Kapuśniak.docx

(11 KB) Pobierz

Kapuśniak

 

Tradycyjna zupa polska

Porcje: 3 Trudność: Dla każdego Czas: 15min Kaloryczność: Niska

 

Składniki

400g kiszonej kapusty, 200g wieprzowiny, 100g słoniny, 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/ 2 selera, ząbek czosnku, 1 łyżka mąki, liść laurowy, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Warzywa (bez cebuli) obrać pokroić na kawałki, zalać 1,5l wody. Dodać mięso, czosnek i liść laurowy. Gotować 30 min. Z wywaru wyjąć warzywa (oprócz marchewki) i mięso. Mięso pokroić w kostkę połączyć z wywarem, dodać kapustę i gotować 30 min.. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć z mąką i dodać do zupy, gotować jeszcze 5 min..

Jak podawać ?

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin