INSTRUKCJA BHP
UŻYTKOWANIA URZĄDZEŃ CHŁODNICZYCH I ZAMRAŻALNICZYCH
UWAGI OGÓLNE
Do pracy może przystąpić pracownik posiadający:
- odpowiednie kwalifikacje zawodowe.
- orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy na określonym stanowisku.
- przeszkolenie wstępne ogólne i stanowiskowe z zakresu bhp.
- przeszkolenie z zakresu p.poż..
- niezbędne środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwiu robocze.
PRZEZNACZENIE CHŁODZIAREK I ZAMRAŻAREK
Chłodziarki i zamrażarki są urządzeniami elektrycznymi przeznaczonymi do:
- przechowywania świeżej i mrożonej żywności.
- wytwarzania mrożonek ze świeżych produktów.
Urządzenia wykonane zgodnie z, PN-90/M-41106 dla wyrobów klimatu normalnego powinny być użytkowane w temperaturze otoczenia i zawierać się w zakresie +16"C do +32"C.
MYCIE I DEZYNFEKCJA
1. Całość towaru z urządzenia (chłodziarki/zamrażarki) umieścić w działającej chłodziarce/zamrażarce nie podlegającej rozmrażaniu w danym dniu.
2. Wyłączyć urządzenie rozmrażane z prądu
3. Po rozmrożeniu urządzenia usunąć nieczystości przy użyciu detergentu
………………………………………………………………….
(nazwa)
4. Zdezynfekować powierzchnie wewnętrzne urządzenia środkiem
Zwrócić szczególną uwagę na miejsca trudno dostępne. Czynności wykonać bardzo starannie i zgodnie z instrukcją użycia środka dezynfekującego.
5. Jeżeli środek dezynfekujący wymaga spłukania, wykonać czynność zmycia wszystkich powierzchni ciepłą wodą
6. Umyte urządzenia pozostawić do wyschnięcia.
7. W ladach przeszklonych części zewnętrzne szyb umyć środkiem do mycia szyb
8. Włączyć urządzenie do osiągnięcia temperatury wnętrza:
· chłodziarka – ok. +2°C
· zamrażarka – ok. -18°C
9. Otoczenie urządzenia sprzątnąć
10. Umyć i zdezynfekować ręce według instrukcji umieszczonej przy umywalce w sali sprzedażowej oraz zlewozmywaku w magazynie.
11. Umieścić towar w urządzeniu
12. Po upływie 1 godziny sprawdzić prawidłowość temperatury wewnątrz urządzenia na wyświetlaczu elektronicznym.
Urządzenie powinno wskazywać
USTAWIENIE WYROBU
Aby przygotować urządzenia chłodnicze do użytkowania należy:
- rozpakować wyrób, usunąć taśmy klejące zabezpieczające drzwi i wyposażenie.
- wymyć wnętrze chłodziarki bądź zamrażarki oraz elementy wyposażenia, a następnie wytrzeć i wysuszyć.
- ustawić urządzenie w suchym, przewiewnym i nie nasłonecznionym pomieszczeniu z dala od źródeł ciepła.
- zapewnić ustawienie wyrobu w poziomie, stabilnie ustawione urządzenie zapewnia optymalnie cichą prace urządzenia.
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
Urządzenia chłodnicze mogą być podłączone tylko do bezpiecznej sieci prądu przemiennego, jednofazowego 220V/50 Hz. wykonaną zgodnie z obowiązującymi normami elektrycznymi. Gniazdo przyłączeniowe powinno posiadać styk ochronny. Zabrania się podłączania urządzeń chłodniczych do wadliwej instalacji elektrycznej.
Urządzenia chłodnicze należy użytkować zgodnie z instrukcją obsługi bądź dokumentacja techniczno - ruchową.
URUCHAMIANIE CHŁODZIAREK l ZAMRAŻAREK
Uruchomienie urządzenia następuje zwykle po ustawieniu pokrętła regulatora temperatury. W zależności od temperatury otoczenia i ilości przechowywania produktów, należy ustawić pokrętło regulatora temperatury na jednej pozycji. W przypadku kiedy dokumentacja urządzenia podana przez producenta sianowi inaczej należy to uwzględnić w pierwszej kolejności.
CZAS PRZECHOWYWANIA ZAMROŻONYCH
PRODUKTÓW
Czas przechowywania powinien być zgodny z zaleceniem producenta żywności. Orientacyjnie przy zachowaniu temperatury -18 °C nie powinien być dłuższy niż:
- mięso wolowe - 12 miesięcy
- cielęcina – 6 – 8 miesięcy
- podroby – 3 – 4 miesiące
- wieprzowina chuda – 6 – 8 miesięcy
- drób – 6 – 4 miesięcy
- ryby – 2 – 4 miesiące
- warzywa – 5 – 9 miesięcy
- owoce – 8 – 9 miesięcy
PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW W CZĘŚCI
CHŁODNICZEJ
Artykuły spożywcze należy przechowywać w zależności od ich rodzaju i wrażliwości w odpowiednich strefach chłodzenia zgodnie z zaleceniami producenta. Zabrania się wstawiania o chłodziarki bądź zamrażarki naczyń z gorącą zawartością.
NAPRAWY
W przypadku zakłóceń w pracy urządzenia należy usterkę zgłosić przełożonemu. Napraw może dokonywać tylko osoba do tego uprawniona i posiadająca odpowiednie kwalifikacje.
CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY
Pracownik powinien:
- uporządkować swoje stanowisko pracy.
- używane ochrony indywidualne należy umieścić w miejscu do tego przeznaczonym.
- sprawdzić, czy pozostawione stanowisku nic stworzy jakichkolwiek zagrożeń.
Dz.U. z dnia 28.02.2000 Ni30, poz. 377
Dz.U. z dnia 26.09.1997 Nr 129, poz. 844
PODPIS OSOBY ODPOWIEDZIALNEJ
wadol82