Ekologia.pdf

(88 KB) Pobierz
108196343 UNPDF
ZANIECZYSZCZENIE HYDROSFERY
1) klasy czystości wód
2) podział i charakterystyka ścieków
3) wody polisaprobowe
a) skład fizykochemiczny
b) preparaty bezpośrednie wody
c) organizmy wskaźnikowe
4) wody mezosaprobowe
a) skład fizykochemiczny
b) preparaty bezpośrednie wody
c) organizmy wskaźnikowe
5) wody oligosaprobowe
a) skład fizykochemiczny
b) preparaty bezpośrednie wody
c) organizmy wskaźnikowe
Hydrosfera- całość powłoki wodnej Ziemi 1470 mln km³:
95% morza i oceany,
24 mln km³-lodowce
1mln km³ wody słodkie
Obieg duży:
( brak możliwości wpływu ze strony człowieka)
Parowanie wody mórz i oceanów →skraplanie nad lądem→cieki wodne
Obieg mały:
( możliwość wpływu działalności człowieka )
Atmosfera→ zbiorniki wodne ( na danym terenie)
Stała równowaga;
czasowy/trwały nadmiar/niedomiar
bilans dodatni/ujemny
600mm deszczu Polska ( 1/3 pozostaje w zbiornikach powierzchniowych)
Polska obszar hydrologicznie zamknięty
60% powierzchni Ziemi cierpi na brak wody
70% zasobów wody wykorzystuje przesmysł
10% rolnictwo i rybołóstwo
20 % komunalnie
Biologiczne zanieczyszczenie hydrosfery:
Wirusy;
WZW typ A
pollio
ECHO- krótkie zakażenia układu pokarmowego, opon mózgowo-rdzeniowych, układu
oddechowego
Bakterie;
gronkowiec złocisty
pałeczka okrężnicy
pałeczka czerwonki
pałeczka duru brzusznego
Pasożyty;
przywry rodzaj Schistosoma
tasiemce ( bruzdogłowiec szeroki, uzbrojony, niezuzbrojony)
glista ludzka
Pierwotniaki;
trofozoidy, cysty, sporocysty
Acantamoeba
Naeglenia
kąpiel w zbiornikach wodnych
jama nosowo-gardłowa- płuca
jama nosowo-gardłowa- kość sitowa-o.u.n
Owady;
komar widliszek Anopheles sp.- Plasmodium- malaria
FIZYKO-CHEMICZNE WSKAŹNIKI ZANIECZYSZCZENIA WÓD
temperatura 0-25 °C
smak wody: słony, gorzki, kwaśny, słodki
zapach wody: {skala zapachu 0-5}
~ R- roślinny ( wywołwny przez plankton roślinny, ziemię)
~ S - specyficzny ( obecność związków chemicznych; fenole, aceton, chlor)
~ G – gnilny ( pleśń, fekalia, butwiejące szczątki, siarkowodór)
odczyn ( wartość pH) w granicach 6,5-8,5
twardość- zależy od obecności w niej soli wapnia, magnezu, jonów glinu ( jest 6-cio stopniowa
skala twardości wody od bardzo miekkiej do bardzo twardej)
mętność- zależy od obecności nierozpuszczalnych substancji organicznych oraz
nieorganicznych ( piasek, glina)
ultenialność iloś tlenu potrzebna do utlenienia substancji organicznych zawartych w wodzie,
umowny składnik określający złużycie KMnO 4 przez zawarte w wodzie łatwo utleniające
substancje organiczne i nieorganiczne ( utlenialność wód wynosi od 4 mg O 2 /dm³ wody czyste
do kilkuset mg O 2 /dm³ zanieczyszczone )( 5 dni)
biochemiczne zapotrzebowanie na tlen BZT 5 wskaźnik określający ilość tlenu złużytego do
rozkładu związków orgamicznych zawartych w wodzie lub ściekach o temperaturze 20 °C w
określonym czasie przy udziale mikroorganizmów
Przy ocenie stopnia zanieczyszczenia wody zwraca się uwagę na obecność wzkaźników takich jak:
azotany
chlorki ( morza)
siarczany (morza)
metale ciężkie
oleje, tłuszcze i inne
węglany ( wody słodkie)
Przy temperaturze 0 °C najlepiej pochłaniany jest tlen ok 2 razy więcej niż w temperaturze 25 °C,
Dwutlenek węgla – słaby kwas węglowy – węglany wapnia.
H 2 S (g)- beztlenowy rozkład związków organicznych, wysoce toksyczny,
CH 4 -rozkład celulozy, związek toksyczny ale mniej niż siarkowodór.
NaCl- stanowi ok 80% wszystkich soli rozpuszczobych w wodzie
Wzkaźniki biologiczne zanieczyszczenia wody:
Miano Coli
najmniejsza ilość wody wyrażona w cm³, w której znajduje się jedna bakteria z grupy Coli:
wody czyste 1 bakteria/ 100 cm³
wody brudne 1 bakteria/ 1 cm³
Indeks saprobowości
biologiczny wskaźnik jakości wody ustalany za pomocą saprobów, charakterystyczny dla wód o
różnym stopniu zanieczyszczenia
określa się go na podstawie występowania w wodzie tzw. gatunków wskaźnikowych czyli
określonych zespołów roślinnych i zwierzęcych charakterystycznych dla danego stopnia klasy
czystości wód
Ze względu na stopień zanieczyszczenia wody, dzielimy na:
1) Oligotroficzne ( oligosaprobowe
2) β-mezotroficzne (β- mezosaprobowe)
3) α-mezotroiczne ( α- mezosaprobowe)
4) politroficzne
5) hypertroficzne.
Oligotroficzne
- wody czyste, źródła, potoki górskie, jeziora, woda wodociągowa
- woda przejrzysta, zimna, bez smaku i zapachu, dobrze oświetlona
- doskonale natleniona, brak CO 2
- mało producentów, wody głodne
- rozkład związków organicznych wyłącznie tlenowy, butwienie, nitryfikacja
- mała różnorodność gatunków, mała liczebność w obrębie gatunku
- oligosaproby- nieliczne bakterie ( żelaziste), z glonów zielenice i okrzemki, rośliny- mech
wodny, zwierzeta- kiełż zdrojowy, laryw jętek i chruścików, ryby łososiowate ( pstrąg
tęczowy i potokowy)
β-mezotroficzne :
woda o średnim stopniu zanieczyszczenia, górne warstwy większości rzek w
środkowym i dolnym biegu, nizinne jeziora
wody zabarwione ( od zielonkawej do intensywnie zielonej)
zasobne w materię organiczną
dobrze oświetlone
tlenowy rozkład końcowych produktów rozpadu związków organicznych- nitryfikacja,
mineralizacja
wody zawierają tlen, dwutlenek weglan brak siarkowodoru
duża produktywność, rozwinięte ogniwa producentów i konsumentów
B-mezosaproby- glony- zielenice, bruzdnice, złotowiciowce, okrzemki, rośliny-
moczarka kanadyjska, rzęsa wodna, trzciny, tatarak, zwierzęta- orzęski, wrotki,
jamochłony stubia, robaki- larwy jętki, pierścienice pijawki, dżdżowniczka, stwonogi-
rak, ośliczka, rozwielitka, widlenice,mięczaki- ślimaki, małże, ryby
α-mezotroiczne:
dolne warstwy wiekszości rzek i jezior
mętne o nieprzyjemnym zapachu
w strefie przydennej brak oświetlenia
prawie całkowity zanik tlenu
rozkład związków organicznych- beztlenowy
w wodach tych zachodzi proces eutrofizacji ( użyźniania), przewaga produkcji nad
konsumpcją
obecny dwutlenek węgla umożliwia autotrofom przeprowadzanie fotosyntezy
α-mezosaproby- euglena zielona, zielenice, sinice, grzyby, orzęski, wrotki, larwy
muchówek, ryby karpiowate
Eutrofizacja:
zachwianie równowagi w ekosystemie wodnym ( zanieczyszcenia nawozami )
spływanie, zanikanie zbiorników
związki fosforu i azotu
Politroficzne:
najbardziej zanieczyszczone- miejsca ujścia ścieków do rzek, jezior oraz zarastające
jeziora leśne
woda mętna o barwie brunatno-szarej i przykrym zapachu ( amoniak, metan
siarkowodór)
brak światła
deficyt tlenu
orgomna zawartość materi organicznej
rozkład- głównie procesy beztlenowe ( gnicie, fermentacja)
mała różnorodność gatunków ale duża liczebność w obrębie gatunku
polisaproby- brak autotrofów- bakterie gnilne, bakterie beztlenowe, sinice, grzyby
ściekowe, w bentosie rurecznik, wazonkowce ( Tubifex), larwy ochotki.
Hypertroficzne:
zaleznie od pochodzenia to ścieki komunalne, przemysłowe, miejskie,opadowe,
radioaktywne
w wiekszości ścieków brak życia
mogą być siedliskiem groźnych drobnoustrojów; chorobotwórczych wirusów, bakterii,
grzybów, głównie ścieki komunalne, do których trafia fauna i flora przewodu
pokarmowego ludzi i zwierząt z kałem i moczem.
Główne źródła zanieczyszczenia wód:
odprowadzanie ścieków komunalnych i przemysłowych, wody pochłodnicze z energetyki i
przemysłu
odprowadzanie wód kopalnianych
spływy powierzchniowe z terenów użutkowanych rolniczo
spływy powierzchniowe z terenów przemysłowych i składowisk odpadów
spływy ze źródeł lokalnych ( bez kanalizacji)
zanieczyszczenia atmosferyczne
KLASY CZYSTOŚCI WÓD:
I - wody nadające się do zaopatrzenia ludzi w wodę do picia i zaopatrzenia zakładów
przemysłowych wymagających wody o tej klasie czystości
II- wody nadające się do hodowli zwierząt gospodarskich, do urządznia kąpielisk- cele rekreacyjno-
sportowe
III - wody nadające się do zaopatrzenia zakładów przemysłowych, nawadniania pól uprawnych i
ogrodów.
IV -wody pozaklasowe
Wody w Polsce:
A) jeziora:
5% - I klasa
36%- II klasa
33% III klasa
26% pozaklasowe
B) rzeki ( 9770 km rzek, poddane badaniu 8200km)
I klasa ( BRAK)
3%- II klasa
16,8% - III klasa
80,2%- wody pozaklasowe
Rodzaje ścieków:
1) bytowo-gospodarcze:
- duże ilości zanieczyszczeń fekalnych, mocznika, odpadów roślinnych i zwierzęcych, a
także różnego rodzaju środki piorące, detergenty, 60 % związki organiczne, 40%
nieorganiczne
- związki organiczne- białka, węglowodany, tłuszcze, substraty dla wielu bakterii
-środki powierzchniowo-czynne znajdujące się w środkach czystośći, dezyfekcyjnych
- ścieki rolnicze- gnojowica
- siedlisko wielu groźnych i chorobotwórczych wirusów i bakterii oraz grzybów
2) ścieki przemysłowe:
- odpady wielu procesów technologicznych- gałeęzie przemysłu, hutnictwo, górnictwo,
przemysł węglowy, koksownie, przemysł chemiczny i spożywczy, papierniczy,
włókienniczy, barwiarski
-w zależnośći od pochodzenia różne rodzje związków toksycznych- cyjanki, sole metali
ciężkich
3) ścieki miejskie:
-mieszaniana ścieków przemysłowych i bytowych
4) ścieki opadowe:
- powstające w czasie opadów atmosferycznych ( deszcz, śnieg
- zanieczyszczenia pyłowe- gazowe
- zanieczyszczenia sadzami i metalami ciężkimi
- kwaśne deszcze
6) ścieki radioaktywne:
- zawierające zwiazki radioaktywne- elektrownie atomowe, katastrofy
ZATRUCIA PIERWIASTKAMI CHEMICZNYMI:
Metal
Zatrucie
ołów
-zaburzenia enzymatyczne
- uszkodzenia białek komórkowych
-układ krwiotwórczy ( anemia)
-układ nerwowy
- nerki- sródmiąszowe zwłóknienia
- zmiany zanikowe
- uszkodzenie wątroby
rtęć
-zaburzenia struktury i funkcji białek
- uszkodzenia błon komórkowych
108196343.001.png 108196343.002.png 108196343.003.png 108196343.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin