Uszka do barszczuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 6 + 1 godz.Ciasto:150 g maki,1 male jajo,1-2 lyzki letniej wody,sol.Farsz:60 g suszonych grzybow,1 srednia cebula,40 g masla,1 jajo,1 lyzka tartej bulki,sol, pieprz.1. Grzyby dokladnie umyc, zalac niewielka iloscia wody, moczyc 5-6 godz. Gotowac w tej samej wodzie, az beda miekkie (ok. 50 min). Wyjac, osaczyc, posiekac bardzo drobno. Wywar zachowac. Cebule obrac, drobno posiekac.2. Przygotowac ciasto: make przesiac, dodac jajo, sol i, stopniowo wlewajac wode, zarobic ciasto nozem, a potem zagniesc rekoma. Podzielic na 2 czesci,przykryc, by nie obsychalo.3. Przygotowac farsz: drobno posiekana cebule i grzyby przesmazyc na masle. Dodac jajo, tarta bulke, pieprz, sol. Starannie wymieszac, ostudzic.4. Ciasto rozwalkowac cienko, pokroic na kwadraty o boku 4 cm. Na kazdy polozyckulke farszu, zlozyc po przekatnej, zlepic brzegi. Z powstalych trojkatowformowac uszka - laczac ze soba dwa przeciwlegle rogi.5. Gotowac w osolonym wrzatku pod przykryciem. Kiedy wyplyna, zamieszac, odkryci dogotowac (1-2 min). Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc do wazy, doktorej wlac goracy czerwony barszcz.- Uszka podaje sie rowniez do rosolu i czystej zupy grzybowej.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 48.
bibliotekaprzechlewo