Ciasta biszkoptowe + Ciasta ucierane.docx

(33 KB) Pobierz

Biszkopt

8 jaj, 20 dag (1 szklanka) cukru pudru, 30 dag ( 1 i ½ szklanki) mąki krupczatki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i papier do formy Jaja umyć, żółtka oddzielić od białek, ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, aby pianę usztywnić. Do piany dodać rozmieszane łyżką żółtka i lekko wymieszać. Powoli wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do przygotowanej formy. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30-40 min.

Biszkopt zaparzany

6 jaj, 18 dag (9 łyżek) cukru, 18 dag (niepełna szklanka) mąki, cukier wanilinowy, tłuszcz i papier do form Zagotować wodę w rondlu. Przygotować formę. Umyte jaja wybić do miski, dodać cukier i ubijać kilka minut. Miskę postawić na naczyniu z gotującą się wodą i w dalszym ciągu ubijać, mieszając przy dnie, żeby białko nie ścięło się. Po kilku minutach ubijania, gdy masa zagrzeje się do 45°C zdjąć ją z pary i dalej ubijając ostudzić do temperatury około 25°C. Dobrze ubita i zagęszczona masa powinna spływać z trzepaczki, tworząc na powierzchni wyraźny ślad. Masę delikatnie wymieszać z mąką, wylać do formy. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika (około 160°C) i piec 30-40 min.

Biszkopt piaskowy

4 jaja, 25 dag (1 szklanka) cukru, 10 dag (1/2 szklanki) mąki pszennej, 10 dag (5 łyżek) mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i papier do formy              Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając dodawać małymi porcjami zmieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia obie mąki. Białka ubić na sztywną pianę. Ciasto wymieszać delikatnie z pianą i wylać do przygotowanej formy. Piec 40-45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku.

Biszkopt z mąki ziemniaczanej

4 jaja, 12 dag (½ szkl) cukru, 6 dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej, cukier wanilinowy, papier i tłuszcz do formy                                                                                                                                                                                                   Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier ciągle ubijając. Żółtka rozmieszać i połączyć z pianą. Kisiele i budynie przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 40 min.

Biszkopt z kisielu i z budyniu

5 jaj, 15 dag (8 łyżek) cukru, 2 kisiele bez cukru, 2 budynie bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier ciągle ubijając. Żółtka rozmieszać i połączyć z pianą. Kisiele i budynie przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 40 min.

Biszkopt z mąki kukurydzianej

4 jaja, 12 dag (1/2 szklanki) cukru, 8 dag (4 łyżki) mąki kukurydzianej, cukier wanilinowy, tłuszcz i kaszka kukurydziana do formy                                                                                                                                                                Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z żółtkami. Przesianą mąkę lekko wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wiać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszką. Piec 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku.

 

 

Biszkopt na białkach

6 białek, 6 dag (3 łyżki) mąki, 12 dag (1/2 szklanki) cukru, cukier wanilinowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i papier do formy                                                                                                                                                                          Przesianą mąkę zmieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać mąkę z cukrem, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30-40 min.

Keks biszkoptowy

5 jaj, 25 dag (11/4 szklanki) mąki, 25 dag (11/4 szklanki) cukru pudru, 1 łyżka octu, esencja zapachowa, bakalie, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i tarta bułka do formy                                                                                   Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodając ocet. Białka ubić na pianę. Do żółtek dodawać pianę, mąkę i bakalie. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 40-50 min.

Biszkopt z serem

ciasto: 5 jaj, 15 dag (8 łyżek) cukru, 15 dag (3/4 szklanki) mąki, cukier wanilinowy, tłuszcz i tarta bułka do formy;    Ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, dalej ubijając. Dodać rozmącone żółtka i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Na cieście delikatnie ułożyć (łyżeczką) masę serową. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 45 min. masa serowa: 30 dag twarogu, 2 jaja, 5 dag margaryny, 4-6 dag (2-3 łyżki) cukru, cukier wanilinowy, bakalie                Ser zemleć. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać ser i bakalie, wymieszać. Ubić sztywną pianę, dodać do masy, lekko wymieszać.

Biszkopt z rabarbarem

4 jaja, 25 dag (1 szkl) cukru, 25 dag (1 i ¼ szkl) mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 80 dag rabarbaru, 5 dag (3 łyżki) cukru cynamon, cukier puder do posypania, masło i tarta bułka do formy              Umyty rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z 3 łyżkami cukru i pozostawić w naczyniu, żeby puścił sok. Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Rabarbar odcedzić, włożyć na dno formy i oprószyć cynamonem. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać z ubitymi jajami. Rabarbar ułożyć w formie i zalać ciastem. Piec 50-60 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po ostygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Owoce w cieście biszkoptowym

5 jaj, 35 dag (1 i ½ szklanki) cukru, 40 dag (2 szklanki) mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 80 dag owoców świeżych, mrożonych lub z kompotu (jabłka, śliwki, wiśnie, agrest itp.), tłuszcz i tarta bułka do formy                                Jaja dobrze ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce. Owoce z kompotu należy osączyć, mrożone — rozmrozić i osączyć. Jeżeli ciasto ma być z jabłkami, do tortownicy wylać połowę ciasta, na nim ułożyć pokrojone w plasterki jabłka i zalać resztą ciasta. Piec w średnio gorącym piekarniku około 40 min, do uzyskania złotego koloru ciasta. Wyjąć, gdy lekko odstaje od formy. Wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

 

Biszkopt z jabłkami

20 dag (1 szklanka) mąki, 25 dag (1 szklanka) cukru, 4-5 jaj, 80 dag jabłek, tłuszcz i tarta bułka do formy                               Całe jaja utrzeć do białości z cukrem i delikatnie połączyć z mąką. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze cząstki i ułożyć w tortownicy. Na jabłka wylać ciasto. Piec około 30 min w umiarkowanie gorącym piekarniku.

Rolada biszkoptowa z marmoladą

5 jaj, 10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego, 10 dag (5 łyżek) mąki pszennej, 20 dag marmolady, 2 dag (1 łyżka) cukru pudru, papier pergaminowy do wyłożenia formy, tłuszcz do wysmarowania papieru                               Płaską formę wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem.                                                                                              Żółtka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Ubić sztywną pianę z białek. Do żółtek dodawać partiami pianę i przesianą mąkę. Ciasto lekko wymieszać, umieścić w formie i wyrównać na grubość około 1 i 1/2 cm. Piec w gorącym piekarniku 10-15 min. Upieczony placek wyłożyć na ściereczkę, odwracając dnem do góry, ściągnąć papier i zwinąć lekko za pomocą ściereczki. Przestudzony placek rozwinąć, posmarować równo marmoladą lub dowolną masą. Ciasto ponownie zwinąć i pozostawić 30-60 min w ściereczce. Ściereczkę zdjąć, roladę pokrajać w skośne kawałki grubości 1 cm, posypać cukrem pudrem.

Błyskawiczne ciasteczka biszkoptowe

2 jaja, 6 dag (3 łyżki) cukru, 5 dag (2 czubate łyżki) mąki, cukier wanilinowy, tłuszcz do blachy                                                 Jaja umyć, oddzielić żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i dalej ubijając dodawać cukier, żółtka oraz zapach. Przygotowaną masę połączyć z mąką. Na wysmarowaną tłuszczem blachę kłaść luźno łyżeczką małe porcje ciasta. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Jasnozłote ciasteczka podważać łopatką i zwijać na trzonku wałka lub drewnianej łyżki. Należy zwijać bardzo szybko, bo gdy ostygną twardnieją. Zwijanie nadaje ciasteczkom ładny wygląd.

Ciasteczka biszkoptowe z orzechami

4 jaja, 8 dag (4 łyżki) cukru, 15 dag ( ¾ szklanki) mąki pszennej, 2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej, 3 dag orzechów łuskanych, tłuszcz i tarta bułka do formy                                                                                                           Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Pianę delikatnie połączyć z roztartymi żółtkami, a następnie z wymieszanymi mąkami pszenną i ziemniaczaną. Kupki ciasta kłaść łyżeczką na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Zachować dosyć duże odstępy. Ciastka posypać posiekanymi orzechami. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 15-20 min. Zdejmować z blachy jeszcze gorące. Po ostudzeniu można polać polewą kakaową.

Ciasteczka biszkoptowe z makiem

3 jaja, 20 dag (1 szklanka) mąki, 12 dag (1/2 szklanki) cukru, esencja wanilinowa, 1 łyżka maku, 20 dag marmolady, tłuszcz do blachy                                                                                                                                                     Całe jaja ubić z cukrem na parze. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć łyżeczką na blachę wysmarowaną tłuszczem, formując okrągłe ciasteczka. Zachować dość duże odstępy. Powierzchnię ciasteczek posypać makiem i piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 10-15 min. Upieczone i ostudzone ciasteczka sklejać po dwa, przekładając marmoladą.

 

 

Babeczki biszkoptowe

6 jaj, 25 dag (11/4 szklanki) cukru pudru, 15 dag ( ¾ szklanki) mąki, tłuszcz i tarta bułka do foremek                                  Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Stopniowo połączyć je z mąką. Wymieszać. Masę wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Babeczki wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na 20 min. Jeśli będą się zanadto rumienić, przykryć papierem.

Biszkopciki wyciskane

5 jaj, 12 dag ( ½  szklanki) cukru, 15 dag ( ¾ szklanki) mąki, tłuszcz i papier do formy                                                           Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na pianę, wymieszać z żółtkami i dosypywaną stopniowo mąką. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowaną masę nałożyć do tutki i wyciskać na blachę biszkopciki długości około 10 cm. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 20 min. Można też wyciskać kule wielkości orzecha włoskiego (co 3-4 cm). Po upieczeniu łączyć po dwie, smarując marmoladą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto ucierane

Ciasto ucierane I

20 dag (1 szklanka) mąki, 25 dag margaryny, 25 dag (1 szklanka) cukru, 3 jaja, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy lub esencja zapachowa, bakalie, tłuszcz i tarta bułka do formy

Margarynę dokładnie utrzeć. Stopniowo dodawać małymi porcjami cukier, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i żółtka (po jednym), ciągle ucierając. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z ciastem. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 50 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Ciasto ucierane II

15 dag ( ¾ szklanki) mąki, 15 dag (8 łyżek) cukru, 15 dag tłuszczu (masła, margaryny lub smalcu), 4 jaja,           ½  łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy                  Utrzeć dokładnie tłuszcz z cukrem. Dodawać stopniowo żółtka i ucierać dalej. Kiedy masa będzie pulchna dodawać, ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin