Tort orzechowy.doc

(24 KB) Pobierz

IMIENINOWY TORT ORZECHOWY

BISZKOPT
2 szkl. mąki tortowej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1 szkl. kefiru
1/2 szkl. oleju
1 cytryna
1 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy
KREM
1,5 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kefiru
25 dkg orzechów włoskich
kilka kropel olejku arakowego
3 łyżki mleka w proszku (w razie potrzeby)
DO DEKORACJI I PRZEŁOŻENIA
1 mały słoiczek powideł śliwkowych (200 g)
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 cytryna
2 łyżki cukru
kilka kropel olejku arakowego
czekoladowa polewa do ciast

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, wyjmij je wiec zawczasu z lodówki. Składniki biszkoptu, oprócz cytryny, proszku do pieczenia, wrzuć do miski. Cytrynę sparz, obetrzyj na tarce skórkę i wyciśnij sok. Skórkę dodaj do składników w misce, na wierzch wysyp proszek do pieczenia, zalej go sokiem z cytryny. Proszek natychmiast powinien się spienić. Dopiero teraz zmieszaj dokładnie wszystko mikserem przez około 5 minut. Średnią tortownicę (26 cm) wysmaruj masłem i wlej do niej połowę ciasta. Wstaw na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na środkowy poziom. Upieczony biszkopt powinien mieć złoty kolor. Możesz sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie zapałkę. Jeżeli po wyciągnięciu zapałka jest sucha, biszkopt ma dosyć, jeżeli jest oblepiona wilgotnym ciastem - zostaw go w piekarniku jeszcze na co najmniej 10 minut. Po upieczeniu zaczekaj 15 minut i dopiero wtedy wyjmij biszkopt z tortownicy. Ciasto bardzo łatwo odchodzi od blachy, więc nie powinieneś mieć z tym żadnego kłopotu.
Tortownicę umyj, osusz, znowu wysmaruj masłem, wlej resztę ciasta upiecz następny biszkopt.
Gdy biszkopt się piecze, zrób krem. Z orzechów wybierz 8-10 połówek do dekoracji. Resztę wsyp do wąskiej blaszki do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut, obok tortownicy z biszkoptem. Orzechy uprażą się i nabiorą aromatu. Kiedy ostygną, zmiel je w młynku lub utłucz w moździerzu na masę przypominającą masło orzechowe z drobnymi kawałkami orzechów.
Do miski włóż pokrojone drobno masło (musi być miękkie!), wsyp cukier puder i zmiksuj na pulchną masę, po paru minutach stopniowo dodawaj kefir, a potem zmielone orzechy. (Gdyby krem się ściął, dodaj parę łyżek mleka w proszku pod koniec miksowania).
Wystudzone biszkopty przekrój wzdłuż, każdy na dwa placki. Każdy placek nasącz paroma łyżkami ponczu (sok z cytryny, 2 łyżki cukru, olejek arakowy wymieszane z 3/4 szklanki przegotowanej wody).
Krem podziel na cztery części. Jedną częścią posmaruj jeden z placków, przykryj drugim plackiem, na nim równomiernie rozsmaruj powidła. Na powidła połóż trzeci placek, posmaruj go następną częścią kremu. Wszystko zakryj ostatnim plackiem. Pozostałym kremem wysmaruj wierzch i boki tortu.
Teraz w wysokim naczyniu ubij na sztywno mikserem kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Wyciśnij na torcie kuleczki śmietany. Ja robię to specjalną szpryca, jeżeli jej nie masz, włóż bitą śmietanę do foliowego woreczka z odciętym rogiem. Do dekoracji użyj również polewy czekoladowej (możesz nią napisać imię solenizanta), połówek orzechów oraz całej swojej fantazji.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin