BABECZKI DROŻDŻOWE NA 2 BLACHY –A4 –PO 15 NA JEDNEJ=30 SZTUK
SKŁAD:
2 KOSTKI DROŻDŻY FRANCUSKICH= RAZEM 8DKG LUB 10 DKG POLSKICH.
1,05 KG. MĄKI
3 JAJKA CAŁE
1 KOSTKA CIEPŁEJ(NIE GORĄCEJ) MARGARYNY
2 SZKLANKI CUKRU
2 SZKLANKI MLEKA CIEPŁEGO (NIE GORĄCEGO!)
1 CUKIER WANILIOWY
OLEJ-DO OCZYSZCZENIA RĄK I MISKI ORAZ DO POSMAROWANIA BLACHY.
DROŻDŻE-ROZGNIEĆ Z POŁOWĄ SZLANKI CUKRU, WLEJ 1 SZKLANKĘ CIEPŁEGO MLEKA I DOBRZE ROZMIESZAJ, WSYP TYLE MĄKI, ŻEBY POWSTAŁA KONSYSTENCJA BARDZO GĘSTEJ ŚMIETANY.
PRZYKRYJ I ODSTAW W CIEPŁE MIEJSCE NA OK.20 MIN.-ŻEBY UROSŁO.
PO WYROŚNIĘCIU DODAJ: RESZTĘ CUKRU, JAJKA, MARGARYNĘ,
SZCZYPTĘ SOLI, ZAPACH, MLEKO ( MLEKO DODAWAJ PO TROSZKĘ) I DOBRZE WYRABIAJ CIASTO NA JEDNOLITĄ MASĘ.(JAK NIE MASZ SIŁY DAJ CHŁOPU NIECH GNIECIE)
PO UZYSKANIU JEDNOLITEJ GLADKIEJ MASY (NIE ZA TWARDEJ I NIE ZA
MIĘKIEJ) WŁÓŻ ZNÓW DO MICHY I NIECH OROŚNIE 20 MIN. W CIEPŁYM.
JAK DOBRZE PODROŚNIE, PODZIEL CIASTO NA 30 JEDNAKOWYCH KULEK
(LUB NA15 Z POŁOWY SKŁADU, CZYLI TYLKO NA JEDNĄ BLACHĘ.)
POŁÓŻ KULKĘ CIASTA NA DŁOŃ, UFORMUJ PLACUSZEK, POŁÓŻ ŁYŻECZKĘ JAGÓD, WIŚNI, MAKU, SERA LUB DŻEMU. WEDLE UZNANIA, ZAMKNIJ KULKĘ, I UKŁADAJ NA BLASZE 3X5 =15
POSMARUJ ROZTRZEPANYM JAJKIEM I POSYP:MAKIEM LUB
WIÓRKAMI, I DO PIECA NA 40-45 MIN.SMACZNEGO! TEMPERATURA 180-200.
danusia100