Sałatka curry z krewetek
Sałatka curry z krewetek - składniki
· 12 płatów ciasta na won tony (każdy płat przekrój na 4 kwadraty)
· olej
· 1/2 słoiczka majonezu
· 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
· 5 łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z limonki
· 2 łyżeczki gotowego czatneja mango
· 3/4 łyżeczki zielonej pasty curry
· 40 dag krewetek (obranych ugotowanych i drobniutko posiekanych)
· świeże listki kolendry do dekoracji
· sól
·
· Sałatka curry z krewetek - sposób przygotowania
· Możesz podać ją w kieliszkach koktajlowych, ale w jadalnych miseczkach przygotowanych z won tonów smakuje - i wygląda - znacznie lepiejRozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Kwadraciki ciasta ułóż na blacie i posmaruj olejem. Włóż je do dołków formy na muffinki (stroną z olejem do dołu). Piecz około 10 minut na złoty kolor, ostudź w formie. Wymieszaj majonez z posiekaną kolendrą, sokiem z limonki, czatnejem i pastą curry. Dodaj posiekane krewetki, zamieszaj i przypraw do smaku. Sałatką napełnij kubeczki z ciasta, udekoruj listkami kolendry.
Sałatka grecka
Sałatka grecka - składniki
· 2 pomidory
· 1 ogórek wężowy
· 10 dag twarogu
· 1 papryka
· 1 sałata
· 15 czarnych oliwek Sos:
· 1/2 szklanki oleju lub oliwy
· 1-2 ząbki czosnku
· pieprz
· 1/2 łyżeczki octu winnego
· 1 łyżka posiekanych świeżych ziół
· Sałatka grecka - sposób przygotowania
· Warzywa pokrój na dość duże kawałki, ser w kostkę. Sałatę opłucz i osusz, porwij palcami, oliwki osącz. Na talerzu ułóż sałatę, na niej warzywa, oliwki i ser. W słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z białym pieczywem i szklaneczką zimnego wina. Sałatka może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem na kolację.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki
Dwie puszki tuńczykaOk. 6 jajekOgórek kiszonyPuszka kukurydzyRyżBazylia, sól i pieprzMajonez, ketchup
Sposób przygotowania
Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek i oddzielić białka od żółtek. Ugotować ryż z dodatkiem bazylii. Ogórka pokroić w cienką kosteczkę.Białka zetrzeć na tarce, żółtka również.Układać warstwami: ryż, białka, tuńczyk, ketchup, żółtka, ryż, tuńczyk, ogórek, kukurydza.
Sałatka z grapefruitów i pomarańcz
2 grapefruity1-2 pomarańczepół szklanki cukru1 kieliszek czerwonego winalód konsumpcyjny
Owoce umyć, obrać ze skórki, pokrajać w cienkie ćwierć-krążki, ułożyć dekoracyjnie na półmisku, skropić winem, posypać cukrem i utłoczonym lodem konsupcyjnym.
Sałatka Gota
1 papryka2 ugotowane i drobno pokrojone marchewki2 ogórki kiszone drobno pokrojone2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone1 pokrojony w prążki por1 potarta rzodkiewka4 łyżki majonezu1 łyżeczka oliwy z oliweksól i pieprz do Samku
Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć, pomidora dodatkowo obrać ze skórki. Pokroić na kwadraciki z wyjątkiem rzodkiewki którą należy potrzeć i pora który kroimy w półksiężyce. Następnie wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, oliwę i przyprawy do smaku. Smacznego!
Sałatkowy mix
150 gram rukoli1 czerwona sałata radiccchio150 gram roszponki lub młodych liści mlecza zebranych przed kwitnięciem1 kulka mozzarellisol, pieprz oliwa z oliwekocet balsamiczny
Sałaty wymieszać na talerzu, dodać ser, skropić sokiem z cytryny, dodać ocet balsamiczny i oliwę, przyprawić iGotowe!!!
Mix Kolorów
papryka, ogórek kiszony, cebula, czosnek, pomidory, filet kurczaka z grilla lub karczek wieprzowy, talarki ziemniaków z grilla,feta, majonez tatarski, pieprz, sól, oliwa z oliwek
Mieszamy z oliwą z oliwek pokrojone w drobne paski paprykę, w talarki pomidory, ogórka kiszonego, ziemniaki, w drobną kosteczkę cebulę i ugnieciony ząbek czosnku.Dodajemy pieprz, sól delikatnie mieszając całość.Całość leży godzinę w lodówce.Następnie dodaję fetę i majonez tatarski delikatnie mieszając.Na talerz wykładam w/w Mix Kolorów potupując to natką pietruszki i podaję z grillowanym filetem z kurczaka lub karczkiem wieprzowym.
Ogórki Z Chili I Czosnkiem
Zobacz profil
2,5 kg ogórków1,5 główki czosnku4 łyżki soli2 łyżeczki chili0,5 kg cukru8 łyżek oleju1,5 szklanki octuOgórki pokroić w ćwiartki, zasypać solą, wymieszać i zostawić na noc(min 8 godz).Wylać sok. Posypać chili. Dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek, wymieszać. Zagotować olej i zalać gorącym olejem ogórki. Zagotować ocet z cukrem i także zalać gorącym. wymieszać i odstawić na 6 godz. Nałożyć do słoików i zakręcić. Nie trzeba gotować ale jeśli chcecie to wystarczy około 1 lub 2 min.
Edenburska sałata głowiasta
Kuchnia węgierska2 główki sałatysól2 jaja ugotowane na twardoszczypta pieprzu2 żółtkaocet1 łyżeczka ostrej musztardyolejLiście sałaty oddzielić, umyć i odsączyć. Jaja ugotowane na twardo przetrzeć przez sito, wymieszać z żółtkami, musztardą, solą, pieprzem i filiżanką wody z octem. Mieszanką tą polać liście sałaty i dodać oleju do smaku.
orfada6