Ćwiczenie
Temat
Strona
1
Organizacja zajęć. Przepisy BHP w pracowni chemicznej.
2
Podstawowy sprzęt laboratoryjny. Wagi i ważenie.
3
Stężenia procentowe, molowe; przeliczanie stężeń – zadania.
4
Przygotowywanie roztworów o określonym stężeniu procentowym i molowym.
5
Określenie i pomiar odczynu roztworu o nieznanym pH.
7
6
Wyznaczanie pojemności buforowej.
13
Nastawianie miana roztworu NaOH na 0,1 M roztwór HCl.
17
8
Nastawianie miana roztworu KMnO4 na Na2C2O4.
20
9
Oznaczanie jonów tiocyjanianowych metodą strąceniową
24
10
Wykrywanie jonów.
27
11
Oddzielanie kationu od anionu za pomocą kationitu.
31
12
Oznaczanie żelaza metodą fotokolorymetryczną.
33
Spektrofotometryczne oznaczanie stężeń barwników w mieszaninie.
14
Chromatografia bibułowa.
40
15
Uzupełnienie i zaliczenie ćwiczeń.
Regulamin porządkowy obowiązujący w laboratorium.
W razie potrzeby wezwać pogotowie ratunkowe.
ĆWICZENIE 2.
Zakres teoretyczny:
1. Sprzęt metalowy, drewniany, porcelanowy, gumowy i z tworzywa sztucznego.
2. Sprzęt szklany.
3. Naczynia miarowe i ich użytkowanie.
4. Rodzaje wag i ich charakterystyka.
5. Zasady poprawnego ważenia na wadze technicznej i analitycznej.
Ze sprzętem labolatoryjnym (wyglądem, budową i przeznaczeniem) studenci zapoznają się na zajęciach.
Wagi i ważenie.
Ważenie polega na określaniu masy określonej substancji. Do tego celu używa się różnego rodzaju wag. Wielkościami charakteryzującymi wagę są: nośność wagi oraz jej czułość bezwzględna i względna.
· Nośność wagi jest to największe dopuszczalne jej obciążenie, które nie spowoduje odkształcenia belki i zniszczenia tego urządzenia.
· Czułość bezwzględna jest to najmniejsza masa, która umieszczona na szalce spowoduje wychylenie się wskazówki z położenia zero.
· Czułość względna jest to stosunek czułości bezwzględnej do całkowitego obciążenia wagi w danym momencie.
Podział wag w zależności od czułości
· Zwyczajne 5-10kg - czułość 1g.
· Techniczne (laboratoryjne) 100g-1kg – czułość 10mg.
· Analityczne do 200g – czułość 0,1mg.
· Mikroanalityczne 1-3g czułość 0,001mg.
Zasady prawidłowego ważenia.
· Waga powinna znajdować się w miejscu, które zapewnia jej ochronę przed niszczącym działaniem atmosfery laboratoryjnej. W celu zabezpieczania wagi przed wstrząsami ustawia się ją na stabilnym, dobrze wypoziomowanym stole.
· Nie wolno wagi obciążać powyżej wskazanej nośności wagi.
· Przed użyciem wagi należy koniecznie ją „wyzerować” – ustalić punkt zerowy.
· Podczas odczytywania wahań wagi drzwiczki powinny być całkowicie zamknięte w celu uniknięcia zakłóceń spowodowanych prądami powietrza.
· Nie wolno kłaść niczego na szalkach dopóki waga nie jest wyłączona (zaaretowana). Zarówno przedmiot ważony jak i odważniki należy umieszczać na środku szalek. Na szalkach nie wolno umieszczać przedmiotów gorących, zbyt zimnych i mokrych.
· Substancji ważonych nie wolno umieszczać bezpośrednio na szalkach. Do tego celu należy używać naczyń wagowych, tygielków lub szkiełek zegarkowych.
· Zaaretowywanie i odaretowywanie wagi należy robić ostrożnie, płynnym ruchem.
· Nakładanie i zdejmowanie z szalek przedmiotów ważonych i odważników należy robić przy zaaretowanej wadze. Odważniki należy nakładać i zdejmować z szalek za pomocą szczypczyków.
· Po zakończeniu ważenia należy sprawdzić czy waga jest unieruchomiona, odważniki zdjęte z szalek i drzwiczki zamknięte.
ĆWICZENIE 3. i 4.
1. Pojęcie mola, masy molowej, gęstości.
2. Definicja pojęcia stężenia procentowego i molowego.
1. Technika przygotowywania roztworów o stężeniu procentowym i molowym.
2. Pomiar gęstości roztworu przy pomocy aerometru.
Mol
Jest jednostką liczebności substancji (liczba cząstek) równa liczbie atomów zawartych w masie 0,012 kg węgla-12.
Masa molowa
Wielkość fizyczna wyrażona w gramach; jest równa liczbowo masie atomowej lub cząsteczkowej.
Gęstość
Gęstość roztworu to stosunek masy tego roztworu do jego objętości – ilość gramów danej substancji w 1 ml roztworu
[g/ml]
Stężenie roztworu określa zawartość substancji w jednostce masy lub jednostce objętości. Najważniejsze są dwa rodzaje stężeń: stężenie procentowe i stężenie molowe.
Stężenia procentowe.
Najczęściej określa się stężenie w procentach wagowych (% m/m), jest to liczba gramów danej substancji zawarta w 100 gramach roztworu.
CP – stężenie procentowe [%]
ms – masa substancji [g]
mr – masa roztworu [g]
100% - mnożnik
Masa rozt...
w-izi