SKROBIA- ROZKLAD Skrobia sklada się z amylozy i amylopektyny. Enzymy rozkładające: L-amylaza – enzym dekstrynujacy, dziala od wnętrza łańcucha, rozklada wiazanie L-1,4-glikozydowe.B-amylaza – enzym typu egzo,dziala od nieredukujacego konca i odczepia maltoze. Glukoamylaza jest go niewiele rozklada wiazania L-1,6-glikozydowe , przeprowadza hydrolize dekstryn granicznych. Jeśli występują te 3 enzymy to produktem jest tylko glukoza. W ziemniakach wystepuje około 20% skrobi.
KIEŁKOWANIE– jest to przylaczanie wody do amylopektyny – powstaje zel.Skrobia skielkowana jest podatna na dzialanie enzymow.
PLUCZKA BETONOWA – do plukania ziemniakow : 1)czyszczenie ziemniakow w pluczkach , 2)magazynowanie ziemniakow, 3) parnikow gorzelniczy stozkowo cylindryczny – sluzy on do wydobycia skrobi z ziemniakow para wodna (150-180 st), w wyniku gotowania w tej temperaturze nastepuje rozkladanie ziemniakow i wyplywanie skrobi. Ziemniaki przepompowuje się do kadzi zaciernej z mieszadlem gdzie zostaja schłodzone do temperatury z której mogą działać enzymy (ok. 60 st), mieszadlo jest po to by temperatura w calej kadzi była jednakowa. Proces scukrzenia – dokonuje się proby plynem Lugola jeśli jest zolta barwa nastąpiło całkowite scukrzenie – mamy wtedy zacier slodki. Przepompowuje się go nastepnie do kadzi fermentacyjnych i ustawia odpowiednie pH w granicach 5 np. kwasem mlekowym. Czesc zacieru szczepi się drozdzami i napowietrza, drozdze namnazaja się i tak przygotowana matka drozdzowa zaszczepia się zacier. Matka drozdzowa powinna mieć ok. 10% V zacieru.
FERMENTOWANIE – fazy fermentowania : 1)zafermentowanie – wzrost biomasy komorek bez zwiekszenia ich ilości 2)fermentacja burzliwa – logarytmiczna i stacjonarna faza wzrostu , powstaje duza ilość CO2 i alkoholu etylowego oraz inne metabolity. Proces ten trwa około 2-3 doby. 3)fermentacja utajona – funkcjonuja tylko pojedyncze komorki odporne na duze stężenia alkoholu, mogą one produkowac wciąż alkohol.
PUNKT AZEOTROPOWy –jest to taki punkt w którym jest najwyższe stezenie alkoholu,w stalej temperaturze i przy stalym cisnieniu sklad fazy cieklej i gazowej jest taki sam. Tych mieszanin nie można już rozdzielic.
1 JEDNOSTKA AKTYWNOSCI ENZYMATYCZNEJ – jest to taka ilość enzymu która w warunkach oznaczenia uwalnia 1 mykromol w ciagu 1 minuty , w 1 cm3 mieszaniny reagujące.
PRAWO HENRY’EGO – w równowadze i w stalej temp masa gazu rozpuszczonego w cieczy jest proporcjonalna do cisnienia czastkowego gazu nad roztworem.
CISNIENIE CZASTKOWE – jest to cisnienie otoczenia atmosferycznego. Im wieksze cisnienie tym wieksza rozpuszczalność w roztworze wodnym – proces izotermiczny.
PRAWO PODZIALU NERNSTA - okresla sposób w jaki dowolna substancja chemiczna ulega podziałowi pomiedzy 2 oddzielone od siebie ale pozostające w kontakcie fazy objętościowe.
DESTYLACJA – metoda rozdzielania ciekłych układów wieloskładnikowym. Oparta jest na roznej lotności poszczególnych składników tych układów.Polega ona na odparowaniu najbardziej lotnego składnika (w danych warunkach cisnienia i temp) który nastepnie zostaje skroplony. Otrzymujemy kondensat zwany destylatem, zostaje on odprowadzony do odpowiedniego odbieralnika. Rozroznia się 2 zasadnicze sposoby destylacji: Destylacja prosta i rektyfikacja.
REKTYFIKACJA – jest to destylacja frakcjonujaca przeprowadza się ja w specjalnych aparatach kolumnowych wyposażonych często w deflegmatory. Zasada rektyfikacji polega na wzbogaceniu par w składniki bardziej lotne przez wymiane ciepla i towarzyszaca jej wymiane masy pomiedzy przypływającymi ku gorze kolumny parami składników wrzących w niższej temp i splywajaca w dol ciecza wzbogacona w lotne składniki (flegma).
DIALIZA- Dializa nazywamy nieodwracalny samorzutny proces rozdzielania składników cieczy. Proces ten przebiega wskutek roznej szybkości dyfuzji czasteczek( o roznej wielkości) przez membrany półprzepuszczalne. Sila napedowa dializy jest roznica stezen odpowiednich składników w roztworze po obu stronach membrany. Dialize powszechnie stosuje się w preparowaniu roztworow koloidalnych, przezde wszystkim do demineralizacji preparatow bualkowych. Przykładem jest technologia odzywek dla dzieci lub diabetykow. W tym celu dializie poddaje się mleko, serwatke lub izobaty bialej roślinnych. Specjalne konstrukcje dializerow znajduja zastosowanie w medycynie jako tzw sztuczne nerki.
OSMOZA- jest to proces jednokierunkowego przenikania rozpuszczalnika przez membrane oddzielajaca roztwory o roznym stężeniu składników rozpuszczalnych. Zgodnie z prawem Ficka rozpuszczalnik którym jest woda przenika z roztworu o mniejszym stężeniu do środowiska o większym stężeniu (większej zawartości składników rozpuszczonych) Jest to zjawisko towarzyszace dializie zalezne od właściwości membrany. Proces osmozy jest powolny i długotrwały wiec jego zastosowanie w skali przemysłowej jest niewielkie. W celu uintensywnienia osmozy stosuje się roznice potencjałów po obydwu stronach membrany, i wówczas proces ten nazywa się elektroosmoza. Uintensywnienie można również uzyskac stosując roznice temperatur po obydwu stronach membrany- wówczas proces ten nazywa się termoosmoza.
REFRAKCJA- jezely promien świetlny przemieszcza się w osrodkach o roznej gęstości – gdy przechodzi z osrodka o większej gęstości do osrodka o mniejszej gęstości to na granicy tych dwoch ośrodków dochodzi do zalamania tego promienia świetlnego. *kat zalamania zwany jest refrakcja- związane jest to z gęstością osrodka do którego przechodzi strumien swietla *wraz ze zmiana gęstości nastepuje zmiana kata zalamania strumienia swiatla *ta właściwość wykorzystano do budowy refraktometru właściwego.
PRAWO DALTONA- cisnienie czastkowe pary każdego składnika w mieszaninie par jest rowne cisnieniu pary nasyconej tego składnika w temperaturze wrzącej mieszaniny. Zgodnie z tym prawem cicnienie mieszaniny i gazow nad powierzchnia jest rowne sumie ciśnień czastkowych jej składników.
PREZNOSC PARY- jest to cisnienie jakie wywiera powstala para
CISNIENIE CZASTKOWE- to cisnienie pary nasyconej tego składnika w temperaturze wrzenia mieszaniny.
DEFLEGMACJA- to czesciowe wykraplanie oparow wydzielających się w procesie gotowania mieszanin dwuskładnikowych. Zjawisko to towarzyszy destylacji. W celu uzyskania większej czystości destylatow stosuje się proces deflegmacji polegającej na skropleniu par składników wrzących w wyższej temperaturze i zawróceniu ich do destylowanej cieczy.
ODPAROWANIE MEMBRANOWE- zagęszczanie cieczy np. sokow owocowych przez odparowanie. Prowadzi do strat składników aromatycznych, lotnych z para wodna. Membrane ustawia się prostopadle do kierunku wydzielania pary z r-ru zageszczonego. Membrana przepuszcza czasteczki wody a zatrzymuje większość czasteczek aromatycznych. Selektywność tego procesu w stosunku do składników aromatu zalezy od: *rodzaju cieczy, *prężności pary gazowej * rodzaju membrany
ROZNICE ODWROCONEJ OSMOZY I ULTRAFILTRACJI 1) Podstawowa roznica odwróconej osmozy i ultrafiltracji polega na roznicy w strukturze i dzialaniu specjalnie preparowanych membran. W ultrafiltracji zatrzymywane sa czasteczki powyżej 500Da a w odwróconej osmozie czasteczki zatrzymywane przez membrane sa mniejsze wiec czasteczki wytwarzaja znaczne cisnienie osmotyczne . 2) Tak wiec odwrocona osmoza i ultrafiltracja przebiegaja w innym zakresie ciśnień zew. 3) W procesie ultrafiltracji udzial biora tylko makrocząsteczki a w procesie odwróconej osmozy mikro i makrocząsteczki
METODY DEZINTEGRACJI SCIAN KOMORKOWYCH 1) mechaniczne- Mechaniczne rozrywanie sciany komorek przeprowadza się w urządzeniach które można podzielic na dwie grupy: a) urzadzenia bez elementow rozdrabniających:*prasy(homogenizatory) wysokociśnieniowe *dezintegratory ultradźwiękowe b) urzadzenia z elementami rozdrabniającymi (kulkami lub tlenkami glinu). Wyrozniamy: *wibratory wstrzasowe *mlyny perełkowe 2) niemechaniczne- rozrywanie blon komorkowych odbywa się w bardzo łagodnych warunkach *mechaniczne *fizyczne( szok termiczny i osmotyczny) *biologiczne *kombinowane.
METODY DEZINTEGRACJI GRZYBNI: a) ucieranie z korundem lub piaskiem(metoda mechaniczna) b)szok osmotyczny(metoda fizyczna- niemechaniczna) c) autoliza- metoda chemiczna niemechaniczna d) szok termiczny- metoda fizyczna niemechaniczna. e) detergenty- metoda chemiczna niemechaniczna f)wymrazanie- metoda fizyczna niemechaniczna
Biotechnolog_z_UP