ziołami włożyć do kaczki. Otwór zszyć lub spiąć

wykałaczką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Kaczkę

wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut pod

przykryciem. Potem odwrócić, polać sokiem pomarańczy

i bez przykrycia piec ok. 50 minut, od czasu do czasu

polewając.

Kaczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na

nagrzaną płytę, żeby nie wystygła. Sos wygotować na

syrop. Dodać resztę masła, przyprzwić do smaku

pieprzem i ewentualnie solą.

Kaczkę poporcjować, przybrać pomarańczą obraną ze

skórki i pokrojoną w plastry.Podawać razem z sosem.

Pieczeń rzymska. ( Klops )300 g. mielonego mięsa,

2 czerstwe  bułki,

2-3 łyżki  mleka,

białko,

200 g. pieczarek,

2 jajka ugotowane na twardo,

szklanka 12-proc. śmietany,

średnia cebula,

2 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu z kostki,

sok z cytryny,

1/2 łyżeczki białego  i czarnego pieprzu,

sól,

łyżeczka ostrej, mielonej papryki,

5 łyżek oleju,

tłuszcz do smarowania blachy.

 

Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i drobno

posiekać. Zmielone  mięso wymieszać  z odciśniętymi

bułkami, cebulą, białkiem, przyprawami i mlekiem.

Jajka obrać. Obłożyć je mięsną masą i uformować

podłużny klops. Wyłożyć na  brytfankę z olejem. Piec ok.

60-70 minut  w nagrzanym do temp. 220 st. C piekarniku.

Co pewien czas polewać mięso  gorącym bulionem.

Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Klops wyjąć

z piekarnika. Sos z pieczeni przelać do garnka i przez

5 minut  gotować w nim pieczarki. Dodać śmietanę, sok

z cytryny, sól i pieprz.

Pieczeń pokroić  w niezbyt  grube plastry. Podawać  z

ziemniakami, sosem, zieloną sałatą i pomidorami.Schab pieczony z ziołami.é1,25 kg. schabu,

3 pędy selera naciowego,

3 szalotki,

2 łyżeczki oregano,

2 łyżeczki tymianku,

2 łyżeczki ziaren pieprzu,

pęczek natki,

2 łyżeczki oliwy,

sól.

 

Z opłukanego mięsa usuwamy włókna. Szalotki obieramy

i siekamy. Pietruszkę i seler myjemy, zostawiamy do

wyschnięcia, drobno siekamy. Dodajemy oregano, grubo

zmielony pieprz, tymianek, szalotki. Mieszamy.

Płat mięsa nasączamy oliwą. Schab obtaczamy dokładnie w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Dla

pewności dociskamy dłońmi i odstawiamy na 10 minut.

Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół.

Mięso układamy na ruszcie i wkładamy do piekarnika

nagrzanego do  temp. 240 st. C. Pod spód podkładamy

tacę żaroodporną. Pieczemy przez 15 minut, potem

obniżamy temp. do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez

30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika mięso solimy, owijamy w dwie

warstwy folii aluminiowej i nakrywamy ściereczką.

Odstawiamy na 10 minut. Podajemy pokrojone w grube

plastry z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki.

NASZE  RADY :

* Zamiast świeżych ziół możemy wykorzystać suszone,

pamiętając, że są bardziej cierpkie w smaku i należy ich

użyć mniej. Najkorzystniej dla smaku potraw będzie,gdy

2-3 łyżeczki ziół świeżych zastąpimy łyżeczką suszonych.

Jeżeli lubimy zapach i smak czosnku, do ziół, selera,

przypraw i szalotki możemy dołożyć kilka ząbków

roztartego na miazgę czosnku.

* Solenie mięsa po upieczeniu korzystnie wpływa na jego

kruchość, a zawijanie  w folię umożliwia zachowanie

ładnego aromatu i zapobiega wypłynięciu soku. Aby

mięso nie wystygło, można po zawinięciu włożyć je do

nagrzanego, ale wyłączonego już piekarnika. Kto lubi

mięso mniej krwiste, powinien nie wyłączać piekarnika

i zostawić w nim zawinięty w folię schab na ok. 30 minut.Kaczka nadziewana jabłkami.I1 kaczka (1,5 kg.),

60 dag. ziemniaków,

60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki),

1 łyżka smalcu,

2 łyżeczki majeranku,

sól,

pieprz.

 

PRZYBRANIE :

jabłko,

borówki do mięsa,

kilka liści sałaty,

gałązki natki pietruszki.

 

Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł.

Tuszkę natrzeć solą, połową majeranku i odstawić w

chłodne miejsce na 1 godz. Ziemniaki obrać, umyć i jeśli

są duże, przekroić na pół. Jabłka obrać , pokroić na 

ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i

posypać pozostałym majerankiem.

Kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć,przełożyć do brytfanny

posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami. Kaczkę

i ziemniaki lekko posypać solą i pieprzem.Piec 1 1/2 godz.

w piekarniku początkowo nagrzanym do temp. 200-250 st.C

i kilkakrotnie podlewać wytworzonym sosem. W połowie

pieczenia zmniejszyć ogień. Po upieczeniu wyjąć jabłka,

a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku,

formując w kształt tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i

pieczonymi ziemniakami. Przybrać jabłkiem z borówkami,

gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty.  Kaczka w galarecie.&1 kaczka (1,5 kg.),

1 nóżka cielęca (50 dag.),

1 wątróbka z kaczki,

1 porcja włoszczyzny bez pora,

2 cebule,

1 jajko,

1 łyżka masła,

2 łyżeczki żelatyny,

1/3 szklanki wytrawnego, białego wina,

2 suszone grzyby,

1/2 cytryny,

10 ziaren pieprzu,

1 listek laurowy,

sól.

 

PRZYBRANIE :

sałata,

kilka gałązek natki pietruszki.

 

Kaczkę i nóżkę cielęcą dokładnie umyć, włożyć do

garnka i zalać wodą.Włoszczyznę i jedną cebulę oczyścić

umyć i dodać do mięsa wraz z umytymi grzybami, solą,

pieprzem i listkiem laurowym. Gotować na małym ogniu

ok. 1 godz. Wątróbkę opłukać, drobno pokroić. Drugą

cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle wraz z

wątróbką. Miękkie mięso wyjąć z garnka, a rosół

przecedzić. Z kaczki wykroić całą pierś, a resztę mięsa

oddzielić od kości i drobno pokroić. Do pokrojonego

mięsa dodać wino oraz wątróbkę z cebulą, wymieszać  i

odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach

zimnej przegotowanej wody. Odtłuścić 1 l. rosołu,

sklarować go rozmąconym białkiem (jeśli jest mętny),

zagotować i przecedzić. Dodać sok z cytryny i żelatynę,

doprawić do smaku. Do salaterki lub na głęboki półmisek

wlać 1/3 rosołu i pozostawić do zastygnięcia. Następnie

pośrodku tej galarety ułożyć rozdrobnione mięso i pierś

kaczki, zalać je tężejącym rosołem i wstawić do lodówki

do zastygnięcia. Galaretę z mięsa wyjąć (odwracając

naczynie do góry dnem) na talerz wyłożony liśćmi sałaty

i ozdobić natką pietruszki. Podawać z ćwiartkami cytryny

lub octem winnym i pieczywem.

Galaretę można sporządzić również z gęsich podrobów.Kaczka z brzoskwiniami.1 kaczka (ok. 1,5 kg.),

1 puszka brzoskwiń,

1 szklanka białego wytrawnego wina,

4 łyżki oleju,

5 goździków,

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

1 łyżka natki pietruszki,

sól,

pieprz.

 

Kaczkę oczyścić, umyć i osączyć. Goździki zmiażdżyć w

moździerzu. Kaczkę natrzeć mieszaką soli, pieprzu i

goździków. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim

kaczkę ze wszystkich stron, przełożyć ją do rondla, wlać

syrop z brzoskwiń i dusić na małym ogniu 30-40min.

Gdy kaczka będzie miękka, dodać pokrojone brzoskwinie,

wino i dusić jeszcze 10 min. Kaczkę wyjąć z rondla,

pokroić na porcje i ułożyć w kształcie tuszki na półmisku.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody,

dodać do wytworzonego sosu, zagotować i doprawić solą

i pieprzem. Kaczkę polać sosem, a brzoskwinie ułożyć

wokół niej na półmisku. Kaczkę posypać natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko.Gęś ze śmietaną.ę1 gęś (2,5 kg.),

25 dag. ryżu,

15 dag. wątróbek drobiowych,

3 łyżki masła,

2 cebule,

1 puszka przecieru pomidorowego,

1 szklanka śmietany,

1 łyżka koperku,

sól,

pieprz.

 

Gęś umyć i osączyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł.

Tuszkę natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na

1 godz.

 

PRZYGOTOWANIE  FARSZU :

W oslonym wrzątku ugotować ryż na sypko. Wątróbki

oczyścić, opłukać i osączyć i drobno pokroić. Cebule

obrać, opłukać, posiekać i usmażyć wraz z wątróbkami

na 2 łyżkach masła. Ryż wymieszać z koperkiem, cebulą

i wątróbkami. Doprawić solą i pieprzem.

Gęś wypełnić farszem i zaszyć. Włożyć do brytfanny

wysmarowanej pozostałym masłe, wstawić do piekarnika

nagrzanego do temp. 250 st.C i piec ok. 1 godz.

Śmietanę połączyć z przecierem pomidorowym i lekko

osolić. Gdy z gęsi wytopi się tłuszcz i będzie rumiana, zlać

tłuszcz z brytfanny, zmniejszyć ogień, a gęś polewać

sosem śmietanowym i piec jeszcze 30 min. Podawać z

buraczkami zasmażanymi i ziemniakami z wody. Kotlet fantazyjny.SKŁADNIKI :

5 sztuk po 100 g piersi z kurczaka,

1 1/2 łyżeczki przyprawy Knorra "Delikat do mięs",

50 g masła.

 

NADZIENIE :

100 g szynki konserwowej lub gotowanej,

5 plastrów żółtego sera,

1 większy pomidor,

5 gałązek zielonej pietruszki.

 

CIASTO :

2 jaja,

2 łyżki śmietany,

1 łyżka mąki.

 

Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (przez folię). Na plastrze

szynki ułożyć plaster sera  i pomidora oraz pietruszkę,

zawinąć to w rulonik, który z kolei owinąć kawałkiem

kurczaka i obsypać "Delikatem". Z jaj, mąki i śmietany

przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany.

Uformowane filety obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście

i bezpośrednio kłaść na średnio rozgrzane masło,

smażyć z dwóch stron na wolnym ogniu. Podawać z

frytkami, z brzoskwinią lub ananasem i bukietem surówek.Kurczak w czekoladzie.1 kurczak (ok.1,7 kg),

2 cebule,

3 marchewki,

1 szklanka białego wytrawnego wina,

2 łyżki suszonego tymianku,

4 liście laurowe,

3 łyżki oliwy,

4 łyżki octu winnego,

sól.

 

SOS  CZEKOLADOWY :

5 dag gorzkiej czekolady,

sok z 1 cytryny.

 

Kurczaka umyć, osączyć i lekko posolić. Marchew obrać,

umyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i również pokroić

w plastry. W dużym garnku rozgrzać oliwę, obrumienić na

niej cebulę z marchewką i przełożyć na talerzyk. Na tej

samej oliwie obrumienić kurczaka ze wszystkich stron na

brązowo, wyjąć go, a do naczynia wlać ocet winny i

podgrzewać tak długo, aż prawie cały odparuje.

Następnie wlać wino, dodać podsmażoną cebulkę,

marchew, przyprawy i włożyć mięso. Dusić na małym

ogniu pod przykryciem do miękkości (ok.1 godz.).

Kurczaka wyjąć i podzielić na porcje. Pozostawić w cieple.

 

SOS :

2/3 szklanki sosu do duszenia podgrzać z czekoladą, a

gdy czekolada się rozpuści dodać sok z cytryny.

 

Kurczaka ułożyć na półmisku i polać sosem. Przybrać

marchewką krótko obsmażoną na oliwie.Pieczone żeberka.
1 kg żeberek wieprzowych,

3 ząbki czosnku,

1 łyżka miodu,

1/2 łyżeczki pieprzu,

1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić

mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny

anyżku),

1 łyżka oleju sojowego,

3 łyżki sosu sojowego,

sól.

 

Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek

obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem

przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną

mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w

żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić

do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec

30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec

kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min

wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym

sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko.Pomarańcze nadziewane.Ł8 pomarańczy,

75 dag mielonego mięsa wieprzowego,

3-4 ząbki czosnku,

2 łyżki oleju,

4 łyżki łuskanych orzeszków ziemnych,

1/2 łyżeczki kolendry,

1 suszony strączek chili,

2 łyżeczki pasty krewetkowej,

sól,

8 liści sałaty lub kapusty pekińskiej.

 

Pomarańcze umyć starannie i osuszyć. Czosnek obrać,

zmiażdżyć i podsmażyć 2 min na oleju.Dodać wieprzowinę

utłuczone orzeszki, zmieloną kolendrę, utłuczony w

możdzierzu strączek chili, pastę krewetkową i sól. Dobrze

wymieszać wszystkie składniki i smażyć 15 min na małym

ogniu, ciągle mieszając. W pomarańczach naciąć skórkę

w połowie i wyłuskać miąższ łyżeczką do herbaty. Miąższ

drobno posiekać (usunąć pestki) i wymieszać z masą

mięsną.Napełnić masą miseczki ze skórki pomarańczy,

włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do

piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C i zapiekać

20-30 min.Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty

z dodatkiem ryżu na sypko.Pierś kurczaka z serem.t4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce,

4 słupki ostrego żółtego sera (warmińskiego, tylżyckiego),

wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm,

4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag),

1 łyżka masła,

2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub

zmieszanych : oregano, majeranku, tymianku i pieprzu

ziołowego),

1 jajko,

2 łyżki mąki,

3 łyżki tartej bułki,

olej do smażenia,

sól,

pieprz.

 

Każdy kawwałek kurczaka rozbić tłuczkiem, posmarować

cienko ( po wewnętrznej stronie) miękkim masłem,

posypać obficie ziołami i położyć na nim kawałek sera.

Mięso zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką.

Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.

Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do

brytfanny, posypać serem oraz resztą ziół i zapiec w

piekarniku (15-20 min), w temp.190 st.C. Podawać z ryżem

albo z frytkami i surówką.Kurczak klasycznie.$1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg,

2 łyżki masła lub oliwy,

sól,

 

Kurczaka oczyścić, umyć, osączyć, posolic w środku i po

wierzchu, odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby mięso

przeszło solą. Następnie włożyć kurczaka do brytfanny

lub naczynia żaroodpornego, polać roztopionym masłem

lub oliwą, podlać 4-5 łyżkami wody i piec 40-50 minut w

piekarniku, w temperaturze 200 st. C. Podczas pieczenia

kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu

podzielić kurczaka na porcje i podawać z ryżem na sypko

lub z frytkami i surówką sezonową.Kurczak z jabłkami.D1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg,

40 dag jabłek ,

2 łyżki majeranku,

2 łyżki oliwy,

sól,

 

Kurczaka przygotować tak jak w przepisie klasycznym.

Natrzeć solą i majerankiem w środku i po wierzchu.

Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki i włożyć do

wnętrza kurczaka. Zapiąć otwór wykałaczkami. Kurczaka

włożyć do brytfanny,  polać oliwą i piec 45-60 minut w

temperaturze 200 stopni C. Podczas pieczenia polewać

wytworzonym sosem. Z  upieczonego kurczaka wyjąć

jabłka, następnie podzielić mięso na porcje i do każdej

dodać trochę jabłek. Podawać z pieczonymi ziemniakami.Gęś śliwkowo-selerowa.Ňpół gęsi,

2 łyżki miodu,

duży seler,

pół szklanki powideł śliwkowych,

pół szklanki bulionu,

sok z połowy cytryny,

pół szklanki śmietany,

tłuszcz do smażenia,

pieprz i sól,

 

Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje.

Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem,

odstawić na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać

tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.

Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie,

wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć

nim gęś. Brytfannę  nakryć, wstawić do rozgrzanego

piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem

z pieczenia i ewentualnie wodą. Pod koniec pieczenia

wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.
Gęś w żurze.žpół gęsi,

2 łyżki mąki,

2 szklanki żuru,

15 dag boczku wędzonego,

2 cebule,

5 ząbków czosnku,

łyżeczka majeranku,

tłuszcz do smażenia,

łyżeczka soli,

 

Gęś oczyścić,umyć i osuszyć. Podzielić na porcje i natrzeć

czosnkiem roztartym z solą i majerankiem, odtawić na

godzinę. Opruszyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym

tłuszczu. Położyć do brytfanny, ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin