Kapuśniak
Tradycyjna zupa polska
Porcje: 3 Trudność: Dla każdego Czas: 15min Kaloryczność: Niska
Składniki
400g kiszonej kapusty, 200g wieprzowiny, 100g słoniny, 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/ 2 selera, ząbek czosnku, 1 łyżka mąki, liść laurowy, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Warzywa (bez cebuli) obrać pokroić na kawałki, zalać 1,5l wody. Dodać mięso, czosnek i liść laurowy. Gotować 30 min. Z wywaru wyjąć warzywa (oprócz marchewki) i mięso. Mięso pokroić w kostkę połączyć z wywarem, dodać kapustę i gotować 30 min.. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć z mąką i dodać do zupy, gotować jeszcze 5 min..
Jak podawać ?
orfada6