TECHNOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZECEJ - sciaga.doc

(300 KB) Pobierz

Wykład 1/Zwierzęta gospodarskie –(w rozumieniu prawa polskiego, ust. z 20.08.1997r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich):

-bydło –domowe, bawoły

-jeleniowate –jeleń, daniele (tylko z chowu fermowego)

-drób, świnie, owce, kozy, zwierzęta futerkowe (lisy, norka, tchórz, jenot, nutria, szynszyla, królik), pszczoły

- koniowate (kon i osiol)

Chów –zespół zabiegów w odniesieniu do zwierząt (utrzymywanie, pielęgnowanie) których celem jest otrzymywanie produktów (mleko, mięso, jaja, wełna).

Hodowla –zespół zabiegów w odniesieniu do zwierząt (ocena użytkowości, selekcja, dobór do rozrodu, utrzymywanie, pielęgnowanie…), których celem jest poprawa założeń dziedzicznych.

Podstawowe cechy domestykacyjne:

-łagodność i tzw. oswojenie

-zmiana proporcji budowy i większe otłuszczenie

-rozwój cech korzystnych dla człowieka

-utrata barw ochronnych

-zanik wielu instynktów (brak kwoczenia)

-utrata samodzielności w zdobywaniu pokarmu)

Towarowa produkcja rolnicza (mln zł)

60% produkcja zwierzęca

40% produkcja roślinna

 

Spożycie mięsa i podrobów

 

Mięso i produkty razem

mięso

wołowe

wieprzowe

drobiowe

Kozie i baranie

Polska

73,4

10,0

49,9

10,2

0,1

Szwecja

68,2

18,8

35,6

8,9

0,7

Niemcy

89,0

17,6

51,0

13,4

1,1

Grecja

81,8

22,0

25

15,5

13,3

Hiszpania

103,3

13,2

52,9

23,8

6,0

 

Stan pogłowia zwierząt gospodarskich w Polsce(tys. szt)

 

bydło

trzoda

owce

konie

1950r.

7 200

9 350

2 488

2 800

1985r.

11 055

19 170

4 837

1 373

2009r.

5 606

16 000

285

-

Pogłowie zwierząt gospodarskich na świecie:

-bydło mleczne –Europa

-owce –Australia i Nowa Zelandia (najwięcej), Anglia i rejon Morza Śródziemnego (znaczący producent), USA (tam gdzie są skupiska wyznawców judaizmu)

-trzoda –USA środkowa część

-konie –

-kozy –Afryka, Daleki Wschód

Stan pogłowia na swiecie zwierzat gospodarskich (tys.szt) w 2008 roku: trzoda chelwna 950 277; bydlo 1522005; owce 1138394; kozy 713235; konie 60900.

Pogłowie zwierząt gospodarskich na swiecie:

 

bydlo

owce

Kozy

Populacja 2006 rok, mln

1400

1100

840

Zmiany 1985-2005 (%)

+13

-1

+78

Do 10%- biologiczna norma; +78%- odkryto to co się staje modne, owce bardzo rozwineły się , jest to zwierze ratujace zycie i wytrzymale na trudne warunki.

Model zrównoważonego rozwoju UE opiera organizacje struktury przestrzennej państw i regionów na głębokim zrozumieniu uwarunkowań przyrodniczych, a funkcjonowanie gospodarki zestawia z ostrożnym zarządzaniem zasobami naturalnymi, zapewniając ich odnawialność oraz dostępność ich różnorodności i bogactwa także dla następnych pokoleń [Raport UE, Europa 2000]

Woj. Lubelskie (7,8% powierzchni kraju);

-2 Parki Narodowe

-17 Parków Krajobrazowych

-21 obszarów Natura 2000

-47 obszarów specjalnej ochrony siedlisk

-17 obszarów chronionego krajobrazów

-85 Rezerwatów przyrody

Struktura użytkowania rolniczego gruntów w woj. Lubelskim

-użytki rolne 62,7% w tym:

*grunty orne 77,2%

*sady 4%

*łąki 14%

*pastwiska 2,1%

*pozostałe 2,7%

-lasy 22,9%

-pozostałe 14,4%

Pogłowie zwierząt gospodarskich w woj. Lubelskim  (% pogłowia krajowego)

-bydło 7,1%

-trzoda chlewna 6,6%

-owce 6,3%

-konie 13,5%

-kozy 8,7%

-drób 5,2%

Produkcja rolnicza w woj. Lubelskim

-mleko 859,7 mln l (7,1%)

-jaja 398,8 mln szt. (3,8%)

-wełna 78,4 tys. ton (8,3%)

-żywiec 316,6 tys ton (6,4%)

Zmiany populacji 1980-2005 (%): Afryka: bydlo (44); kozy (75); owce (43). Ameryka: bydlo (22); kozy (29); owce (-28). Azja: bydlo (-2); kozy (85); owce (-1). Europa: bydlo(-2); kozy (60); owce (12). Oceania: bydlo (9); kozy (133); owce (-31).

Rola zwierząt:

-źródło żywności

-ochrona środowiska

-atrakcja turystyczna

Znaczenie i zainteresowanie tematyka jakości prozdrowotnej żywności pochodzenia zwierzęcego wynika z zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi.

Główne zastrzeżenia:

-zbyt wysoka zawartość tłuszczu

-niekorzystny profil kwasów tłuszczowych

-zbyt wysoka zawartość cholesterolu

Dieta polska a zalecenia WHO:

-energia z tłuszczów 40% v.s.  15-30%

-kw. Tłuszczowe

PUFA 5,5% V.S. 10%

PUFA n6:n3 20:1 v.s. 4:1

-spożycie cholesterolu  350 v.s. 300mg/dobę

Zalecenia dotyczące całej diety:

-dieta powinna być zrównoważona i zbilansowana równoważnymi produktami

-eliminowanie produktów zwierzęcych i pozbawienie wielu ważnych składników bioaktywnych…

-optymalizacja poziomu zawartości tłuszczu

-poprawa profilu kwasów tłuszczowych

-ograniczenie poziomu cholesterolu

-wzbogacenie w naturalne przeciw utleniacze

Technologie produkcji zwierzęcej a środowisko  wykład 2       15.10.2010

Bydło

W Indiach ze względów religijnych nie jedzą mięsa. Europa-duże ilości bydła mlecznego i mięsnego, Stany Zjednoczone i Meksyk głównie bydło mięsne, Ameryka Południowa-bydło mięsne.

Owce

Zagłębie to Australia i Nowa Zelandia –produkcja wełny i mesa, rejon Morza Śródziemnego i Wielka Brytani...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin