Dieta Dukana
-3 jajka-otręby pszenne i owsiane-trochę drożdży w mleku rozpuszczonych (opcjonalnie )-proszku do pieczenia płaska łyżeczka-kostka twarogu -czosnek-przyprawy wg uznaniaBiałka ubijamy, resztę składników mieszamy i gotowe.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
Podaję przepis na pyszną zapiekankę. Dziś robiłam i wyszła super!Jajko pieczone w szynce (I faza) Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Naczynie wysmarować odrobina oleju. Wyłożyć naczynko chuda szynka, wbić 2-3 jajka, posypać solą ipieprzem, zapiekać do pożądanego stopnia ścięcia jajka (najlepiej zaglądać, bo każdy piekarnik inaczej grzeje, ja piekłam ok. 12 minut). Udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!
- 4 jajka ugotowane na twardo- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka- 1 jajko surowe- pół cebuli- 1 ząbek czosnku- przyprawa wg uznaniaDo mielonego mięsa dodać jajko surowe, pokrojoną na drobną kosteczkę cebulę i czosnek, doprawić (ja użyłam przyprawy do gyrosa).Oblepić jajka ugotowane na twardo mięsem i wsadzić do nagrzanego piekarnika (190 stopni), na 40min.Fajnie się komponuje z sosem musztardowym (na bazie jogurtu naturalnego).Smacznego!
- 2 łyżki otrębów owsianych- 2 łyżki otrębów pszennych- 1 łyżka serka wiejskiego- 1 jajko- sól pieprz zioła- dowolne dozwolone dodatki (papryka, cebula, ogórek, pieczary, szynka )Wszystko mieszamy w misce łyżką i wlewamy do sandwiczera.Tostujemy przez ok. 10 minut. Tost zrobi się pulchny. Smacznego!
- 2 filety z indyka- warzywa i grzyby (papryka, brokuły, cebula, por, pieczarki)- przyprawa curry i inne wg uznania- 1 jogurt naturalny- 2 jajkaFilety ułożyć w naczyniu żaroodopornym, posypać curry. Na filety położyć pocięte na kawałki warzywa i grzyby. Doprawić i wylać na to wszystko zalewę jogurtową (wymieszany jogurt z jajkami, oregano, trochę soli). Wsadzić do piekarnika i piec dopóki filety nie będą miękkie i zalewa się zetnie.Gotowe danie zajadałam z sosem czosnkowym.
- Filet z kurczaka- szpinak- chudy ser biały- 1 ząbek czosnku- mozzarella odtłuszczona- przyprawy wg uznaniaFilet z kurczaka nacieramy ulubionymi przyprawami i nakrajamy robiąc tzw "kieszonkę"Szpinak dusimy z odrobiną wody na patelni, dodajemy przyprawy, ser biały i wyciskany 1 ząbek czosnku.Do "kieszonki" wkładamy pokrojona w paseczki mozzarellę i farsz ze szpinaku. Całość zanurzamy na chwilkę w jogurcie naturalnym. Wszystko zawijamy ściśle w folię i wkładamy do piekarnika.Pieczemy ok pól godziny,180 stopni.
- 8 jajek ugotowanych na twardo- 2 jaja- 3 łyżki otrębów- 1 łyżka jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka musztardy- pół cebuli- szczypiorek (tylko do smaku)- przyprawy jakie kto lubiUgotowane jajka, cebulę i szczypiorek pokroić w bardzo drobne kawałki. Dodać resztę składników i doprawić.Posmarować patelnie teflonową papierowym ręcznikiem kuchennym nasączonym kilkoma kroplami oleju roślinnego.Nakładać na patelnię masę na kotlety dużą łyżką i smażyć.
garsc wątrobki drobiowejPoł litra bulionu z kostkiCebulaDo gorącego bulionu wrzucic wątróbki pokrojoną cebulę. Dusic wszystko razem az zmięknie.
Składniki:duża pierś z kurczakaszpinak (użyłam mrożonego)ząbek czosnkusólpieprzjajkoSzpinak rozmrozic i zagrzac doprawiając czosnkiem i solą.Zostawic aby troche przestygł. Mięso porozcinac i lekko rozbic. Ułożyc na kształt prostokąta.Do szpinaku dodac jajko i pomieszac.Masę szpinakową nałożyc na piersi i zrolowac.Piec około pół godziny w 180 stopniach.
Hey, a ja dziś tak przeglądałam przepisy i wpadłam na pomysł na a'la placka po węgiersku Zmodyfikowałam przepis na a'la placaka ziemniaczanego,i skorzystałam z przepisu na leczo.Muszę przyznać ,że osobiście bardzo mi smakowało,więc podzielę się przepisem :Placek:ugotowany kalafior w lekko osolonej wodzie (dowolna ilość)jajkoskrobia kukurydzianasólpieprzi przyprawy wg uznania, ja dodałam przyprawę do potraw z ziemniaków z cykoriiKalafior przetarłam przez sitko do jarzyn,wybełtałam z jajkiem,skrobią i przyprawami. Usmażyłam na patelni- bez tłuszczu!Potrawka:pierś z kurczakaprzyprawa do dań po węgierskupieczarkicebulakoncentrat pomidorowywodabazyliaoreganoPierś pokroiłam w kawałki i podsmażyłam na wodzie doprawionej przyprawą do dań po węgiersku.Następnie poddusiłam cebulkę z pieczarkami przyprawiając to solą i pieprzem.Wszystko złączyłam,zalałam koncentratem rozrobionym z kilkoma łyżkami wody.Pozostawiłam na mały ogniu na około 25 min. Doprawiłam na koniec do upragnionego smaku,dodałam bazylie i oregano i gotowe Placuszki ułożyłam na talerzu,wylałam na to sos i udekorowałam jogurtem naturalnym,nadając dodatkowo smak potrawie:)
2 jajka2 łyżki zmielonych otrąb owsianych4 łyżki mlekaodrobina aromatu waniliowegopół łyżeczki proszu do pieczeniasłodzikbiały pokruszony (rozgnieciony widelcem) serBiałka ubić. Dodać żółtka, otręby, mleko, aromat, słodzik i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Dodać pokruszony biały ser (w cieście zostają grudi z tego sera). Zamieszać. Nakładać na rozgrzany teflon. Smażyć z obu stron.Podawać np. z serkiem kawowym ( serek homo 0% + aromat waniliowy + słodzik + odrobina sypkiej INKI)
4 filety z morszczuka (lub inną)2 marchewki1 seler mały1 pietruszka korzeń2 cebule lub biała część porapuszka pomidorów lub 3 łyżki koncentratupół kostki rosołowej odtłuszczonej np. kuchareksól, pieprz, sok z cytrynyRybę oprószyć solą i pieprzem skropić sokiem z cytryny i udusić na patelni lub ugotować na parze, przełożyć do salaterki. Cebulę pokroić w kostkę, resztę warzyw zatrzeć na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na teflonie bez tłuszczu, dodać warzywa, kostkę rosołową i dusić do miękkości. Jak zmiękną dodać pomidory, poddusic jeszcze ok 5 min. W razie potrzeby doprawić pieprzem. Gorące wykładać na rybę, naczynie przykryć, wystudzić, schłodzić w lodówce.
1 mały kalafior 1/3 średniej marchewki (zetrzeć na tarce z dużymi "oczkami)1 kostka bulionu1 plasterek sera topionego light 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszkiKalafiora dokładnie oczyścić, podzielić na różyczki i wypłukać. Włożyć do garnka, wrzucić kostkę rosołową i zalać wodą - gotować, aż kalafior zrobi się miękki. Połowę różyczek kalafiora wyjąć z garnka, a pozostałe zmiksować blenderem razem z bulionem, w którym się gotowały. Do zmiksowanego kremu wrzucić startą marchewkę, natkę pietruszki, topiony serek i wcześniej wyjęte różyczki kalafiora. Całość gotować na słabym ogniu jeszcze ok. 5 min. Jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak zupę może doprawić białym pieprzem, a zamiast serka topionego można zagęścić 1/2 szkl. chudego mleka+1 łyżeczka mazeiny.
- filety ryby (jaką wolicie)- 2 jaja- aromat sosu jogurtowego można wzbogacić przyprawą (tarty chrzan lub siekany czosnek dla fazy I lub np. 1 por dla fazy II)- 1 duży jogurt light- przyprawy wg uznaniaFilety rozmrażamy i wsadzamy do naczynia żaroodpornego.Dla fazy II ->Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojonego w cienkie talarki pora posypujemy delikatnie solą i pieprzem, trochę podsmażamy bez tłuszczu.Do miski wrzucamy jajka, jogurt i przyprawy (pora dla fazy II). Dokładnie mieszamy i wylewamy zawartość na filety.Wsadzamy do piekarnika na 30-40 minut 190 stopni.Smacznego!
-2 jaja-kostka sera chudego lub light-3 łyżki otrębów (jakie wolicie)-przyprawy do smaku(ilość składników na 2 porcje)Twaróg zmielić lub rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody za pomocą łyżeczki.
- 1 całe jajko- 2 łyżki otrąb owsianych- 1 łyżka otrąb pszennych- 1 łyżka chudego serka homogenizowanego lub jogurtu 0% - wymieszać serek, jogurtu, jajka i otręby i odczekać trochę- wlać na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, - odczekać aż się usmaży/udusi - potem pokroić w paseczki jak makaronMożna używać do "spaghetti" Bolognese, pomidorowej i grzybowej itd.
-150g chudego twarogu-6 łyżek otrębów owsianych (zmielić na mąkę, mogą być 4 łyżki owsianych i 2 pszennych)-1 jajko-przyprawy do smakuWszystko ze sobą zagnieść, by powstało dość zwarte ciasto. Ulepić z niego wałeczek i powycinać kopytka. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Pogotować chwilę po wypłynięciu. Porcja starcza na dwa dni. Można polać jogurtem naturalnym.
- 1,5 szkl otrębów owsianych - 0,5 szkl otrębów pszennych - 1/4 szkl gorącej wody - 1 jajko - sólOtręby mielimy na mąkę. Wsypujemy do miski, solimy, dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać ciasto. Stopniowo dodajemy wodę - ważne aby ciasto nie było rzadkie. Ciasto zagniatamy do chwili aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3mm i wykrawamy kółka szklanką. Kładziemy farsz i zalepiamy. Wrzucamy po kilka pierogów na lekko osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną.pierogi na słodko:- twaróg mieszamy z odrobina jogurtu i słodzikiem. Pierogi można polać jogurtem owocowym light lub jogurtem naturalnym ze słodzikiem.pierogi mięsne: -gotowane mielone mięsko + cebulka + przyprawy
- filety z kurczaka- filiżanka chudego mleka- 2 jajka- przyprawy wg uznaniaPosiekać filety z kurczaka,dodać sól,pieprz i zieleninę.Podgrzać małą filiżankę chudego mleka i zalać nią 2 surowe żółtka.Wymieszać wszystko z posiekanym kurczakiem, następnie ubić na sztywno pianę z 2 białek i dodać ją delikatnie do farszu.Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika ok 170 stopni, na ok 1,5 godziny.
Witam,jestem tu nowa i w zasadzie nie miałam zamiaru udzielać się na forum ale jak tylko przeleciałam wszystkie przepisy i zobaczyłam brak jednego, bez którego nie wyobrażam sobie mojego menu to postanowiłam się udzielić Co ciekawsze - przepis ten funkcjonuje w moim menu na długo zanim zdecydowałam się na dietę.Jakaż była moja radość kiedy okazało się, że żaden ze składników nie jest zabroniony w diecie Dukana Co przekonuje najbardziej do tego przepisu? Otóż to, że kurczak ten jest mokrutki czego nie można powiedzieć o większości przepisów wg. tej diety A więc podaję co następuje.
- mięso chude 0,5 kg- seler,pietruszka,cebula,marchew (0,5 kg)- 1 jajko- przyprawy do smakuWszystko razem zmielić na surowo, zmieszać, dodać jajko i przyprawy do smaku. Gotować malutkie klopsiki wrzucając je do wrzątku można jeść na ciepło i na zimno.
Kurczak po indyjsku1 podwójna pierś z kurczaka1 jogurt naturalny2 łyżeczki przecieru pomidorowego (dla fazy drugiej - pół puszki pomidorów bez skórki)2 ząbki czosnkuśredni korzeń imbirupieprz kajeńskicurryczarnuszka (nasiona cebuli)Kurczaka kroimy na średniej wielkości kostkę. Zalewany jogurtem i gotujemy. Stopniowo dodajemy starty na tarce korzeń imbiru, wyciśnięte ząbki czosnku, curry, pieprz, czarnuszkę (warto się w nią zaopatrzyć, bo jej smak jest nie do podrobienia i jest bardzo wyczuwalny w daniu). Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy (dla drugiej fazy zmiksowane pomidory bez skórki). Opcjonalnie można dodać pół cebuli jeśli ktoś lubi.Doskonale pasuję również nasiona kolendry i cynamon jeśli ktoś gustuje w takich smakach. W drugiej fazie dobrze smakują również pieczarki w tym daniu.Jeśli ktoś woli kurczaka mokrzejszego, umaczanego w dużej ilości sosu proponuję w pierwszej fazie dać 2 kubki jogurtu.W drugiej fazie dodatkowym sosem są zmiksowane pomidory więc myślę, że jeden kubek jogurtu wystarczy.Całość gotuję do miękkości kurczaka, co na oko wychodzi koło 20 min.Danie jest przepyszne. Mokre i charakterystyczne.Doskonale smakuje również na zimno także bez problemu może zapakować do pracy Mam nadzieję, że ktoś przetestuje i koniecznie da znać jak smakowało
- warzywa na rosołek-1/3 kostki rosołowej- koncentrat pomidorowy albo pomidory- mięso mielone indycze- jajko- cebula- pieczarki- przyprawy wg uznaniaRobimy zupkę normalnie z dozwolonych składników. Potem możemy warzywa pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Dolewamy pomidory (koncentrat), przyprawiamy. Zupa jest pyszna bez zagęszczania ale jeżeli nie wytrzymacie to oczywiście jogurtem 0%. Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę (na oliwie), przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy na patelence (na oliwie). Bez bułki tartej mięsko jest dość płynne i trudno uformować z nich pulpety dlatego jaki kształt wyjdzie takie wyjdzie. Jak już pulpeciki będą podsmażone wrzucamy je do zupki i dodajemy pokrojone pieczarki.
- Pierś z kurczaka/indyka lub inne mięso- Cebula- Kostka rosołowa- Przyprawy do smaku- Brokuły lub Pieczarki lub Por lub CebulaMięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną cebulę w odrobinie wody i z kostką rosołową, następnie wkładamy różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody, na tyle żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą kostkę, zalewamy kremem i dekorujemy łyżką serka homogenizowanego.
- 1/2 kg mięsa dozwolonego w diecie- 2 duże papryki- 6-8 dużych pieczarek- 1-2 cebule- 1/2 cukinii- chili w proszku- koncentrat- papryka słodka w proszkuMięso zmielić w maszynce, patelnię teflonową zwilżyć oliwą i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka. Cebule pokroić i też usmażyć na teflonie, dodać pokrojone drobno pieczarki i paprykę (można dodać czosnek i pomidory z puszki). Dodać koncentrat, drobno pokrojoną papryczkę pepperoni lub dosypać chili. Dosypać paprykę słodką, posolić wedle życzenia. Chwilę poddusić, dodać do mięsa i dusić na małym ogniu przez około pół godziny.
- warzywka (kto jakie woli, ale z listy dozwolonych) jak dla mnie: cebula, brokuły, marchewka, trochę pora, kapusta, papryka,- 2 ząbki czosnku,- grzyby (opcjonalnie): pieczarki lub/i grzyby Mun- 2 filety z kurczaka,- do smaku ciut sosu sojowego i 2 krople oleju sezamowego,- przyprawy wg uznania,1.Pokrojonego kurczaka wymieszać w garnku z czosnkiem, cebulą i przyprawami i sosem sojowym.2.Poddusić żeby kurczak był w miarę miękki.3.Dodać pozostałe składniki i ugotować aż warzywa zmiękną.Smacznego!
60dag mięsa drobiowegocebula, łyżka natki pietruszki, 20dag grzybów2 jajka, sól, pieprzmięso mielimy, ugotowane grzyby mielimy, cebulę i natkę siekamy. Do mięsa dodajemy jajka i pozostałe składniki. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku.Z masy formujemy wałeczki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. smażymy na grillu lub w rękawie w piekarniku
- 4 filety z kurczaka- 1 jajko...
monisia4you