ZAPIEKANKA ryżowa na ostro.doc

(25 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA - "Brokuły"

Zapiekanka ryżowa na ostro

 


Składniki:
- 2 torebki ryżu,
- 2 pomidory,
- 2-3 cebule,
- 30 dag pieczarek,
- 2 papryki,
- inne lubiane warzywa, np. por
- 1 ząbek czosnku,
- 30 dag sera żółtego,
- oregano,
- bazylia lub przyprawa do pizzy, inne przyprawy,
- olej do smażenia,
- łyżka śmietany,
- masło do wysmarowania naczynia.


 

Ryż ugotować. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. 1/2 wrzucić na gorący tluscz, poczekać aż się zaszkli i wrzucić pokrojone w plastry pieczarki. podsmażyć i przyprawić według własnych upodobań. resztę cebuli także wrzucić na olej i zeszklić, dodać drobno pokrojone i obrane pomidory. dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, gdy pomidory bieda biec konsystencje rzadszego sosu dodać czosnek pokrojony w drobna kostkę lub przeciśnięty przez sitko. dodać śmietanę i doprowadzić aby sos miał gładką konsystencje. papryki umyć i pokroić w drobna kostkę, a ser starkować.
Teraz trzeba tylko wysmarować naczynie żaroodporne masłem i nakładać warstwowo kolejne składniki dania, najpierw ryz potem pieczarki, sos pomidorowy, papryka, ser i ulubione przyprawy, teraz powtarzamy czynność tak aby ser został na górze i posypujemy go bazylia. wlorzyć do piekarnika na około 40 min- aż ser z górnej warstwy zarumieni się
gotowe! smacznego :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin