Śledzie a la Milanówek.rtf

(6 KB) Pobierz
Œledzie a la Milanówek

Śledzie a la Milanówek

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag filetów śledziowych

2 łki cukru

1/4 szklanki oleju

3-4 łki octu 6-proc.

3-4 łki koncentratu pomidorowego

30 dag cebuli

2-3 ziarenka ziela angielskiego

liść laurowy

kilka ziarenek gorczycy

liście sałaty

natka pietruszki

 

W rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodaj cukier i chwilę smaż, ciągle mieszając. Wlej ocet, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy - całość dokładnie wymieszaj. Duś kilkanaście minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj gorczycę i wystudź.

 

Pokrojone na kawałki filety układaj w słoiku warstwami, każ przekładając ostudzonym sosem. Słoik zakręć, wstaw do lodówki na 2-3 dni. W lodówce śledzie mogą stać około 2 tygodni.

 

Przed podaniem ułóż na półmisku na liściach sałaty, udekoruj natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin