Składniki:
500 g ziemniaków,
150 g startego żółtego sera,
1 cebula,
125 g wędliny (kiełbasa, szynka, parówki),
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
250 ml mleka,
sól,
tłuszcz do smażenia,
1 łyżka przyprawy do dań z ziemniaków,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić na plasterki. Kiełbasę oraz cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła, rozprowadzić zimnym mlekiem, dodać "przyprawę do dań z ziemniaków", gałkę i zagotować.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami: ziemniaki, cebulę z kiełbasą, połowę sera, ziemniaki. Zalać sosem z mleka i posypać resztą sera. Zapiekać 30 min. w temp. 220 st. C.
pitenwis21