Marcepany z ziemniaków
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,5 szklanki cukru
- 75 g masła
- 2 -3 opakowania aromatu migdałowego ( dałam 2)
- ok. 250 g kaszki mannej błyskawicznej ( dałam znacznie więcej)
- czekolada do polania pralinek
- migdały do dekoracji
W zależności od upodobań do podstawowej masy można dodać mielone migdały lub orzechy.
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę.
Do rozpuszczonego masła dodać cukier. Mieszając doprowadzić do płynnej jednolitej masy, a następnie mocno podgrzać, ale nie gotować.
Dodać ziemniaki, wlać olejki migdałowe i mieszając, dosypywać kaszkę do takiej gęstości, która pozwoli uformować kulki.
Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia masy.
Z zimnej masy uformować kulki.
Ułożyć je na tacy i polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi. .
Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Znalezione w necie – kuchareczka58
Niecierpliwka