Sernik na ciemnym cieście.doc

(72 KB) Pobierz
Sernik na ciemnym cieście

Sernik na ciemnym cieście

smaczny serniczek 

Przygotowanie: 22 min

Oczekiwanie: 1 godz

Pieczenie: 1 godzine

Trudność: Łatwy

 

Składniki


 

40 dkg mąki

 

 

3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy

 

 

20 dkg margaryny

 

 

1 jajko

 

 

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

2 łyżki gęstej śmietany

 

 

2- 3 łyżki kakao

 

 

Do masy serowej :

 

 

1,30 kg mielonego twarogu

 

 

20 dkg margaryny

 

 

2 szklanki cukru

 

 

7 jaj

 

 

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

 

olejek pomarańczowy

 

 

rodzynki

 

 

Etapy przygotowania


 

1.

Twardą margaryne posiekać, dodając wszystkie składnik na ciasto, szybko zagnieść, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na ok 1 godzine. Ciasto podzielić na 2 części , pierwsza zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno dużej tortownicy lub średniej wielkośc blaszki

 

 

 

 

2.

Miękką margaryne ucierać (mikserem) z cukrem dodając żółtka , mielony twaróg ,mąke ziemniaczana olejek i rodzynki. Z białek ubić pianę i na końcu delikatnie połączyć z masą serową.

 

 

 

 

3.

Na ciasto wyłożyć masę serową i zetrzeć druga część ciasta. Piec ok 1 godziny w temeraturze 180 * Smacznego

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin