Schorzenia ukladu pokarmowego - Paweł Glugla.pdf

(4209 KB) Pobierz
111411283 UNPDF
PAWEŁ GLUGLA
BIBLIOTECZKA PORADNIKA UZDRAWIACZA
Zeszyt 3/31
SCHORZENIA
UKŁADU POKARMOWEGO
Mojej Drogiej zmarłej Mamie Marii
tekst ten poświęcam
WYDAWNICTWO „AMBROZJA''
KRAKÓW 2001
111411283.002.png
i
WYDAWNICTWO „AMBROZJA" KRAKÓW 2001 r.
Adres dla korespondencji: 30-960 Kraków 1, skr. poczt. 210
e-mail: redakcja @ uzdrawiacz.com.pl
„BIBLIOTECZKA PORADNIKA UZDRAWIACZA" — Zeszyt 3/31
Autor serii: ZBIGNIEW SATAŁA
ISBN 83-915309-2-2
© Copyright by WYDAWNICTWO „AMBROZJA"
Redaktor techniczny: TADEUSZ PIĘTKA
Skład: „Zecer", Kraków
Druk: Drukarnia Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, ul. Czapskich 4
111411283.003.png
SCHORZENIA
UKŁADU POKARMOWEGO
Na niestrawność, brak apetytu, kolkę, zaparcia lub bie-
gunki cierpiał chyba każdy. Jakże często niemowlaka boli
brzuszek, dolegliwościjelitowe gnębią ludzi starych, a różne
niedomagania gastryczne są zmorą ludzi w każdym wieku.
Nasz znakomity współpracownik, autor kilku książek o
naturoterapii a także większych i mniejszych publikacji do
,,Poradnika Uzdrawiacza", PAWEŁ GLUGLA opracował tym
razem świetny przewodnik po chorobach przewodu pokar-
mowego. Pawła Gluglę możemy zarekomendować choćby
jego poprzednią książką ,,Choroby skóry", która stała się
prawdziwym bestsellerem i kilkunastotysięczny jej nakład
rozszedł się w ciągu kilku miesięcy.
Jest autorem bardzo kompetentnym, znawcą przeróżny ch
recept i przepisów zarówno medycznychjak i naturalnych na
wiele dolegliwości. Z wykształcenia epidemiolog, posiada
specjalizację z zakresu higieny. Kilkarotniejuż sygnalizowa-
liśmy jej wydanie, gdyż ponaglali nas w listach Czytelnicy.
Okazuje się, że warto było czekać. Ta pozycja zawiera
bowiem, mnóstwo pożytecznych, ciekawych, prostych i
sprawdzonych przepisów na zwalczanie wszelkich, od naj-
drobniejszych po poważne schorzeń układu pokarmowego.
3
111411283.004.png
Prawie każdy przecież, nie tylko chory poszukuje skutecz-
nych metod samoleczenia. Nie biegamy przecież z każdą
niedyspozycją do lekarza, a brak apetytu, kolki, zaparcia,
zgaga trapią wiele osób nieustannie. Zresztą w książce
Pawia Glugli nie tylko ważne są przepisy i rady dotyczące
sporządzania różnych naparów, nalewek i mikstur na kon-
kretne dolegliwości. Autor pisze i daje nam mnóstwo rad jak
żyć, aby nie chorować. Znajdziemy tu wiele dobrych i
cennych rad co jeść, jak często, ile i kiedy aby uniknąć
niepotrzebnych i niemiłych przypadłości. Czytając to wszys-
tko wydaje się, że większość tych prawd znamy, wszystko
wiemy, ale... No właśnie, nawet jeśli coś jest nam znane, to
najczęściej niedokładnie, często proste zasady przeinacza-
my i stosując się do nich źle robimy sobie krzywdę. Paweł
Glugla porządkuje te przeróżne oczywiste i mniej znane
zasady, wypunktowujeje, doje nam krótkie i proste przyka-
zania. Warto mieć je zawsze pod ręką aby sięgać po te rady
nie tylko w przypadku gdy choroba da już o sobie znać.
Trzeba je czytać ciągle, wracać do nich, aby stosując się do
tych zasad nie dopuszczać do cięższych schorzeń.
Książka Pawła Glugli jest też praktycznym przewodni-
kiem po ziołach, lekach naturalnych i syntetycznych dostęp-
nych bez recepty, które leczą i koją dolegliwości układu
pokarmowego. Taki przewodnik jest wręcz niezbędny na
półce w każdym domu, sięgnie po niego i mama małego
dziecka, którego boli brzuszek i starszy, schorowany czło-
wiek uskarżający się na trzustkę i jelita a także zabiegany
czterdziestolatek, który nie może poradzić sobie z powtarza-
jącymi się atakami choroby wrzodowej. Mamy nadzieję, że
,,Schorzenia układu pokarmowego" będą dla Państwa bar-
dzo użyteczne.
ZBIGNIEW SATAŁA
4
111411283.005.png
I.
PRZ6WÓD POKflftMOUIV
ały przewód pokarmowy składa się z wielu odcin-
ków, które etapowo trawią pokarm. Jest to potężna,
prawdziwa fabryka. Odbywa się w nim bowiem wiele
procesów przemiany materii. Widzimy na ogół tylko
część początkowo - końcową tego gigantycznego
dzieła. Przyjmujemy więc ustami apetyczne jedzenie, wydalamy to
co zbędne, strawione — kał. Prześledźmy więc wspólnie, co dzieje
się z pokarmem w naszym organizmie.
• JAMA USTNA — jest niejako wrotami, przez które pokarm
naczęściej dostaje się do dalszych odcinków przewodu pokar-
mowego. A w niej zęby — bardzo ważna część jamy ustnej. Dzielą
one, rozdrabniają, trą, miażdżą pokarm. Pokarm przy pomocy
języka, podniebienia i zębów formowany jest w kęsy. Ślinianki
wydzielają ślinę, która dzięki enzymom służy do wstępnego tra-
wienia skrobi, a także nawilża jamę ustną, miesza się z pokar-
mem. Dzięki ślinie kęs łatwo przemieszcza się przez przełyk do
żołądka. Ważne, aby każdy kęs wielokrotnie, dokładnie przeżu-
wać, a nie szybko, w pośpiechu, często w zdenerwowaniu połykać.
Osoby ciężko chore, maleńkie dzieci otrzymują pokarm w formie
papkowatej, półpłynnej lub płynnej. Nie muszą go długo przeżu-
wać w jamie ustnej. Osoby zaś nieprzytomne żywione są za
pomocą sondy założonej przez nos do żołądka lub otrzymują tylko
substancje odżywcze w formie kroplówek.
111411283.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin