PIERNIK OD HANKI.doc

(23 KB) Pobierz
PIERNIK OD HANKI

PIERNIK OD HANKI

PRZEPIS NA DWIE DUŻE BLACHY

 

1)  1KG. MĄKI

2)  5 CAŁYCH JAJ

3)  1,5 SZKLANKI CUKRU

4)  1 SŁOICZEK MIODU SZTUCZNEGO

5)  1 SZKLANKA MLEKA SŁODKIEGO

6)  1 KOSTKA DROŻDŻY FRANCUSKICH

7)  1 KOSTKA MASŁA ROZGRZANEGO

8)  2 ŁYŻKI KAKAO

9) 3 PŁASKIE ŁYŻECZKI SODY

10) 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI ROSZKU DO PIECZENIA

11) 2 PŁASKIE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ

12) 1 TOREBKA PRZYPRAW DO PIERNIKA

13) PÓŁ SZKLANKI OLEJU

14) ORZECHY,RODZYNKI

15)  2 ŁYŻKI KAWY

 

SPOSÓB PRZYĄDZANIA:

 

CUKIER Z JAJKAMI DOBRZE ZMIKSOWAĆ.

WLAĆ DROŻDŻE ROZPUSZCZONE W CIEPŁYM MLEKU.

DODAĆ MIÓD CIEKŁY LUB ROZGRZANY.MIKSUJĄC CIĄGLE DODAWAĆ

KOLEJNO: KAWĘ, KAKAO, MĄKĘ PRZENNĄ I MĄKĘ ZIEMNIACZNĄ PROSZEK, SODĘ, ROZGRZANE MASŁO, OLEJ, PRZYPRAWĘ, SZCZYPTĘ

SOLI. MIKSOWAĆ TAK DŁUGO, AŻ POWSTANĄ „PĘCHEŻE” I CIASTO

ZACZNIE SIĘ DZIELIĆ. WYLAĆ NA POSMAROWANĄ BLACHĘ, DODAĆ ORZECHY I RODZYNKI LUB JESZCZE DODATKOWE BAKALIE.

PO UPIECZENIU MOŻNA POLAĆ WŁASNĄ CZEKOLADĄ. PIEC 40 MIN.

 

OTO PRZEPIS NA CZEKOLADĘ:

 

PÓŁ KOSTKI MASŁA

1 SZKLANKA CUKRU

3 DKG.KAKAO

ĆWIERĆ SZKLANKI WODY

 

WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODGRZEWAĆ, STALE MIESZAJĄC, SIĘ

MASA STANIE GĘSTA I JEDNOILTA. POCZEKAĆ AŻ OSTYGNIE

I STWARDNIEJE-GOTOWE. CIEPŁĄ MOŻNA POLAĆ PIERRNIK I INNE

CIASTA

MOŻNA UPIEC Z POŁOWY SKŁADNIKÓW JEDNĄ BLACHĘ.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin