Czynniki ryzyka zespołu metabolicznego u dzieci (2).doc

(62 KB) Pobierz
Czynniki ryzyka zespołu metabolicznego u dzieci

Czynniki ryzyka zespołu metabolicznego u dzieci

 

Otyłość:

·         Przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzeń homeostazy energii. Pierwotna przyczyną są zaburzenia żywieniowe prowadzące do zwiększenia się ilości tkanki tłuszczowej w organizmie

·         Występuje epidemicznie i jest jedną z głównych przyczyn chorobowości i umieralności w krajach wysoko rozwiniętych

·         Na pojęcie otyłości mają wpływ poglądy otoczenia

 

 

·         Stan patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej prowadzący do upośledzenia czynności organizmu człowieka i zwiększenia ryzyka chorobowości i śmiertelności

 

 

Ocena otyłości:

Ø      Masa ciała

Ø      BMI

Ø      Obwód tali lub wskaźnik WHR

Ø      Fałd skórny (nacisk cyrkla 10g/mm2). Otyłość: grubość fałdu nad grzebieniem łopatki i na brzuchu powyżej 15 mm u mężczyzn i 25 mm u kobiet

Ø      TK

Ø      Rezonans magnetyczny

Ø      DXA (rentgenowska absorpcjometria podwójnej energii)

Ø      Pomiar przewodnictwa elektrycznego organizmu TOBEC

Ø      Metoda bioimpedancji

 

 

Ocena otyłości:

Ø      15-20 % tkanki tłuszczowej M

Ø      25-30 % tkanki tłuszczowej K

Ø      wskaźnik talia/biodro (WHR) M 1.0  ;  K 0.8

Ø      obwód tali > 102 cm M  ; >88 cm K

Ø      BMI nadwaga 85-95 c ; otyłość >95 c

Ø      BMI nadwaga > 90 c ; otyłość >97 c

Ø      siatki centylowe

 

 

Epidemiologia otyłości:

q       12 % - 16% otyłość u dzieci

q       40-80% otyłych dzieci pozostaje otyłymi dorosłymi

q       otyłość 6 r.ż. – 24% otyłych dorosłych

      otyłość 12 r.ż. – 75% otyłych dorosłych

q       80 % rodziców otyłych dzieci jest otyła (niekoniecznie geny)

q       USA 12-19 r.ż. 12,7 %otyłości. Meksykanie i rasa czarna 22%, powyżej 30 % mieszkańców USA ma BIM > 30 kg/m2

q       Ryzyko nadwagi (USA) 2-5 r.ż. 22,6%, 6-19 r.ż. 31%

q       W okresie poniemowlęcym otyłość częściej u dziewcząt w okresie pokwitania odwrotnie

 

 

Epidemiologia zespołu metabolicznego:

·         3 cechy z.m. – 22% dzieci otyłych

·         4 lub 5 cech z.m. 10 % dzieci otyłych

 

 

Genetyka:

§         otyli rodzice – otyłe dzieci

§         otyli rodzice 2/3 dzieci otyłych

§         szczupli rodzice  - 9% dzieci otyłych

§         33 % bliźniąt dwujajowych  - różnice 6 kg jako dorośli

§         bliźnięta jednojajowe raczej bez różnic

§         geny otyłości

 

 

Genetyka – geny otyłości

·         geny w chromosomach 2, 5, 10, 11, 20

·         gen ob. – produkcja leptyny , która wpływa na punkt nastawczy apetytu i    

            wydatek energetyczny

·         gen db – reguluje miejsce wiązania leptyny

·         gen fat – wytwarza karboksypeptydazę, nieprawidłowe działanie insuliny

·         gen tub

·         gen agouti – wpływa na melanokortyne

 

 

Funkcja tkanki tłuszczowej:

-          akumulacja nadmiaru lipidów, gdy spożycie pokarmów jest większe niż zapotrzebowanie energetyczne

-          tkanka tłuszczowa jako narząd wydzielania wewnętrznego – prawidłowa homeostaza lipidów i węglowodanów

 

 

Hormony wydzielane przez tkankę tłuszczową:

-          adipocytokiny – regulują metabolizm wolnych kwasów tłuszczowych:

§         leptyna

§         adiponektyna

 

q       Adiponektyna (białko produkowane przez tkankę tłuszczową) – odwrotnie skorelowane ze stopniem otyłości

 

q       CRP skorelowane ze wzrostem insulinooporności

 

 

Adiponektyna:

q       Jej sekrecja zmniejsza się u osób otyłych, w przypadkach oporności na insulinę i w cukrzycy typu 2 , a jej stężenie jest odwrotnie proporcjonalne do masy ciała i stężenia insuliny

q       Stężenia adiponektyny korelują odwrotnie z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, a także z takim klasycznymi czynnikami ryzyka jak ciśnienie tętnicze krwi, częstość pracy serca, czy stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, triglicerydów, oraz pozytywnie ze stężeniem cholesterolu HDL

q       Może mieć ona przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne właściwości

q       Wysokie stężenie adiponektyny wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej

 

 

Leptyna:

q       Produkowana przez gen ob.

q       Syntetyzowana przez komórki tkanki tłuszczowej za pośrednictwem ośrodków podwzgórzowych, wpływających na apetyt, termogenezę i metabolizm węglowodanów

q       Może wpływać na masę tkanki tłuszczowej bezpośrednio z pominięciem ośrodków podwzgórzowych

q       Uczestniczy w regulacji metabolizmu lipidów i węglowodanów na poziomie tkanek obwodowych

q       Powoduje osłabienie apetytu, powoduje uczucie sytości

q       Hamuje sekrecje insuliny

q       Zwiększona ilość leptyny u osób otyłych, ale występuje leptynooporność – przyczyna nie do końca wyjaśniona

 

 

Powikłania otyłości:

-          psychologiczne: depresja, poczucie mniejszej wartości

-          nieprawidłowości w układzie kostnym: aseptyczna martwica stawu biodrowego, koślawość lub szpotawość

-          choroby metaboliczne: hiperlipidemia, cukrzyca

-          choroby wątroby: stłuszczenie, stłuszczenie ze stanem zapalnym

-          choroby układu sercowo-naczyniowego: nadciśnienie, miażdżyca naczyń, większa masa LK serca

-          choroby nowotworowe: jelita grubego, sutka

 

 

Leczenie otyłości:

q       mało skuteczne

q       zaburzenia wzrostu w czasie diety

q       dużo czasu

q       konieczność opieki psychologa

q       frustracja nastolatków

q       konieczność pracy z całą rodziną

q       cecha rodzinna

 

 

Farmakologiczne leczenie otyłości

    1. leki hamujące łaknienie
    2. leki zmniejszające wchłanianie w jelitach
    3. leki działające termogenicznie

 

 

 

Sibutramina (Meridia)

-          jedynie aktualnie stosowane lek zasycający. Wprowadzony w 1997 r.

-          jest to amina trzeciorzędowa, szybko ulega demetylacji

-          powstają 2 metabolity, które w mózgu są silnymi inhibitorami wychwytu zwrotnego serotoniny i noradrenaliny

-          zwiększona aktywność receptorów alfa – 1 i beta-2 pobudzonych przez noradrenalinę , co hamuje ośrodek głodu i zwiększonej aktywności receptorów 5-TH2 pobudzanych przez serotoninę , co pobudza ośrodek sytości

 

Działanie:

-          nasila poposiłkowe uczucie sytości

-          zwiększa termogenezę

-          poprawia parametry gospodarki węglowodanowej

-          zwiększa stężenie HDL-C

 

Działania uboczne:

-          suchość śluzówek

-          bezsenność

-          zaparcia

-          niewielki wzrost RR (1-3 mmHg)

 

Przeciwskazania:

-          jaskra

-          nadczynność tarczycy

-          niewydolność wątroby

-          niewydolność nerek

-          choroba wieńcowa

-          zaburzenia rytmu

-          nadciśnienie tętnicze

 

Dawka:

10-15 mg  - w jednej dawce rannej

 

Wyniki leczenia: 605 pacjentów - 10 mg/dziennie - leczenie 6 miesięcy – ubytek masy ciała 10 kg – obserwacja dwuletnia, utrzymanie zredukowanej masy ciała

 

(jeżeli stosujemy Meridię 2 –3 miesiące i  nie ma ubytku masy ciała o 10 %, to dalej nie podawać, terapia nieskuteczna)

 

 

Orlistat (Xenical)

-          hamuje trawienie triglicerydów i wchłanianie tłuszczów przy pomocy lipazy trzustkowej i żołądkowej

-          działa miejscowo w jelitach – 30 % zjedzonego tłuszczu nie wchłania się i jest wydalane ze stolcem

-          obniża stężenie cholesterolu we krwi

 

Dawka: 120 mg 3 razy dzienne

 

 

Wyniki:

Badania 2-letnie: ubytek masy ciała powyżej 10 % u 34% osób leczonych Orlistatem (placebo u 17, 5%)

 

Badanie 4-letnie Xendos: u 3000 pacjentów obniżenie masy ciała i u 37 % zredukowano ryzyko wystąpienia cukrzycy

 

 

Acomplia tabl. a 20 mg

Dawka: 20 mg 1 raz dziennie przed śniadaniem

Wyniki: 6800 pacjentów z BIM > 30 kg/m2 – po roku stosowania spadek masy ciała o 6,6 kg (dla placebo 1,6 kg)

 

 

Kryteria zespołu metabolicznego u dzieci:

·         otyłość typu brzusznego (obwód pasa >/= 90 percentyla dla wieku i płci)

·         stężenie triglicerydów >/= 90 percentyla dla wieku i płci

·         stężenie Ch-HDL </= 10 percentyla dla wieku i płci

·         ciśnienie >90 percentyla dla wieku, wzrostu i płci

·         upośledzenie tolerancji glukozy

 

 

Zalecenia AHA dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży:

Ø      dorośli i dzieci powinni codziennie wykonywać ćwiczenia fizyczne przez kilkadziesiąt minut

Ø      powinni ograniczać spożycie słodzonych napojów

Ø      powinni ograniczyć solenie potraw

Ø      codziennie jeść warzywa i owoce

Ø      dwa razy w tygodniu jeść ryby i owoce morza

Ø      posiłki należy przygotowywać na tłuszczach roślinnych, miękkich margarynach , ograniczając spożycie masła

Ø      do posiłków należy spożywać wyłącznie ciemne pieczywo razowe

Ø      nabiał powinien być ubogotłuszczowy

Ø      chude mięso czerwone należy spożywać nie częściej niż raz w tygodniu

Ø      mięso drobiowe należy zawsze spożywać bez skóry

 

 

Ryzyko NChS:

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin