Spody i nadzienia do pizzy.doc

(25 KB) Pobierz
Spody do pizzy

Spody do pizzy

 

Spód klasyczny drożdżowy

·         2 dag drożdży

·         cukier

·         ½ szklanki płynu – wody, oleju i mleka

·         1 szklanka mąki pszennej

·         sól

 

Drożdże zasypujemy niewielką ilością cukru, a  gdy się rozpuszczą – dodajemy do mieszanki płynów. Do miski przesiewamy przez sito mąkę i szczypte soli, wlewamy płyn i starannie wyrabiamy. Ilość płynu zależy od tego, ile wchłonie mąka – ciasto musi być miękkie i elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia i nakrywamy ścierką. Potem rozwałkowujemy na blasze, rozkładamy nadzienie i zapiekamy. W razie pośpiechu ciasto może wyrastać tylko raz – na blasze.

 

Spód kruchy na oliwie

·         1 szklanka mąki pszennej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         sól

·         ½ szklanki płynu (3/4 mleka i ¼ oliwy lub oleju)

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, mleko łączymy z oliwą i tę mieszaninę wlewamy do miski z mąką, ucieramy. Gotowe ciasto rozklepujemy na cienki placek na blasze wysmarowanej lekko oliwą, nakładamy nadzienie i pieczemy w nagrzanym piekarniku.

 

Spód ziemniaczany

·         15 dag ziemniaków

·         15 dag mąki

·         1 łyżeczka do proszku do pieczenia

·         sól

·         15 dag masła

·         1 żółtko

 

Ziemniaki gotujemy, obieramy i jeszcze ciepłe przecieramy. Wykładamy na stolnicę i posypujemy przez sitko mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy tłuszcz i żółtko i wszystko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na blasze posmarowanej cienko masłem – warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba. Pieczemy w 180ºC przez 40 minut. Nadzienie można rozłożyć na surowym cieście.

 

Sosy do pizzy

 

Sugo (sos pomidorowy)

·         2 małe cebule

·         1 ząbek czosnku

·         2-3 łyżki oliwy lub oleju

·         5 średnich pomidorów

·         sól, pieprz

·         mielona papryka

·         cukier

·         czerwone wytrawne wino

 

Cebule pokrojone w kosteczkę i zmiażdżony czosnek dusimy na oliwie lub oleju, aż będą przezroczyste i miękkie. Pomidory parzymy i obieramy z skórki. Dodajemy w plasterkach do cebuli. Mieszając smayżmy, aż zgęstnieje, wówczas odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i cukrem do smaku. Możemy też dodać odrobinę czerwonego wytrawnego wina.

 

Sos boloński

·         1 cebula

·         1 marchew

·         kawałek selera

·         1 pietruszka

·         natka pietruszki

·         20 dag wołowiny

·         10 dag boczku

·         sól, pieprz

·         2 łyżki oleju

·         1-2 łyżki przecieru pomidorowego

 

Surowe warzywa z natką oraz wołowinę i boczek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, mieszamy dokładnie i dodajemy sól i pieprz do smaku. Na patelni podgrzewamy olej i dusimy masę, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć i stanie się brązowa. Wtedy dodajemy przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę dusimy. Sos nakładamy na wyrośnięte ciasto, posypujemy żółtym serem i zapiekamy.

 

Sos włoski pani Bożeny

·         1 cebula

·         1 marchewka

·         puszka pomidorów

·         1 łyżeczka mielonej papryki

·         sól, pieprz

·         1 łyżeczka cukru

·         szczypta chili

·         olej do smażenia

 

Cebulę podsmażyć. Dodać startą marchew i dusić kilka minut. Potem wlać puszkę pomidorów  w sosie. Doprawić według upodobania. Wyłożyć na cieście, przykryć żółtym serem i zapiec.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin