Tort z makiem i kremem mokka .doc

(1 KB) Pobierz

Przygotowanie: 45 min.

 

Pieczenie: 30 min.

 

Kaloryczność: 666 kcal/porcja

 

Trudność: latwe

 

 

Składniki na 10 porcji

 

                            Ciasto: 3 jajka, 3 lyzki cieplej wody, 150 g cukru,

                           

                            sol, lyzka masla, 150 g maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia,

                           

                            maslo i tarta bulka do formy, 750 g masy makowo-bakaliowej z puszki

                           

                            Polewa: 2 lyzki kawy instant, 2 jajka, 165 g cukru, 100 g masla,

                           

                            opakowanie polewy czekoladowej

                           

                            czekoladowe listki do dekoracji

                           

              Zoltka utrzec z woda, cukrem, sola i lyzka stopionego masla. Ucierajac, stopniowo dodawac make z proszkiem do pieczenia. Bialka ubic na piane, polaczyc z ciastem. Wlac je do wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka formy. Piec 30 min. w temp. 180 st. Biszkopt wyjac, ostudzic, przekroic i przelozyc masa makowo-bakaliowa.

                                                       

              Kawe zalac 6 lyzkami wrzatku. Jajka ubic na parze z cukrem, zestawic i ubijac dalej az ostygna. Maslo rozetrzec, polaczyc z jajkami i ostudzona kawa. Tort posmarowac masa, widelcem rzezbiac fale.

                                                       

              Polewe przygotowac wg przepisu na opakowaniu i "narysowac" nia kreski na ciescie. Ozdobic ciasto czekoladowymi listkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin