Pekinka awaryjna w słoikach.doc

(97 KB) Pobierz
Pekinka awaryjna w słoikach

Pekinka awaryjna w słoikach

Pekinka awaryjna w słoikach  Pyza

Czas przygotowania: 40 minut

Czas gotowania: 20 minut

Ilość porcji: 6

Składniki

·         1 duża kapusta pekińska

·         1 cebula czerwona

·         2 niezbyt duże marchewki

·         1 pietruszka (korzeń)

·         1/4korzenia selera pęczek natki pietruszki

·         1/2 pęczka koperku

·         1 pęczek dymki razem ze szczypiorem

·         ew. łyżka nasion kminku, ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć

·         ZALEWA: 1 szkl. octu spirytusowego 10%

·         3 szkl. wody

·         1 szkl. cukru

·         2 łyżki soli

wiem, wiem - świeża pekinka jest dostępna cały rok, ale dobrze...

Etapy przygotowania

... mieć kilka awaryjnych słoiczków rożnych gotowych sałatek, prawda?

Wszystkie warzywa i liście myjemy, osączamy. Korzeniowe trzeba oskrobać, cebulę obrać, z kapusty usunąć uszkodzone i ew. nadpsute liście. Warzywa korzeniowe ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę kroimy w paski - zielone części dość grubo, te białe z grubszymi nerwami - cienko. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Wodę zagotowujemy z cukrem,

solą, dodajemy ocet i ew. kminek. Jeszcze ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na ok. 30 min.. Następnie sałatkę upychamy dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręcamy nakrętkami. Słoiki wstawiamy do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewamy letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin