BISZKOPT:
· - 6 jajek,
· - pół szklanki cukru,
· - szklanka mąki,
· - 6 łyżek kakao,
· - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy;
KREM:
· - kostka masła,
· - szklanka cukru,
· - 2 jajka,
· - 2 łyżki kakao,
· - 2 łyżki koniaku;
POLEWA:
· - 2 łyżki masła,
· - tabliczka czekolady deserowej;
DODATKOWO:
· - 3/4 szklanki mocnej słodkiej herbaty + 2 łyżki rumu (albo wiśniówka bez herbaty w wersji dla dorosłych),
· - ok. pół szklanki wydrylowanych wiśni z alkoholu (mogą być ze spirytusu, z likieru itp.),
· - 2 łyżki wiórków kokosowych albo zestrugane wiórki białej czekolady itp. do dekoracji.
Sposób wykonania:
Upiec ciasto: Jajka ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 30 minut w temp.180C (sprawdzać patyczkiem). Ostudzić biszkopt i przekroić na trzy.
Kiedy biszkopt prawie ostygł, przygotować krem: Jajka ubić z cukrem na parze. Pod koniec ubijania dodać kakao i koniak, ostudzić. Masło ucierać, dodając po trochu schłodzone jajka z cukrem.
Pierwszy krążek biszkoptu położyć na jakiś ładny płaski talerz, nasączyć herbatą wymieszaną z rumem, albo wiśniowką, i posmarować kremem.
Na kremie ułożyć połowę wiśni, lekko je powciskać w krem.
Potem następny krążek, nasączyć, położyć krem i drugą połowę wiśni, wreszcie trzeci krążek. (Można wszystkie wiśnie ułożyć tylko na jednym z krążków, jak kto woli).
Wierzch i boki tortu też posmarować kremem. Wstawić tort na godzinę do lodówki (można go przykryć, żeby nie przeszedł lodówkowym zapachem).
Czekoladę rozpuścić w garnuszku na parze, dodać masło i wymieszać.
Polać tort, posypać strugami białej czekolady lub wiórkami kokosowymi i udekorować.
Podawać schłodzony.
joleczka61