Kotleciki ziemniaczane z koperkiem.doc

(63 KB) Pobierz
Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

 

Kotleciki ziemniaczane z koperkiem  Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

 

Składniki na 10 - 15 sztuk:

·         20 dag mąki

·         20 dag ugotowanych, posolonych, utłuczonych ziemniaków

·         3 łyżki mleka lub maślanki

·         40 g miękkiego masła

·         szczypta soli

·         1 łyżka pokrojonego świeżego koperku

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkiego masła, szczyptę soli i koperek. Następnie utłuczone na krem ziemniaki. Wlać mleko/maślankę i zagnieść miękkie ciasto.

Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i foremką lub szklanką wykrajać krążki (szklanką wyjdzie mniej, miałam niedużą foremkę). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 15 minut w temperaturze

200°C. Podawać ciepłe.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin