Pekinka awaryjna w słoikach
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
· 1 duża kapusta pekińska
· 1 cebula czerwona
· 2 niezbyt duże marchewki
· 1 pietruszka (korzeń)
· 1/4korzenia selera pęczek natki pietruszki
· 1/2 pęczka koperku
· 1 pęczek dymki razem ze szczypiorem
· ew. łyżka nasion kminku, ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć
· ZALEWA: 1 szkl. octu spirytusowego 10%
· 3 szkl. wody
· 1 szkl. cukru
· 2 łyżki soli
wiem, wiem - świeża pekinka jest dostępna cały rok, ale dobrze...
Etapy przygotowania
... mieć kilka awaryjnych słoiczków rożnych gotowych sałatek, prawda?
Wszystkie warzywa i liście myjemy, osączamy. Korzeniowe trzeba oskrobać, cebulę obrać, z kapusty usunąć uszkodzone i ew. nadpsute liście. Warzywa korzeniowe ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę kroimy w paski - zielone części dość grubo, te białe z grubszymi nerwami - cienko. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Wodę zagotowujemy z cukrem,
solą, dodajemy ocet i ew. kminek. Jeszcze ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na ok. 30 min.. Następnie sałatkę upychamy dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręcamy nakrętkami. Słoiki wstawiamy do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewamy letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.
edytka0102