biotechnologia.pdf

(312 KB) Pobierz
220666016 UNPDF
BIOTECHNOLOGIA
wykład 1
Biotechnologa to zintegrowane zastosowanie wiedzy i techniki w dziedzinach biochemii
mikrobiologii i nauk inżynierskich w celu technologicznego wykorzystania drobnoustrojów,
kultur tkankowych lub ich części oraz molekularnych analogów dla pozyskania produktów i
usług.
Biotechnologia to świadczenie dóbr i sług z zastosowaniem metod biologicznych.
Biotechnologia jest dyscypliną nauk technicznych wykorzystującą procesy biologiczne na
skalę przemysłowa.
Biotechnologia jest interdyscyplinarną dziedziną łączącą w sobie nauki techniczne i
przyrodnicze, obejmującą badanie,wytwarzanie i wykorzystanie DNA/RNA, białek /
enzymów, drobnoustrojów , kultur komórkowych w procesach modyfikacji genetycznej,
biosyntezy, biotransformacji, bioutylizacji a także wyodrębnianie i modyfikacje tak
otrzymywanych bioproduktów.
Wykład 2
W związku z pojawieniem się metod pozwalających na ingerowanie w naturalny materiał
genetyczny drobnoustrojów przyjęto powszechnie podział biotechnologii na
-tradycyjną -przebiegającą z użyciem drobnoustrojów i komórek organizmów wyższych nie
zawierających obcego materiału genetycznego
-nowoczesną gdzie stosowane są szczepy drobnoustrojów lub inne linie komórkowe
skonstruowane metodami inżynierii genetycznej
Podział biotechnologii
biała biotechnologia – biotechnologia przemysłowa wykorzystująca systemy biologiczne
w produkcji przemysłowej i ochronie środowiska
czerwona biotechnologia – wykorzystywana w ochronie zdrowia
zielona biotechnologia – związana z rolnictwem obejmująca stosowanie metod inżynierii
genetycznej w celu doskonalenia produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Biotechnologia czerwona wykorzystuje systemy biologiczne w produkcji przemysłowej
Opiera się na biokatalizie i bioprocesach. Surowce odnawialne są tu przekształcane z
wykorzystaniem pleśni, drożdży, bakterii, enzymów w cenne chemikalia, leki, biopolimery,
czynniki energetyczne, funkcjonalne, składniki żywności.
Biotechnologia czerwona wykorzystywana w ochronie zdrowia i medycynie. Jest ważnym i
dynamicznie rozwijającym się obszarem biotechnologii, w szczególności w zakresie
produkcji nowych biofarmaceutyków, rozwoju diagnostyki genetycznej, geoterapii i
ksenotransplantologii.
Biotechnologia zielona związana jest z rolnictwem, obejmuje zastosowanie metod
inżynierii genetycznej w celu doskonalenia produkcji roślinnej i zwierzęcej . Ważnym
obszarem jest wprowadzanie transgenicznych roślin do produkcji szczepionek doustnych i
rekombinowanych białek a także wykorzystanie tychże roślin jako surowców odnawialnych
w biorafineriach.
HISTORIA BIOTECHNOLOGII
I okres przedpasteurowski (do połowy XIXw) procesy fermentacyjne produkcja piwa, wina,
octu, chleba, napojów mlecznych. Wprowadzenie procesu inokulacji – szczepienia
kolejnych cykli fermentacji częścią produktu finalnego lub ubocznego
II okres przejściowy (początki nowych technologii mikrobiologicznych. Naukowe poznanie
procesów mikrobiologicznych. W 1857r L Pateur wyjaśnił rolę drobnoustrojów w procesie
fermentacji. Zastosowanie złoża zraszanego w oczyszczaniu ścieków. Nowe metody
biotransformacji mikrobiologicznej orbitolu.
III okres Era nowoczesnej technologii
podokres : ZŁOTA ERA ANTYBIOTYKÓW nowe biotechnologie ok 100
antybiotyków w tym penicylina, a także wielu enzymów, aminokwasów, witamin
nukleotydów SCP (białko paszowe), katalizatory immobilizowane
podokres :WSPÓŁCZESNA BIOTECHNOLOGIA manipulacja genami poza
komórką Nastąpił rozwój metod rekombinacji DNA in vitro, in vivo. Mikrobiologiczna
produkcja insuliny, hormonu wzrostu, białek odpornościowych metody klonowania i
rozmnażania oślin in vivo.
Technologia mikrobiologiczna – obejmuje procesy uwarunkowane obecnością
drobnoustrojów. Pozwalają na wykorzystanie mikroorganizmów do wywołania
różnorodnych przemian chemicznych oraz do nadprodukcji wielorakich metabolitów w
ilościach znacznie przewyższających ich potrzeby. Wiąże się to z możliwością
ukierunkowanej transformacji genotypu drobnoustrojów oraz sterowania ich metabolizmem
poprzez dobór odpowiednich warunków środowiskowych. Obszar ten obejmuje procesy
mikrobiologicznej biosyntezy i biotransformacji
Fermentacja – z punktu widzenia biochemii drobnoustrojów pojęcie to wiąże się z
metabolizmem beztlenowym w którym energotwórcze procesy utleniania substratu
węglowego przebiegające z wydzieleniem CO 2 nie wymagają tlenu cząsteczkowego jako
końcowego akceptora elektronów.
W praktyce biotechnologicznej fermentacja służy do określenia przemian chemicznych w
wyniku aktywności metabolicznj drobnoustrojów czyli obejmuje zarówno fermentacje
beztlenowe (np fermentacja alkoholowa) jak również tlenowe (fermentacja octowa)
Technologia enzymów – obejmuje wszystkie zagadnienia związane z zastosowaniem
enzymów w procesach biotechnologicznych. Dział biotechnologii intensywnie rozwijający
się od II poł XX wieku. Szczególnie intensywnie rozwijają się techniki unieruchamiania
enzymów (immobilizacja) lub całych komórek. Dzięki immobilizacji zakres zastosowań
enzymów uległ znacznemu rozszerzeniu Powstał nowy dział biotechnologii – technologia
biokatalizatorów unieruchomionych
Inżynieria genetyczna – metody biologii molekularnej umożliwiające manipulacje
genetyczne poza komórką czyli rekombinowanie DNA in vitro
Inżynieria białka – zajmuje się problemami związanymi z przystosowaniem enzymów do
wykonywania odpowiednich procesów technologicznych – syntezy, transformacji lub
degradacji związków chemicznych, nie zawsze będących substancjami naturalnymi
Inżynieria cytogenetyczna – inżynieria genetyczna na poziomie komórkowym zajmująca
się głównie opracowaniem technik fuzji komórek (np fuzja komórek nowotworowych
szpiczaka i immunizowanych komórek pozwoliła na otrzymanie komórek mieszkańców
(hybrydoma) które zachowując cechy nowotworu szybko rosną i wydajnie produkują
przeciwciała
Zalety biotechnologii gwarantujące jej dynamiczny rozwój
- duża różnorodność bioprocesów
łagodne warunki przebiegu bioprocesów
procesy przyjazne dla środowiska
bezpieczeństwo procesów biotechnologicznych
wykorzystanie surowców,które są odpadami dla innych technologii
przetwarzanie surowców odnawialnych
Tworzenie nowych biotechnologii
Program opracowania proces obejmujący
-fazę wstępną czyli analizę zapotrzebowania społecznego na określone produkty
-fazę badawczą mającą na celu opracowanie technologii kończącą się rachunkiem
ekonomicznym i podjęciem decyzji inwestycyjnych
-fazę wdrożenia czyli projektowanie oaz budowę linii technologicznej i uruchomienie
produkcji.
Procesem technologicznym przyjęto nazywać zapis wszystkich czynności występujących
po sobie w określonej kolejności, powodujących przemiany fizyczne, chemiczne,
biochemiczne surowców oraz materiałów i prowadzących do otrzymania pożądanego
produktu
Opracowanie procesu technologicznego wymaga wyszczególnienia procesów i operacji
jednostkowych, określenia substratów i materiałów pomocniczych, sposobu oczyszczania i
konfekcjonowania produktu jak również planu zagospodarowania bądź utylizacji odpadów
Proces jednostkowy – elementarny etap procesu produkcyjnego stosowany w przemyśle
chemicznym i pokrewnych. Rozróżnia się procesy podstawowe o charakterze
fizykochemicznym lub chemicznym , które dzieli się z uwagi na typ reakcji lub rodzaj faz
biorących udział lub warunków przebiegu procesu
Operacje jednostkowe – są to te czynności jednostkowe w których wyniku zachodzą
przemiany fizyczne.
Procesy biotechnologiczne mają zróżnicowany charakter, mogą być prowadzone wieloma
sposobami i wymagają różnych warunków technicznych Jest uzależnione od :
-rodzaju surowca
-produktu wytwarzanego
-rodzaju biologiczno-chemicznej natury czynnika katalitycznego
Większość bioprocesów wymaga użycia
-czystych kultur drobnoustrojów określonych linii komórkowych lub konkretnych enzymów
-zapewnienia warunków aseptycznych
-prowadzenia procesów w specjalnych bioreaktorach umożliwiających kontrolę warunków
procesu
Prowadzone są także procesy nie wymagające warunków aseptycznych i przebiegające z
udziałem mieszanej populacji organizmów (np biologiczne oczyszczanie ścieków)
Mogą być również prowadzone w innych warunkach np mikrobiologiczne ługowanie metali
Podział procesów biotechnologicznych:
-biosynteza
-biotransformacja
-biohydroliza
-fermentacja
-bioługowanie
-biodegradacja
PROGRAM OPRACOWANIA PROCESU BIOTECHNOLOGICZNEGO
-przygotowanie technologii na przykładzie procesu biosyntezy mikrobiologicznej
-proces obejmuje zarówno prace badawcze jak i prace wdrożeniowe Ogólnie można
wyróżnić 6 etapów opracowania procesu
1 pozyskiwanie odpowiednich drobnoustrojów (scrining)
2 wstępne ustalenie warunków hodowli
3 doskonalenie cech produkcyjnych szczepów
4 optymalizacja procesu
5 powiększenie skali procesu
6 uruchomienie produkcji
Wykład 3
1 Pozyskiwanie drobnoustrojów – poszukiwanie odpowiednich drobnoustrojów
prowadzących określony bioproces lub wytwarzających określony bioprodukt (izolacja,
ocena przydatności, warunki przechowywania) charakterystyka materiału biologicznego
(szybkość wzrostu, szybkość przyswajania substratu, szybkość tworzenia produktu,
szybkość oddychanai)
Znajomość: mikrobiologia, biochemia, biologia komórki
2 dobór warunków hodowli – stworzenie warunków zapewniających szczepom
maksymalną produkcję (skład podłoża, prekursory, pH, potencjał O 2 , potencjał redox,
następnie temperaturę, natlenienie sposób prowadzenia hodowli: powierzchniowy czy
wgłębny, okresowy czy ciągły) Na tym etapie ustala się również metody wyodrębniania i
oczyszczania bioproduktów, oraz warunki tych operacji: ciśnienie, temperatura, lepkość,
pobór mocy.
Znajomość: mikrobiologia biochemia, biologia komórki, inżynieria
3 doskonalenie cech produkcyjnych szczepu – zwiększenie potencjału genetycznego
szczepu w zakresie biosyntezy i biotransformacji, określonego substratu w ilości
przewyższającej potrzeby własne drobnoustrojów od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy
razy. Stosuje się następujące metody manipulacji genami: mutacje genetyczne, fuzję
protoplastów, rekombinację DNA in vitro. Ponadto dzięki inżynierii genetycznej można
konstruować szczepy, które syntezują bioprodukty, których drobnoustroje macierzyste
nigdy nie produkowały
Znajomość: genetyka, biologia molekularna
4 Optymalizacja bioprocesu – ostatni etap laboratoryjny. Jest konsekwencją
maksymalnego wykorzystania potencjału metabolicznego drobnoustrojów. Ustala się skład
podłoża, warunki jego mieszania i napowietrzania, kinetyki bioprocesu i in. Często ten etap
i następujące po nim są opracowywane przy użyciu techniki komputerowej
Znajomość: mikrobiologia, biochemia,biologia komórki, chemia,inżynieria oraz informatyka
5 powiększenie skali – przeniesienie opracowanej w laboratorium technologii do skali
półtechnicznej (fermentatory o poj. 20-1000L)
Znajomość inżynieria, informatyka, matematyka, fizyka, ekonomia, ekologia
220666016.001.png
6 uruchomienie produkcji przemysłowej – przeniesienie wyników doświadczeń
laboratoryjnych, półtechnicznych do warunków przemysłowych (fermentatory o poj.
10tys-200tys L)
Znajomość jak w 5
Problemy bezpieczeństwa w biotechnologii
Do głównych należą
-analiza patogenności stosowanych drobnoustrojów
-ocena zagrożeń wynikających z otrzymania i stosowania organizmów konstruowanych
metodami inżynierii genetycznej
Wśród drobnoustrojów stosowanych w biotechnologii przeważają gatunki całkowicie
bezpieczne dla człowieka (np. bakterie stosowane przy produkcji przetworów mlecznych)
Zastosowanie drobnoustrojów chorobotwórczych (przy produkcji szczepionek) wymaga
przestrzegania ścisłych przepisów i tworzone są bardzo precyzyjne mechanizmy kontroli
warunków technicznych bezpiecznego namnażania drobnoustrojów patogennych.
Zagadnieniem budzącym niepokój jest potencjalne niebezpieczeństwo związane z
rozwojem inżynierii genetycznej i biotechnologii z użyciem organizmów modyfikowanych
genetycznie. Dotyczy to szczególnie szczepów konstruowanych dla rolnictwa jak również
wykorzystywanych do utylizacji ścieków.
Proces biotechnologiczny
220666016.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin