Zupa krem chrzanowy,krupnik , zupa jesienna , zupa koperkowa , żurek jarzynowy , kapuśniak.docx

(49 KB) Pobierz

 

Zupa krem chrzanowy

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: powyżej 4

·        wegetariańskie

Zupa krem chrzanowy - składniki

·        1 cebulka-dymka (5 dag)

·        1 kawałek selera (6 dag)

·        kawałek białej części pora (4 dag)

·        1 ziemniak

·        10 dag startego chrzanu

·        2 łyżki masła

·        1/2 szklanki białego wytrawnego wina

·        2 litry bulionu drobiowego

·        1/2 litra śmietany 22-proc.

·        1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

·        1 żółtko

·        sól

·        pieprz

Zupa krem chrzanowy - sposób przygotowania

Warzywa obierz, umyj i osącz. Masło roztop, dodaj pokrojonego pora, cebulę, ziemniaka i seler, podsmaż, nie rumieniąc, a potem zalej winem i gotuj, aż połowa płynu wyparuje. Wlej bulion drobiowy, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody, dodaj śmietanę i chrzan. Zupę zmiksuj z żółtkiem, przypraw do smaku. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i boczkiem.

Zupa-krem z brokułów

 

·        Czas: do 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: powyżej 4

·        wegetariańskie

Zupa-krem z brokułów - składniki

·        2 kostki bulionu z kury

·        1/2 kg brokułów

·        2 średnie ziemniaki

·        5 łyżek śmietany

·        2 łyżki płatków migdałowych

·        4 łyżki tartego ementalera

·        1 pęczek szczypiorku

Zupa-krem z brokułów - sposób przygotowania

Brokuły dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki. Obieramy ziemniaki. Drobno siekamy szczypiorek. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, dorzucamy ziemniaki. Po 10 minutach dodajemy brokuły. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Zupę miksujemy, podgrzewamy. Do śmietany dodajemy łyżkę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy. Dodajemy sól, pieprz, migdały i ser. Mieszamy. Przelewamy do wazy, posypujemy szczypiorkiem.

 

 

 

·        Czas: do 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: powyżej 4

·        niskotłuszczowe

Średnia ocena potrawy

1 głos

Zupa z cukinii z kawałkami kurczaka - składniki

·        2 filety z kurczaka

·        2 średnie cukinie

·        5 kostek rosołowych

·        4-5 łyżek ryżu

·        1 łyżka oleju

·        1 średnia cebula

·        ząbek czosnku

·        sól

·        biały pieprz

·        pół cytryny

Zupa z cukinii z kawałkami kureczka - sposób przygotowania

Kostki rosołowe wrzucamy do 2,5 l wody. Po zagotowaniu wsypujemy ryż i gotujemy przez ok 10 min. W tym czasie na patelni należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę z posiekanym czosnkiem. Po zeszkleniu dodajemy do wywaru. Wrzucamy również do garnka pokrojone w kostkę lub paseczki filety z kurczaka i cukinię. Cukinie wcześniej dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ. Jedną kroimy w pół plasterki (nie obieramy), a drugą obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Cukinię i kurczaka gotujemy w wywarze przez ok. 10-15 min. Na sam koniec doprawiamy białym pieprzem, solą oraz wlewamy sok z połówki cytryny. Zupa jest dosyć gęsta. Smacznego :-)

 

Zupa szpinakowa pikantna

 

·        Czas: do 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: od 3 do 4

·        wegetariańskie

Zupa szpinakowa pikantna - składniki

·        600 g świeżego szpinaku

·        4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

·        2 posiekane czerwone cebule

·        3 pokrojone ząbki czosnku

·        1 łyżeczka pokrojonej papryczki chilli

·        po 2 łyżki: posiekanej świeżej natki

·        mięty i kolendry

·        1

·        5 l bulionu warzywnego

·        200 ml gęstej śmietanki

Zupa szpinakowa pikantna - sposób przygotowania

Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, następnie po ok. 2 min wrzucić chilli, natkę, miętę i kolendrę. Na koniec dodać posiekany szpinak i kilka łyżek bulionu. Smażyć wszystko przez chwilę, ciągle mieszając. Wlać resztę bulionu. Gotować 10 min. Na samym końcu dodać śmietanę.
Podawać z grzankami zapieczonymi z ementalerem.

Zupa ogórkowa

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: od 3 do 4

·         

Zupa ogórkowa - składniki

·        4 ogórki kiszone

·        1 udko z kurczaka

·        2 marchewki

·        1 pietruszka

·        1/2 selera

·        4 ziemniaki

·        łyżeczka masła

·        przyprawy wg. uznania

Zupa ogórkowa - sposób przygotowania

Udko zalać wodą i gotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Pozostałe składniki utrzec na tarce jarzynowej. Ogórki osobno! I wrzucić to wszystko do wywaru, oprócz ogórków bo te dodajemy wtedy gdy ziemniaki będą już miękkie. Zupka jest przepyszna dzieci ją uwielbiają ze względu na jej kwaskowy smak. Podawać można ją z grzankami z chleba.

Zupa ogórkowa rosyjska

·        Czas: powyżej 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: powyżej 4

·         

Zupa ogórkowa rosyjska - składniki

·        1 kurczak

·        1 cebula

·        2 marchewki

·        1 liść laurowy

·        pieprz ziarnisty

·        4 ziemniaki

·        5 lub 6 ogórków kiszonych

·        1 gałązka natki

·        1 szklanka soku z kiszonych ogórków

·        5 dag ryżu

·        sól

·        czarny mielony pieprz

·        100 ml śmietany

Zupa ogórkowa rosyjska - sposób przygotowania

Włóż kurczaka do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj cebulę, obrane marchewki, listek laurowy i kilka ziaren pieprzu. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i gotuj, aż kurczak będzie prawie miękki. Obierz ziemniaki i pokrój w je krążki, włóż do garnka, jeszcze zanim ugotuje się kurczak. Pokrój kiszone ogórki na plasterki i dodaj do zupy 10 minut po wrzuceniu ziemniaków. Włóż także natkę. Gdy tylko mięso jest ugotowane, wyjmij je, pokrój na kawałki i włóż z powrotem do zupy. Wlej sok z ogórków, wsyp ryż i gotuj, aż ryż będzie miękki. Zupę podawaj bardzo gorącą. Obok, w oddzielnej miseczce, postaw śmietanę

Zupa cebulowa gęsta

·        Czas: do 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: od 3 do 4

·         

Zupa cebulowa gęsta - składniki

·        1.5 l rosołu wołowego

·        40 dag cebuli

·        6-8 dag masła

·        20 dag chleba razowego

·        2-3 dag masła do chleba

·        sól

·        pieprz

·        imbir

·        mielone goździki i gałka muszkatołowa do smaku

Zupa cebulowa gęsta - sposób przygotowania

Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Chleb pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, zalej rosołem, dodaj cebulę, rozgotuj. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Zupę przetrzyj przez sitko, zagotuj i przypraw do smaku. Podawaj ze słonymi paluszkami.

 

 

Wiosenna zupa-krem z zielonego groszku

 

 

·        Czas: ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin