INSTRUKCJA BHP UŻYTKOWANIA URZĄDZEŃ CHŁODNICZYCH I ZAMRAŻALN.doc

(38 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

INSTRUKCJA BHP

UŻYTKOWANIA URZĄDZEŃ CHŁODNICZYCH I ZAMRAŻALNICZYCH

 


UWAGI OGÓLNE

Do pracy może przystąpić pracownik posiadający:

-         odpowiednie kwalifikacje zawodowe.

-         orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy na określonym stanowisku.

-         przeszkolenie wstępne ogólne i stanowiskowe z zakresu bhp.

-         przeszkolenie z zakresu p.poż..

-         niezbędne środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwiu robocze.

PRZEZNACZENIE CHŁODZIAREK I ZAMRAŻAREK

Chłodziarki i zamrażarki są urządzeniami elektrycznymi przeznaczonymi do:

-         przechowywania świeżej i mrożonej żywności.

-         wytwarzania mrożonek ze świeżych produktów.

Urządzenia wykonane zgodnie z, PN-90/M-41106 dla wyrobów klimatu normalnego powinny być użytkowane w temperaturze otoczenia i zawierać się w zakresie +16"C do +32"C.

MYCIE I DEZYNFEKCJA

1.        Całość towaru z urządzenia (chłodziarki/zamrażarki) umieścić w działającej chłodziarce/zamrażarce nie podlegającej rozmrażaniu w danym dniu.

2.        Wyłączyć urządzenie rozmrażane z prądu

3.        Po rozmrożeniu urządzenia usunąć nieczystości przy użyciu detergentu

 

 

………………………………………………………………….

(nazwa)

4.        Zdezynfekować powierzchnie wewnętrzne urządzenia środkiem

 

 

………………………………………………………………….

(nazwa)

Zwrócić szczególną uwagę na miejsca trudno dostępne. Czynności wykonać bardzo starannie i zgodnie z instrukcją użycia środka dezynfekującego.

5.        Jeżeli środek dezynfekujący wymaga spłukania, wykonać czynność zmycia wszystkich powierzchni ciepłą wodą

6.        Umyte urządzenia pozostawić do wyschnięcia.

7.        W ladach przeszklonych części zewnętrzne szyb umyć środkiem do mycia szyb

 

 

………………………………………………………………….

(nazwa)

8.        Włączyć urządzenie do osiągnięcia temperatury wnętrza:

·          chłodziarka – ok. +2°C

·          zamrażarka – ok. -18°C

9.        Otoczenie urządzenia sprzątnąć

10.     Umyć i zdezynfekować ręce według instrukcji umieszczonej przy umywalce w sali sprzedażowej oraz zlewozmywaku w magazynie.

11.     Umieścić towar w urządzeniu

12.     Po upływie 1 godziny sprawdzić prawidłowość temperatury wewnątrz urządzenia na wyświetlaczu elektronicznym.

Urządzenie powinno wskazywać

·          chłodziarka – ok. +2°C

·          zamrażarka – ok. -18°C

 

 

USTAWIENIE WYROBU

Aby przygotować urdzenia chłodnicze do użytkowania należy:

-         rozpakować wyrób, usunąć taśmy klejące zabezpieczające drzwi i wyposażenie.

-         wymyć wnętrze chłodziarki bądź zamrażarki oraz elementy wyposażenia, a następnie wytrzeć i wysuszyć.

-         ustawić urządzenie w suchym, przewiewnym i nie nasłonecznionym pomieszczeniu z dala od źródeł ciepła.

-         zapewnić ustawienie wyrobu w poziomie, stabilnie ustawione urządzenie zapewnia optymalnie cichą prace urządzenia.

PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ

Urządzenia chłodnicze mogą być podłączone tylko do bezpiecznej sieci prądu przemiennego, jednofazowego 220V/50 Hz. wykonaną zgodnie z obowiązującymi normami elektrycznymi. Gniazdo przyłączeniowe powinno posiadać styk ochronny. Zabrania się podłączania urządzeń chłodniczych do wadliwej instalacji elektrycznej.

Urządzenia chłodnicze należy użytkować zgodnie z instrukcją obsługi bądź dokumentacja techniczno - ruchową.

URUCHAMIANIE CHŁODZIAREK l ZAMRAŻAREK

Uruchomienie urządzenia następuje zwykle po ustawieniu pokrętła regulatora temperatury. W zależności od temperatury otoczenia i ilości przechowywania produktów, należy ustawić pokrętło regulatora temperatury na jednej pozycji. W przypadku kiedy dokumentacja urządzenia podana przez producenta sianowi inaczej należy to uwzględnić w pierwszej kolejności.

CZAS PRZECHOWYWANIA ZAMROŻONYCH

PRODUKTÓW

Czas przechowywania powinien być zgodny z zaleceniem producenta żywności. Orientacyjnie przy zachowaniu temperatury -18 °C nie powinien być dłuższy niż:

-         mięso wolowe - 12 miesięcy

-         cielęcina – 6 – 8 miesięcy

-         podroby – 34 miesiące

-         wieprzowina chuda 6 – 8 miesięcy

-         drób – 64 miesięcy

-         ryby 24 miesiące

-         warzywa – 59 miesięcy

-         owoce – 89 miesięcy

PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW W CZĘŚCI

CHŁODNICZEJ

Artykuły spożywcze należy przechowywać w zależności od ich rodzaju i wrażliwości w odpowiednich strefach chłodzenia zgodnie z zaleceniami producenta. Zabrania się wstawiania o chłodziarki bądź zamrażarki naczyń z gorącą zawartością.

NAPRAWY

W przypadku zakłóceń w pracy urządzenia należy usterkę zgłosić przełożonemu. Napraw może dokonywać tylko osoba do tego uprawniona i posiadająca odpowiednie kwalifikacje.

CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY

Pracownik powinien:

-         uporządkować swoje stanowisko pracy.

-         używane ochrony indywidualne należy umieścić w miejscu do tego przeznaczonym.

-         sprawdzić, czy pozostawione stanowisku nic stworzy jakichkolwiek zagrożeń.

 

Dz.U. z dnia 28.02.2000 Ni30, poz. 377

Dz.U. z dnia 26.09.1997 Nr 129, poz. 844

 

 

PODPIS OSOBY ODPOWIEDZIALNEJ

Zgłoś jeśli naruszono regulamin