Faworki (2)
Napisał Gość
Składniki:- 250 dag mąki- 5 żółtek- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- łyżka masła- 2 łyżki cukru cukier waniliowy- łyżeczka spirytusy ( może być wódka)Wykonanie:Z mąki, żółtek,śmietany, posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść twarde ciasto.Wstawic do lodówki na 1 godzinę. Ciasto cieniutko rozwałkować. Radełkiem lub nożem wykrawać paski ok 10 cm długie. Środek nacinać wzdłuz na 2-3 cm. Przez naciecie przewlec jeden konie paska, uformować ciastko. Faworki wkładać do wrzącego tłuszczu i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Osaczyć na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem wmieszanym z cukrem waniliowym iiiiii niebo w gębie.
chaarryy