Sałatka curry z krewetek, grecka ,gota ,mix, grepfruta.docx

(26 KB) Pobierz

Sałatka curry z krewetek

Sałatka curry z krewetek - składniki

·        12 płatów ciasta na won tony (każdy płat przekrój na 4 kwadraty)

·        olej

·        1/2 słoiczka majonezu

·        2 łyżki świeżej posiekanej kolendry

·        5 łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z limonki

·        2 łyżeczki gotowego czatneja mango

·        3/4 łyżeczki zielonej pasty curry

·        40 dag krewetek (obranych ugotowanych i drobniutko posiekanych)

·        świeże listki kolendry do dekoracji

·        sól

·          

·         Sałatka curry z krewetek - sposób przygotowania

·         Możesz podać ją w kieliszkach koktajlowych, ale w jadalnych miseczkach przygotowanych z won tonów smakuje - i wygląda - znacznie lepiej
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Kwadraciki ciasta ułóż na blacie i posmaruj olejem. Włóż je do dołków formy na muffinki (stroną z olejem do dołu). Piecz około 10 minut na złoty kolor, ostudź w formie. Wymieszaj majonez z posiekaną kolendrą, sokiem z limonki, czatnejem i pastą curry. Dodaj posiekane krewetki, zamieszaj i przypraw do smaku. Sałatką napełnij kubeczki z ciasta, udekoruj listkami kolendry.

Sałatka grecka

Sałatka grecka - składniki

·        2 pomidory

·        1 ogórek wężowy

·        10 dag twarogu

·        1 papryka

·        1 sałata

·        15 czarnych oliwek

Sos:

·        1/2 szklanki oleju lub oliwy

·        1-2 ząbki czosnku

·        sól

·        pieprz

·        1/2 łyżeczki octu winnego

·        1 łyżka posiekanych świeżych ziół

·          

·         Sałatka grecka - sposób przygotowania

·         Warzywa pokrój na dość duże kawałki, ser w kostkę. Sałatę opłucz i osusz, porwij palcami, oliwki osącz. Na talerzu ułóż sałatę, na niej warzywa, oliwki i ser. W słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z białym pieczywem i szklaneczką zimnego wina. Sałatka może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem na kolację.

 

Sałatka z tuńczykiem

 

 

 

Składniki

Dwie puszki tuńczyka
Ok. 6 jajek
Ogórek kiszony
Puszka kukurydzy
Ryż
Bazylia, sól i pieprz
Majonez, ketchup

 

Sposób przygotowania

Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek i oddzielić białka od żółtek. Ugotować ryż z dodatkiem bazylii. Ogórka pokroić w cienką kosteczkę.
Białka zetrzeć na tarce, żółtka również.
Układać warstwami: ryż, białka, tuńczyk, ketchup, żółtka, ryż, tuńczyk, ogórek, kukurydza.

Sałatka z grapefruitów i pomarańcz

 

 

 

Składniki

2 grapefruity
1-2 pomarańcze
pół szklanki cukru
1 kieliszek czerwonego wina
lód konsumpcyjny

 

Sposób przygotowania

Owoce umyć, obrać ze skórki, pokrajać w cienkie ćwierć-krążki, ułożyć dekoracyjnie na półmisku, skropić winem, posypać cukrem i utłoczonym lodem konsupcyjnym.

Sałatka Gota

 

 

 

Składniki

1 papryka
2 ugotowane i drobno pokrojone marchewki
2 ogórki kiszone drobno pokrojone
2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
1 pokrojony w prążki por
1 potarta rzodkiewka
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz do Samku

 

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć, pomidora dodatkowo obrać ze skórki. Pokroić na kwadraciki z wyjątkiem rzodkiewki którą należy potrzeć i pora który kroimy w półksiężyce. Następnie wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, oliwę i przyprawy do smaku. Smacznego!

Sałatkowy mix

 

 

 

Składniki

150 gram rukoli
1 czerwona sałata radiccchio
150 gram roszponki lub młodych liści mlecza zebranych przed kwitnięciem
1 kulka mozzarelli
sol, pieprz oliwa z oliwek
ocet balsamiczny

 

Sposób przygotowania

Sałaty wymieszać na talerzu, dodać ser, skropić sokiem z cytryny, dodać ocet balsamiczny i oliwę, przyprawić i
Gotowe!!!

Mix Kolorów

 

 

 

Składniki

papryka,
ogórek kiszony,
cebula,
czosnek,
pomidory,
filet kurczaka z grilla lub karczek wieprzowy,
talarki ziemniaków z grilla,
feta,
majonez tatarski,
pieprz, sól,
oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania

Mieszamy z oliwą z oliwek pokrojone w drobne paski paprykę, w talarki pomidory, ogórka kiszonego, ziemniaki, w drobną kosteczkę cebulę i ugnieciony ząbek czosnku.
Dodajemy pieprz, sól delikatnie mieszając całość.
Całość leży godzinę w lodówce.
Następnie dodaję fetę i majonez tatarski delikatnie mieszając.
Na talerz wykładam w/w Mix Kolorów potupując to natką pietruszki i podaję z grillowanym filetem z kurczaka lub karczkiem wieprzowym.

Ogórki Z Chili I Czosnkiem

 

 

C:\Users\Marcin\Desktop\fonia24\index.php_pliki\photo-thumb-6624.jpg

Ocena: 0

C:\Users\Marcin\Desktop\fonia24\index.php_pliki\gender_female.pngZobacz profil

 

 

 

2,5 kg ogórków
1,5 główki czosnku
4 łyżki soli
2 łyżeczki chili
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu


Ogórki pokroić w ćwiartki, zasypać solą, wymieszać i zostawić na noc
(min 8 godz).Wylać sok. Posypać chili. Dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek, wymieszać. Zagotować olej i zalać gorącym olejem ogórki. Zagotować ocet z cukrem i także zalać gorącym. wymieszać i odstawić na 6 godz. Nałożyć do słoików i zakręcić. Nie trzeba gotować ale jeśli chcecie to wystarczy około 1 lub 2 min.

 

 

Edenburska sałata głowiasta


Kuchnia węgierska
2 główki sałaty
sól
2 jaja ugotowane na twardo
szczypta pieprzu
2 żółtka
ocet
1 łyżeczka ostrej musztardy
olej

Liście sałaty oddzielić, umyć i odsączyć. Jaja ugotowane na twardo przetrzeć przez sito, wymieszać z żółtkami, musztardą, solą, pieprzem i filiżanką wody z octem. Mieszanką tą polać liście sałaty i dodać oleju do smaku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin