· Zupa z białej fasolki z kiełbasą:
· 240 g białej namoczonej fasolki
· 200 g kiełbasy wiejskiej
· 2 gałązki selera naciowego
· 2 kostki bulionu drobiowego Knorr
· 40 g masła
· 1 szklanka śmietany 36%
· sól, pieprz i gałka muszkatołowa, do smaku
· natka pietruszki do posypania
Wiejska zupa prosto z Francji. W zasadzie jest to krem z pływającymi fasolkami i kawałkami kiełbaski, która całości nadaje fajny, swojski, dymny zapach. Zupa robi się sama, nie wymaga za wiele interwencji kucharza. Trzeba tylko 1 dzień wcześniej namoczyć fasolkę. Dla: 4 osób Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 45 min.
Jak to zrobić: 1. Rozpuść kostki bulionowe w 2 litrach wrzątku. 2. Umyj gałązki selera i obierz je skrobaczką do warzyw. Pokrój w małe kawałeczki. 3. W rondlu rozpuść masło i smaż seler ok. 2-3 min. 4. Dodaj namoczoną fasolę. 5. Wlej do rondla z selerem i fasolką 1,5 litra bulionu. Resztę zostaw, żeby dolać, jeśli zupa będzie za gęsta. Zamieszaj całość. 6. Przykryj rondel i trzymaj na średnim ogniu około 30-40 min. 7. Pokrój kiełbasę w ukośne plasterki. 8. Kiedy fasola będzie miękka, wyjmij łyżką cedzakową połowę ziaren i odłóż na bok. 9. Wlej śmietanę i zmiksuj całość. 10. Wrzuć kiełbasę i zagotuj. 11. Dodaj wyjętą uprzednio fasolkę. 12. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj gałkę muszkatołową, jeśli lubisz. 13. Podawaj z pietruszką.
chaarryy