IMIENINOWY TORT ORZECHOWY
BISZKOPT2 szkl. mąki tortowej1 małe opakowanie proszku do pieczenia1 szkl. cukru1 szkl. kefiru1/2 szkl. oleju1 cytryna1 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicyKREM1,5 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru1/2 szklanki kefiru25 dkg orzechów włoskichkilka kropel olejku arakowego3 łyżki mleka w proszku (w razie potrzeby)DO DEKORACJI I PRZEŁOŻENIA1 mały słoiczek powideł śliwkowych (200 g)1 szklanka śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru1 cytryna2 łyżki cukrukilka kropel olejku arakowegoczekoladowa polewa do ciast
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, wyjmij je wiec zawczasu z lodówki. Składniki biszkoptu, oprócz cytryny, proszku do pieczenia, wrzuć do miski. Cytrynę sparz, obetrzyj na tarce skórkę i wyciśnij sok. Skórkę dodaj do składników w misce, na wierzch wysyp proszek do pieczenia, zalej go sokiem z cytryny. Proszek natychmiast powinien się spienić. Dopiero teraz zmieszaj dokładnie wszystko mikserem przez około 5 minut. Średnią tortownicę (26 cm) wysmaruj masłem i wlej do niej połowę ciasta. Wstaw na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na środkowy poziom. Upieczony biszkopt powinien mieć złoty kolor. Możesz sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie zapałkę. Jeżeli po wyciągnięciu zapałka jest sucha, biszkopt ma dosyć, jeżeli jest oblepiona wilgotnym ciastem - zostaw go w piekarniku jeszcze na co najmniej 10 minut. Po upieczeniu zaczekaj 15 minut i dopiero wtedy wyjmij biszkopt z tortownicy. Ciasto bardzo łatwo odchodzi od blachy, więc nie powinieneś mieć z tym żadnego kłopotu.Tortownicę umyj, osusz, znowu wysmaruj masłem, wlej resztę ciasta upiecz następny biszkopt.Gdy biszkopt się piecze, zrób krem. Z orzechów wybierz 8-10 połówek do dekoracji. Resztę wsyp do wąskiej blaszki do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut, obok tortownicy z biszkoptem. Orzechy uprażą się i nabiorą aromatu. Kiedy ostygną, zmiel je w młynku lub utłucz w moździerzu na masę przypominającą masło orzechowe z drobnymi kawałkami orzechów.Do miski włóż pokrojone drobno masło (musi być miękkie!), wsyp cukier puder i zmiksuj na pulchną masę, po paru minutach stopniowo dodawaj kefir, a potem zmielone orzechy. (Gdyby krem się ściął, dodaj parę łyżek mleka w proszku pod koniec miksowania).Wystudzone biszkopty przekrój wzdłuż, każdy na dwa placki. Każdy placek nasącz paroma łyżkami ponczu (sok z cytryny, 2 łyżki cukru, olejek arakowy wymieszane z 3/4 szklanki przegotowanej wody).Krem podziel na cztery części. Jedną częścią posmaruj jeden z placków, przykryj drugim plackiem, na nim równomiernie rozsmaruj powidła. Na powidła połóż trzeci placek, posmaruj go następną częścią kremu. Wszystko zakryj ostatnim plackiem. Pozostałym kremem wysmaruj wierzch i boki tortu.Teraz w wysokim naczyniu ubij na sztywno mikserem kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Wyciśnij na torcie kuleczki śmietany. Ja robię to specjalną szpryca, jeżeli jej nie masz, włóż bitą śmietanę do foliowego woreczka z odciętym rogiem. Do dekoracji użyj również polewy czekoladowej (możesz nią napisać imię solenizanta), połówek orzechów oraz całej swojej fantazji.
joleczka61