Zupa krem chrzanowy
· Poziom trudności: łatwe
· Koszty: tanie
· Dla ilu osób: powyżej 4
· wegetariańskie
Zupa krem chrzanowy - składniki
· 1 cebulka-dymka (5 dag)
· 1 kawałek selera (6 dag)
· kawałek białej części pora (4 dag)
· 1 ziemniak
· 10 dag startego chrzanu
· 2 łyżki masła
· 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
· 2 litry bulionu drobiowego
· 1/2 litra śmietany 22-proc.
· 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 żółtko
· sól
· pieprz
Zupa krem chrzanowy - sposób przygotowania
Warzywa obierz, umyj i osącz. Masło roztop, dodaj pokrojonego pora, cebulę, ziemniaka i seler, podsmaż, nie rumieniąc, a potem zalej winem i gotuj, aż połowa płynu wyparuje. Wlej bulion drobiowy, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody, dodaj śmietanę i chrzan. Zupę zmiksuj z żółtkiem, przypraw do smaku. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i boczkiem.
Zupa-krem z brokułów
· Czas: do 60 minut
Zupa-krem z brokułów - składniki
· 2 kostki bulionu z kury
· 1/2 kg brokułów
· 2 średnie ziemniaki
· 5 łyżek śmietany
· 2 łyżki płatków migdałowych
· 4 łyżki tartego ementalera
· 1 pęczek szczypiorku
Zupa-krem z brokułów - sposób przygotowania
Brokuły dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki. Obieramy ziemniaki. Drobno siekamy szczypiorek. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, dorzucamy ziemniaki. Po 10 minutach dodajemy brokuły. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Zupę miksujemy, podgrzewamy. Do śmietany dodajemy łyżkę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy. Dodajemy sól, pieprz, migdały i ser. Mieszamy. Przelewamy do wazy, posypujemy szczypiorkiem.
· niskotłuszczowe
Średnia ocena potrawy
1 głos
Zupa z cukinii z kawałkami kurczaka - składniki
· 2 filety z kurczaka
· 2 średnie cukinie
· 5 kostek rosołowych
· 4-5 łyżek ryżu
· 1 łyżka oleju
· 1 średnia cebula
· ząbek czosnku
· biały pieprz
· pół cytryny
Zupa z cukinii z kawałkami kureczka - sposób przygotowania
Kostki rosołowe wrzucamy do 2,5 l wody. Po zagotowaniu wsypujemy ryż i gotujemy przez ok 10 min. W tym czasie na patelni należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę z posiekanym czosnkiem. Po zeszkleniu dodajemy do wywaru. Wrzucamy również do garnka pokrojone w kostkę lub paseczki filety z kurczaka i cukinię. Cukinie wcześniej dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ. Jedną kroimy w pół plasterki (nie obieramy), a drugą obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Cukinię i kurczaka gotujemy w wywarze przez ok. 10-15 min. Na sam koniec doprawiamy białym pieprzem, solą oraz wlewamy sok z połówki cytryny. Zupa jest dosyć gęsta. Smacznego :-)
Zupa szpinakowa pikantna
· Dla ilu osób: od 3 do 4
Zupa szpinakowa pikantna - składniki
· 600 g świeżego szpinaku
· 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
· 2 posiekane czerwone cebule
· 3 pokrojone ząbki czosnku
· 1 łyżeczka pokrojonej papryczki chilli
· po 2 łyżki: posiekanej świeżej natki
· mięty i kolendry
· 1
· 5 l bulionu warzywnego
· 200 ml gęstej śmietanki
Zupa szpinakowa pikantna - sposób przygotowania
Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, następnie po ok. 2 min wrzucić chilli, natkę, miętę i kolendrę. Na koniec dodać posiekany szpinak i kilka łyżek bulionu. Smażyć wszystko przez chwilę, ciągle mieszając. Wlać resztę bulionu. Gotować 10 min. Na samym końcu dodać śmietanę. Podawać z grzankami zapieczonymi z ementalerem.
Zupa ogórkowa
·
Zupa ogórkowa - składniki
· 4 ogórki kiszone
· 1 udko z kurczaka
· 2 marchewki
· 1 pietruszka
· 1/2 selera
· 4 ziemniaki
· łyżeczka masła
· przyprawy wg. uznania
Zupa ogórkowa - sposób przygotowania
Udko zalać wodą i gotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Pozostałe składniki utrzec na tarce jarzynowej. Ogórki osobno! I wrzucić to wszystko do wywaru, oprócz ogórków bo te dodajemy wtedy gdy ziemniaki będą już miękkie. Zupka jest przepyszna dzieci ją uwielbiają ze względu na jej kwaskowy smak. Podawać można ją z grzankami z chleba.
Zupa ogórkowa rosyjska
· Czas: powyżej 60 minut
Zupa ogórkowa rosyjska - składniki
· 1 kurczak
· 1 cebula
· 1 liść laurowy
· pieprz ziarnisty
· 5 lub 6 ogórków kiszonych
· 1 gałązka natki
· 1 szklanka soku z kiszonych ogórków
· 5 dag ryżu
· czarny mielony pieprz
· 100 ml śmietany
Zupa ogórkowa rosyjska - sposób przygotowania
Włóż kurczaka do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj cebulę, obrane marchewki, listek laurowy i kilka ziaren pieprzu. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i gotuj, aż kurczak będzie prawie miękki. Obierz ziemniaki i pokrój w je krążki, włóż do garnka, jeszcze zanim ugotuje się kurczak. Pokrój kiszone ogórki na plasterki i dodaj do zupy 10 minut po wrzuceniu ziemniaków. Włóż także natkę. Gdy tylko mięso jest ugotowane, wyjmij je, pokrój na kawałki i włóż z powrotem do zupy. Wlej sok z ogórków, wsyp ryż i gotuj, aż ryż będzie miękki. Zupę podawaj bardzo gorącą. Obok, w oddzielnej miseczce, postaw śmietanę
Zupa cebulowa gęsta
Zupa cebulowa gęsta - składniki
· 1.5 l rosołu wołowego
· 40 dag cebuli
· 6-8 dag masła
· 20 dag chleba razowego
· 2-3 dag masła do chleba
· imbir
· mielone goździki i gałka muszkatołowa do smaku
Zupa cebulowa gęsta - sposób przygotowania
Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Chleb pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, zalej rosołem, dodaj cebulę, rozgotuj. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Zupę przetrzyj przez sitko, zagotuj i przypraw do smaku. Podawaj ze słonymi paluszkami.
Wiosenna zupa-krem z zielonego groszku
· Czas: ...
orfada6