składniki:
· 8 goździków
· 120 ml koniaku
· 0,5L wrzątku
· 8 łyżek drobno zmielonej kawy
· 2 łyżki syropu czekoladowego
· 8 kawałków cynamonu (1cm)
· 1 kawałek skórki cytrynowej (2x2 cm)
· 1 kawałek skórki pomarańczowej (5x2 cm)
sposób przygotowania:
· Do 0,3L gotującej się wody dodać:goździki, syropu czekoladowego, cynamon, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową. Całość gotować 2 minuty powoli mieszając. Zaparzyć mocną kawę, po 5 minutach przecedzić i trzymać w cieple. Do korzennej mieszaniny wlać koniak, podpalić go i delikatnie mieszać. Kiedy płomień zgaśnie wlać kawę, przykryć całość na chwilę. Podawać w dobrze nagrzanych filiżankach.
lavaza