Kurczak w parmezanie (porcja dla 2 os�b, czas przygotowania: ok.1 godz.) 1 ca�a pier� kurczaka panierka: 4 jaja 100 g startego parmezanu sos: 250 ml �mietany 36-proc. 80 g startego parmezanu 1 pomidor Zrobi� panierk�: jajka wymiesza� z parmezanem, wstawi� do lod�wki na 1 godz. Pier� kurczaka pokroi� w plastry, posoli�, przyprawi� pieprzem (najlepiej bia�ym), delikatnie rozbi� i obtoczy� w panierce. Sma�y� na z�oto. Zrobi� sos: na patelni odparowa� �mietan�, doda� parmezan. Pomidora sparzy� w gor�cej wodzie. Obra� ze sk�rki, wydr��y� mi��sz i pokroi� na cz�stki. Doda� do sosu tu� przed podaniem. Kurczaka z parmezanem podawa� z bia�ym ry�em i sa�at� z orzechowym winegretem. Oddzielnie poda� sos.
gochaad