chronometryczna.htm

(4 KB) Pobierz
claudia.pl

Dieta chronometryczna


Oto dieta, której podstawą są zmiany aktywności organizmu zależnie od pory dnia i nocy. Pozwala ona na jedzenie niemal wszystkiego (oczywiście bez przejadania się), ale nie o każdej godzinie.

 

Wewnętrzny zegar, który programuje nasze działanie, ma ogromny wpływ na tycie i chudnięcie. Nie jest obojętne np. dla przemiany tłuszczów i węglowodanów, czy jemy o 10.00, czy o 20.00. Rano organizm je spala, a wieczorem... magazynuje.

Cały sekret polega więc na tym, aby unikać jedzenia kalorycznych potraw po południu i wieczorem. Już od godziny 14.00 nie wolno jeść wielu pokarmów. Ponadto, 70% kalorii spożytych w ciągu dnia powinno przypadać na posiłki zjedzone przed 14.00. Po 14.00 możemy organizmowi dostarczyć jedynie 30% kalorii.

Dieta chronometryczna jest dobra dla każdego, gdyż jest zdrowa, zróżnicowana i zrównoważona. Zawiera wszystkie składniki pokarmowe, jakich organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania, można ją więc stosowac przez całe życie. Jednak ci, którzy cierpią na choroby endokrynologiczne lub podejrzewa się u nich zaburzenia hormonalne czy metaboliczne, muszą przedtem poradzić się lekarza.

Stosując tą dietę nie należy spodziewać się szybkiego chudnięcia, tylko stopniową utratę wagi - od 2 do 3 kg miesięcznie. Wspomaga ją duża ilość ruchu wtedy, gdy organizm trawi dostarczone mu pożywienie.
 

Trzy główne zasady diety:

  1. Trzeba jeść w ciągu dnia, ponieważ wieczorem, a zwłaszcza nocą, jedzenie łatwiej zamienia się w tkankę tłuszczową.
  2. Należy rozłożyć dzienną porcję pożywienia między trzy zasadnicze posiłki oraz mały podwieczorek. Osoby aktywne fizycznie mogą jeść drugie śniadania.
  3. Nie wolno rezygnować z żadnego posiłku - przy tej diecie jest to szczególnie ważne. Jeśli np. opuścimy śniadanie, w czasie obiadu zmagazynujemy podwójną dawkę tłuszczu.

Co, o której godzinie?
7.00-10.00: wędliny i tłuste mięso, pieczywo.
7.00-12.00: owoce wysokokaloryczne i suche (banany, winogrona, awokado, figi, orzechy, rodzynki, migdały, pestki słonecznika i dyni).
7.00-16.00: zboża i ich przetwory (ryż, makaron, płatki, kasze).
7.00-17.00: pomarańcze, grejpfruty, kiwi, jabłka, gruszki, ananasy morele, melony, arbuzy, truskawki.
9.00-22.00: ryby, produkty mleczne, jajka i chude mięso.
12.30-15.00: buraki, brokuły, brukselka i suche rośliny strączkowe.
12.30-22.00: wszystkie pozostałe warzywa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin