BIOKATALITYCZNA INWERSJA SACHAROZY W PRZEPŁYWOWYCH.pdf

(927 KB) Pobierz
Microsoft Word - Cwiczenia_29_30_calosc2.doc
ĆWICZENIE 29.
BIOKATALIZATORY I ICH ZASTOSOWANIE W PRZEMYŚLE
ĆWICZENIE 30.
BIOKATALITYCZNA INWERSJA SACHAROZY W PRZEPŁYWOWYCH
REAKTORACH KOLUMNOWYCH
OSOBY PROWADZĄCE:
mgr inż. Katarzyna Jodko (pok.134, konsultacje: środy 10 30 -11 30 , czwartki 13 00 -14 00 )
dr hab. Grzegorz Litwinienko (pok. 132, konsultacje: środy 10 30 -11 30 , czwartki 13 00 -14 00 )
LITERATURA:
1. Atkins, P. W. Równowaga chemiczna. W: Chemia fizyczna . PWN 2007, 201-227.
2. Atkins, P. W. Szybkość reakcji chemicznych. W: Chemia fizyczna . PWN 2007, 735-763.
3. Berg, J. M., Tymoczko, J. L. i L. Stryer. Enzymy. Podstawowe pojęcia i kinetyka.
W: Biochemia. PWN 2007, 189-228.
4. Ishikawa, T., Karnkowska, A., Lilpop, J. i J. Urbański. Słodki świat enzymów. Szkoła
Festiwalu Nauki (materiały dostępne na stronie: www.sfn.edu.pl).
5. Walory, J., Pilarek, M., Kalinowska, M. i H. Jaworowska-Deptuch. Kinetyka reakcji
enzymatycznej. W: Biochemia. Ćwiczenia laboratoryjne. Oficyna Wydawnicza PW 2003,
44-60.
6. Adamczak, M. Biokataliza i jej zastosowanie. W: Podstawy biotechnologii przemysłowej .
Red. W. Bednarski i J. Fiedurek. WNT 2007, 317-378 .
7. Murray R. K., Granner D. K., Mayes P. A., i V. Rodwell. rozdz. I.8-I.11 w: Biochemia
Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 1995, str. 82-118
8. Malepszy, S. Zabiegi technologiczne zwiększające produkcję metabolitów wtórnych.
W: Biotechnologia roślin . PWN 2001, 331-334.
392877686.001.png
Wymagania do ćwiczeń:
1. Definicje: szybkość / rzędowość / cząsteczkowość / stała równowagi reakcji chemicznej,
równanie Arrheniusa, reguła van’t Hoffa, energia aktywacji, kataliza homogeniczna
i heterogeniczna (przykłady), opis oddziaływań katalizatora z substratem, biokataliza,
biokatalizator, enzym, rybozym, kofaktor, enzymy allosteryczne, teoria kompleksu
aktywnego.
2. Właściwości enzymów / biokatalizatorów: aktywność, wydajność syntezy produktu, liczba
obrotów enzymu, selektywność substratowa i typu reakcji.
3. Mechanizm działania enzymów: modele opisujące działanie enzymów, klasyfikacja
enzymów.
4. Kinetyka Michaelisa-Menten – założenia i wyprowadzenie równania, sens fizyczny stałych
obecnych w równaniu, możliwe uproszczenia, sposób wyznaczania parametrów
charakteryzujących enzym.
5. Regulacja reakcji enzymatycznych: inhibicja kompetytywna i niekompetytywna, wpływ
parametrów intensywnych na szybkość reakcji enzymatycznej.
6. Techniki instrumentalnej analizy ilościowej (spektroskopia UV-Vis, prawo Lamberta-
Beera, sporządzanie krzywej wzorcowej, przeliczanie stężeń).
7. Dodatkowo studenci są proszeni o wybranie dowolnego enzymu i samodzielne (pisemne!)
opracowanie jego charakterystyki w oparciu o dostępne bazy literaturowe. Opracowanie to
powinno obejmować – numer wg klasyfikacji E.C., typ katalizowanej reakcji, znaczenie
katalizowanego procesu w organizmie, struktura centrum aktywnego (wraz z kofaktorem,
jeżeli występuje), ewentualne inhibitory i mechanizm ich działania. Postuluje się, żeby
studenci z jednej grupy wybierali różne enzymy do scharakteryzowania.
2
Poniższy wstęp zakłada znajomość podstawowych definicji i pojęć kinetyki chemicznej,
z którymi student zapoznał się podczas kursu chemii fizycznej. Ponadto, studenci są proszeni
o zapoznanie się z materiałem dotyczącym enzymów prezentowanym na wykładzie Elementy
Biotechnologii (Wykłady nr 3-5).
I. BIOKATALIZA
Procesy biochemiczne, przebiegające w organizmach żywych, są kontrolowane przez
biokatalizatory – naturalnie występujące cząsteczki przyspieszające bądź hamujące przebieg
reakcji, do których zaliczamy enzymy, hormony i witaminy (często pełniące funkcję
koenzymów). W analogii do procesów przebiegających in vivo , podejmowane są próby
przemysłowego wykorzystania materiału biologicznego do wydajnego prowadzenia reakcji
chemicznych. Zabieg taki określa się mianem biokatalizy , a zachodzącą pod wpływem
materiału biologicznego reakcję – biotransformacją lub biokonwersją .
Rolę biokatalizatora w procesach przemysłowych mogą pełnić całe komórki (w formie
zawiesiny lub immobilizowane), ekstrakt komórkowy lub enzymy o różnym stopniu
oczyszczenia, wolne lub immobilizowane. Zastosowanie hormonów (zaliczanych do
naturalnych biokatalizatorów) do przemysłowego prowadzenia reakcji chemicznych nie jest
możliwe, gdyż regulują one procesy zachodzące w komórce tylko za pośrednictwem
specyficznych receptorów, obecnych we wnętrzu komórek lub umieszczonych śródbłonowo.
Biokatalizatory stosowane są w przemyśle na coraz większa skalę - obecnie już około
130 procesów z użyciem enzymów lub komórek mikroorganizmów zostało opracowanych dla
skali produkcji przewyższającej 100 kg. Enzymy znajdują zastosowanie głównie w przemyśle
spożywczym (przemysł piekarniczy, browarnictwo, gorzelnictwo, mleczarstwo, przemysł
mięsny), przy produkcji detergentów (biodetergentów), w przemyśle papierniczym oraz
w medycynie (w tym w diagnostyce genetycznej).
II. ENZYMY
Enzymy to związki wielkocząsteczkowe wykazujące właściwości katalityczne,
umożliwiające prawidłowe tempo przemian metabolicznych w organizmach żywych
i wirusach. Wykazano wpływ enzymów na przebieg wszystkich szlaków anabolicznych
ikatabolicznych w komórce. Przykładowo, fundamentalna w procesach oddychania
komórkowego i oddychania płucnego reakcja:
CO 2 + H 2 O ' H 2 CO 3
(1)
3
przebiega 10 7 – razy szybciej w obecności enzymu anhydrazy węglanowej. Działanie enzymu
umożliwia więc wydajne usunięcie dwutlenku węgla, który powstaje w procesach
metabolicznych poprzez rozpuszczenie go we krwi, a następnie uwolnienie go z krwi do
wnętrza pęcherzyków płucnych. Śmiało możemy więc powiedzieć, że aktywność katalityczna
anhydrazy węglanowej warunkuje efektywną wymianę gazową.
II.1. Budowa enzymów
II.1.1. Rybozymy jako pozostałość „świata RNA”
Niemal wszystkie enzymy są białkami. Jednak w „świecie RNA” (hipotetycznym,
wczesnym etapie rozwoju życia na Ziemi) rolę katalizatorów prawdopodobnie pełniły
cząsteczki kwasu rybonukleinowego (RNA). W latach 80., Thomas Cech i Sidney Altman
niezależnie odkryli cząsteczki RNA wykazujące aktywność katalityczną - rybozymy (za co
w 1989 roku otrzymali Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii). Cech udowodnił, że proces
splicingu RNA ujednokomórkowego orzęska Tetrahymena thermophila polega na
autokatalitycznym wycinaniu intronów. Katalityczne właściwości RNA wynikają ze
zdolności przyjmowania przez te cząsteczki skomplikowanych struktur, umożliwiających
idealne przestrzenne dopasowanie do siebie enzymu i substratu katalizowanej reakcji.
Obecnie wiemy, że rybozymy występują w komórkach wszystkich organizmów i uczestniczą
przede wszystkim w mechanizmach syntezy białek (na przykład rRNA, wchodzący w skład
rybosomów, katalizuje reakcję tworzenia wiązań peptydowych miedzy aminokwasami).
Odkrycie cząsteczek RNA o właściwościach katalitycznych potwierdza przedstawioną wyżej
hipotezę „świata RNA”. Należy w tym miejscu podkreślić, że w „świecie RNA” kwas
rybonukleinowy obok funkcji katalitycznej, pełnił też rolę nośnika informacji genetycznej,
czego pozostałością we współczesnym świecie są retrowirusy (w tym wirus HIV). Postuluje
się, że cząsteczkę, która jest jednocześnie nośnikiem informacji i katalizuje swoje własne
przemiany, można uznać za pierwszą, niekomórkową formę życia na Ziemi.
II.1.2. Enzymy białkowe
Jak już wspomniano, podstawową rolą enzymów w organizmie jest katalizowanie
przebiegu ściśle określonych reakcji metabolicznych. Wobec tego, najbardziej istotnymi
właściwościami enzymów, warunkującymi prawidłowe pełnienie przez te cząsteczki swojej
funkcji, będą siła katalityczna (aktywność) i selektywność (specyficzność) . Porównywanie
aktywności różnych enzymów stało się możliwe po wprowadzeniu przez Międzynarodową
Unię Biochemiczną międzynarodowej jednostki standardowej U . Jest to ilość enzymu,
która katalizuje przemianę 1µmola substratu w czasie 1 minuty w temperaturze 30ºC,
4
w odpowiednim dla danego enzymu pH i przy optymalnym stężeniu substratu. Wyrażana jest
w µmol/min. Inne jednostki aktywności, które wciąż używane są w analizach biochemicznych
to: aktywność właściwa, aktywność molekularna (inaczej liczba obrotów enzymu) i katal.
Selektywność enzymu dotyczy zarówno katalizowanej reakcji (selektywność typu reakcji)
jak i substratów biorących w niej udział (selektywność substratowa). Selektywność
substratowa enzymu polega na wybraniu spośród wielu podobnych substancji tylko tej
właściwej, która będzie podlegała procesowi enzymatycznemu. Ten typ selektywności jest
efektem precyzyjnego dopasowania trójwymiarowej struktury enzymu do cząsteczki
substratu. Łańcuch polipeptydowy zbudowany z dwudziestu różnych aminokwasów zapewnia
większą selektywność niż cząsteczka kwasu nukleinowego, która jest kombinacją tylko
czterech typów nukleotydów. Z powodu większej różnorodności białek, to właśnie te
biocząsteczki stanowią główny materiał z którego zbudowana jest większość znanych
enzymów. Selektywność typu reakcji oznacza, że spośród wielu możliwych reakcji, jakim
ulegać może substrat, enzym katalizuje tylko jeden, ściśle określony proces. Efektem
selektywności enzymu jest właściwie brak zachodzenia reakcji ubocznych.
Wiele enzymów jest aktywnych (albo wykazuje podwyższoną aktywność) tylko
w obecności niebiałkowych cząsteczek – kofaktorów . W przypadku tych enzymów, ich
białkową część określamy mianem apoenzymu, a tworzony aktywny kompleks (apoenzym +
kofaktor) – holoenzymem. W roli kofaktorów mogą występować cząsteczki nieorganiczne,
jony metali, lub małocząsteczkowe związki organiczne. W oparciu o chemiczny charakter
kofaktora i moc wiązania, które tworzy z białkową częścią enzymu, w niektórych
opracowaniach kofaktory podzielono na dwie grupy:
- koenzymy , małe cząsteczki organiczne, które w sposób specyficzny łączą się
z apoenzymem; często są wiązane tylko na czas reakcji i uwalniane wraz z jej
produktami.
- grupy prostetyczne są silnie (często kowalencyjnie) związane z apoenzymem; w tej roli
mogą występować jony metali, małe cząsteczki nieorganiczne bądź organiczne.
Reakcja katalityczna zachodzi w miejscu aktywnym enzymu, czyli w obszarze
wiązania substratu i ewentualnych kofaktorów. W enzymach białkowych miejsce aktywne
składa się z reszt aminokwasowych, zwanych grupami katalitycznymi enzymu, które biorą
bezpośredni udział w zachodzącej reakcji. Miejsce aktywne enzymu jest często opisywane
jako „szczelina” w strukturze enzymu, w którą wpasowują się substraty biorące udział
w reakcji. Pełni ono dwojaką funkcję: selekcjonuje cząsteczki, które mogą brać udział w
reakcji, a ponadto umożliwia właściwe ułożenie reagenta / reagentów względem siebie.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin