Kiełbasa łososiowa.pdf
(
156 KB
)
Pobierz
346940945 UNPDF
Receptura:
(kiełbaaz5kgmięa)
A. Surowiec:
1. Wieprzowina kl. I nie peklowana - 4 kg
2WołowinaklIIniepeklowana- 1 kg.
BPrzyprawyimateriałypomocnicze
I. Przyprawy:
a)użytedopeklowania
1ólwarzonka- 0,16 kg
2. saletra - 0,005 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1. cukier - 0,005 kg
2. pieprz naturalny - 0,01 kg
3paprykałodka- 0,005 kg
4. czosnek - 0,005 kg
5gałkamuzkatołowa- 0,005 kg
IIMateriałypomocnicze
1Krzyżówkiwieprzowe
2Przędzanr6
CPotadurowcapoobróbce
WieprzowinaklIrozdrobnionaprzezzarpaklubpokrojonaręcznienakawałkiwielkociok20mm,
wołowinaklIIrozdrobnionaprzeziatkę2mm
DPotadgotowegoproduktu
Kiełbaawkrzyżówkachwieprzowychwodcinkachprotychdługoci25-30cmNajednymkoocu
pętelkadozawiezeniadługoci10-12cm,drugikonieczwiązanyprzędzą
KIEŁBSŁOSOSIOW- SKRÓTINSTRUKCJI
1. Krajanie, peklowanie i ociekanie:
Mięopokrojonewkawałki5-6cmpoypujemymiezanką peklującązgodniezrecepturąiukładamy
donaczyozdziurkowanymdnem(mogąbyddużedurzlakiumiezczonenajakimgarnkulub
podobne),celemocieknięciaipeklowaniaprzezokre2dni,wpomiezczeniuotemp2-4 stopnie C.
2. Rozdrabnianie:
WieprzowinęklIrozdrabniaięprzezzarpaklubręcznienakawałkiwielkociok20mm
WołowinęklIIrozdrabniaięnaiatce2mm
3. Mieszanie:
WieprzowinęklIiwołowinęklIImiezamywtenpoób,bymaanieulegałamiażdżeniu
(przemyłowoodbywaiętowwolnoobrotowychmiezarkachpróżniowych)
W czasie mieszania dodajemy przyprawy.
Powymiezaniumaęukładamydonaczyoiochładzamywtemperaturze2-4 stopnie C przez 24
godz.
4Napełnianieiwiązaniejelit
WymiezanąmaąnapełniaiębardzocilejelitauprzedniodokładniepozbawionewodyKoocejelit
zawiązujeięprzędządocikajączawartodjelitaigętonakłuwacienkąigłą
5. Osadzanie, peklowanie i dojrzewanie:
Przez 4-6 dni w temp. 2-4topniCiwilgotnoci85-90%, a nastepnie przez 3-4 dni w temp. 10-12
topniCiwilgotnoci75-80%(celemobechnięciaołonki)
6Wędzenie
Zimnymdymemprzyłabymruchupowietrzaprzez3-4 dni, do barwy ciemnoczerwonej.
7. Studzenie i dosuszanie:
Kiełbaytudzimydotemperatury10-12 stopni C i w tej temperaturze przechowujemy w
pomieszczeniu zaciemnionym przez 6-8dni,ażoiągnąwymaganązawartodwody,czylioiągnięcia
wydajnociok76%wtounkudowagikiełbaprzedoadzaniem
Uwaganożemazynkiwinnybydnaotrzone,aiatki doszlifowane.
utorStaniławGiMaxell
Plik z chomika:
janek342
Inne pliki z tego folderu:
Metka.pdf
(153 KB)
Metka łososiowa.pdf
(188 KB)
Metka brunszwicka.pdf
(154 KB)
Kiełbasa polska wędzona(1).pdf
(156 KB)
Kiełbasa litewska.pdf
(130 KB)
Inne foldery tego chomika:
Inne kiełbasy
Kiełbasy - porady
Kiełbasy bezosłonkowe
Kiełbasy drobiowe
Kiełbasy nietrwałe drobno rozdrobione
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin