Pieczone pierogi.rtf

(6 KB) Pobierz
Pieczone pierogi

Pieczone pierogi

 

Składniki:

ciasta:

30 dag mąki

pół kostki masła

szczypta soli

nadzienie: 25 dag wołowiny

1-2 cebule

łka rodzynek

pół łeczki mielonej ostrej papryki

pół zmielonego kminku

Fix do kotletów mielonych WINIARY - zamiast soli

kilka oliwek

żółtko

olej

 

Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj rodzynki, pokrojone w małą kostkę mięso, pokrojone w plasterki oliwki oraz przyprawy. Usmaż wszystko, mieszając dodaj odrobinę Fix-u. Zrumień.

 

Z mąki, soli oraz masła pokrojonego na płatki wyrób grudkowatą masę i dolej tyle wody, aby zagnieść twarde ciasto. Rozwałkuj je następnie na grubość 3 mm, pokrój na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta nałóż po łce nadzienia, zwilż brzegi wodą i pozlepiaj. Posmaruj pierogi żółtkiem i upiecz (10 minut) w temperaturze 200°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin