Marcepany z ziemniaków.doc

(422 KB) Pobierz

Marcepany z ziemniaków

Składniki:

 

- 0,5 kg ugotowanych  ziemniaków

- 0,5 szklanki cukru

- 75 g masła

- 2 -3 opakowania aromatu migdałowego ( dałam 2)

- ok. 250 g kaszki mannej błyskawicznej ( dałam znacznie więcej)

- czekolada do polania pralinek

- migdały do dekoracji

W zależności od upodobań do podstawowej masy można dodać mielone migdały lub orzechy.

 

 

 

Wykonanie: 

Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę.

Do rozpuszczonego masła dodać cukier. Mieszając doprowadzić do płynnej jednolitej masy, a następnie mocno podgrzać, ale nie gotować.

Dodać ziemniaki, wlać olejki migdałowe i mieszając, dosypywać kaszkę do takiej gęstości, która pozwoli uformować kulki.

Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia masy.

Z zimnej masy uformować kulki.

Ułożyć je na tacy i polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi. .

 

Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego:)

Znalezione w necie – kuchareczka58

Zgłoś jeśli naruszono regulamin