SCHAB 'NA DZIKO'.txt

(1 KB) Pobierz
SCHAB "NA DZIKO"
dodany: 10.03.2009 16:59 przez Bona

rodzaj dania: DANIA MI�SNE
kuchnia: KUCHNIA POLSKA
liczba os�b: 6
trudno��: �atwe

Sk�adniki:
1,5-1,8 kg. schabu z ko�ci�
10 dkg surowego, w�dzonego boczku
5 du�ych cebul
3 z�bki czosnku
Przyprawy: papryka mielona s�odka, przyprawa do grilla, sos sojowy, maggi, olej, ocet winny,

Przygotowanie:
Schab ponacina� do ko�ci w plastry grubo�ci ok.2 cm. Ka�dy plaster w �rodku posoli�. Zrobi� bejc� z oliwy, sosu sojowego, maggi i odrobiny octu winnego. Wysmarowa� ka�dy plaster w �rodku bejc� i posypa� przypraw� do grilla. W ka�de naci�cie pomi�dzy plastrami schabu w�o�y� plaster cebuli i kawa�ek boczku. Zwi�za� ca�o�� bia�� dratw�. Posmarowa� z wierzchu bejc�, posypa� przypraw�,z awin�� w foli� i w�o�y� do lod�wki na 24 godziny. Obsma�y� schab (nie rozcinaj�c dratwy) na z�oty kolor, wj��, i na tym t�uszczu przesma�y� pokrojon� cebul�, posypa� obficie(czubata �y�eczka)mielon� papryk�, szybko przemiesza� i podla� bulionem.
Uzupe�ni� odrobin� wody, doda� grzybek suszony, szczypt� bazylii, par� ziarenek ja�owca. W�o�y� z powrotem schab, przykry� pokryw� i wstawi� do piekarnika. Zapieka� oko�o 100 min w temperaturze 130 stopni. Po upieczeniu schab wyj��, sos przetrze� przez sito. Porozcina� sznurki, schab poda� na p�misku, osobno sos.
Jako dodatek: buraczki zasma�ane lub modra kapusta.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin