Kotleciki ziemniaczane z koperkiem
Składniki na 10 - 15 sztuk:
· 20 dag mąki
· 20 dag ugotowanych, posolonych, utłuczonych ziemniaków
· 3 łyżki mleka lub maślanki
· 40 g miękkiego masła
· szczypta soli
· 1 łyżka pokrojonego świeżego koperku
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkiego masła, szczyptę soli i koperek. Następnie utłuczone na krem ziemniaki. Wlać mleko/maślankę i zagnieść miękkie ciasto.
Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i foremką lub szklanką wykrajać krążki (szklanką wyjdzie mniej, miałam niedużą foremkę). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 15 minut w temperaturze
200°C. Podawać ciepłe.
bibliotekaprzechlewo